לפעמים זה קורה אחרי החיסון של גיל חודשיים, או עם השן הראשונה. לפעמים, עם פחות מזל, התינוק הקטן מצליח לחטוף את זה עוד קודם. מה שבטוח הוא שאין כמעט תינוקות שלא מפתחים חום, לפחות פעם אחת לפני גיל שנה, כשרוב התינוקות מזניקים את המדחום למעלה על בסיס חודשי לפחות.

אמא עם תינוק ומדחום (צילום: Valua Vitaly, Istock)
כמעט רוב התינוקות יפתחו חום לפחות פעם אחת לפני גיל שנה | צילום: Valua Vitaly, Istock

כדי שתגיעו מוכנים, קבלו מדריך קצר לענייני מדידות והורדות. שלא תזדקקו, כן?

1. דיגיטלי או רגיל? בענייני מדחומים, אין מקום לוינטאג' ונוסטלגיה. למרות שהם נחשבים מדוייקים ואמינים מבחינת התוצאה, מדחומי הכספית העתיקים הם מסוכנים, מכיוון שהם עלולים להישבר ולפצוע – וזה עוד לפני נפלאות הכספית, מתכת כבדה ומאוד לא בריאה ששוחה שם בין מפריע.

מלבד זאת, למדחום לא דיגיטלי לוקח הרבה יותר זמן למדוד: בין 2 ל-3 דקות, לעומת כ-30 שניות במדחום דיגיטלי – וזה זמן שפשוט אין לכם עם תינוק צורח. תשקיעו 20-30 שקל, וקנו מדחום דיגיטלי חדש – ורצוי כזה עם זרוע גמישה, שמפחית את אי הנוחות בזמן המדידה.

2. חייבים בטוסיק? כן ולא. בתינוקות עד גיל שלושה חודשים, רק מדידה רקטאלית מניבה תוצאה אמינה. בתינוקות גדולים יותר יש ויכוח, אבל אין ספק שבכל מקרה, התוצאה המדוייקת ביותר תתקבל ממדידה בטוסיק. שני טיפים קטנים: עדיף למדוד בשכיבה על הצד (גם כדי להכריע את ההתנגדות וגם מפני שזה הכי פחות כואב), ולהתכונן למטח קקי: יש תינוקות שמגע המדחום פועל פעולה של חוקן על מערכת העיכול שלהם, ועדיף להגיע מוכנים.

3. ואם ההורה בכל זאת מעדיף להימנע מחיטוט רקטלי? יש כל מיני גאדג'טים: ממדחום לאוזן, עבור במדחום-מוצץ  וכלה במדבקות למדידת חום, שמבטיחות לשנות צבע כשהתינוק מעלה טמפרטורה מעל טווח מסויים.

מדידת חום לתינוק בבית השחי (צילום: Fred Goldstein, Istock)
לתוצאה אמינה: לעלות לפחות בחצי מעלה | צילום: Fred Goldstein, Istock

קיימת גם אפשרות למדוד חום בבית השחי, אבל התוצאה המתקבלת לא תמיד מדוייקת. יש רופאים שטוענים שהנוסחה היא להוסיף חצי מעלה למדידה מתחת לזרוע, אחרים פשוט יבקשו מכם בנימוס להתגבר על הדעות הקדומות ולמדוד רקטאלית.

4. אוקיי, מה נחשב חום? תלוי מאוד בילד. יש ילדים שגם עם 39 מעלות יתנהגו כמעט נורמלי, ואחרים שיהיו קוועצ'ים כבר ב-37.5. בכל מקרה, תינוקות עד גיל חודש שמעלים חום ליותר מ-38 מעלות צריכים לשלוח אתכם מיידית לרופא, מחשש לזיהום, וירוס או התייבשות. שלא נדע.

5. ומה עושים אם יש? אם אתם מסודרים, ועקבתם אחרי רשימת הקניות לפני הלידה, יש לכם בבית סירופ להורדת חום ונרות.

אם אין לכם, או אם אתם לא מאמינים בתרופות, קבלו רשימה חלקית של תרופות סבתא להורדת חום: אמבטיות פושרות, צמר גפן טבול בחומץ על המצח, פרוסות של תפוח אדמה על המצח או אמבטיה עם קצת חומץ. לתינוקות גדולים יותר: כמה לגימות של מים שבושל בהם שורש ג'ינג'ר, וכמובן, האנטיביוטיקה היהודית הנודעת: מרק עוף.

האם מותר להתחסן נגד שפעת בהריון? מדריך חורף הריוני