אצל רבים מאיתנו צמד המילים "חיתולי בד" עלול לעורר קונוטציה מיושנת של בד לבן ומלא כתמים, שהסבתות שלנו היו צריכות להרתיח בגיגית ולכבס ביד. אף שבישראל חיתולים חד פעמיים החלו להימכר בהיקף נרחב רק בשנות השמונים, נדמה להורים שבינינו כאילו היה הדבר מובן מאליו והכרחי – מאז ומעולם. המצאת המאה שבזכותה לא ניאלץ להתמודד עם חרא של חיתול, תרתי משמע.

אם ההורים של שנות התשעים רכבו על דור הזהב של פמפרס ושות', הרי שבעיצומן של שנות האלפיים מסתמנת מגמה מפתיעה למדי: חיתולי הבד עושים קאמבק. ועוד איזה קאמבק: בגרסה משוכללת, מעוצבת ואקסקלוסיבית יותר, שגורמת לכל מי שעוד לא נדבקה בקדחת חיתולי הבד לקנא קמעה.

אלפי הורים בישראל כבר עברו "לחָבֶד" (כלומר - לחתל בחיתול בד) ונראה שהמגמה רק תופסת תאוצה. כיום ישנן קהילות שלמות של הורים שעוזרים ומתייעצים אחד עם השני בכל הקשור להורות חב"ד (ראשי תיבות של חיתול בד). אחת מקהילות החב"ד הגדולות ברשת, שמונה מעל ל-11,000 חברים, היא קבוצת הפייסבוק סודות חיתולי הבד, והיא מקום מצוין להתחיל בו אם נפשכם חפצה לחתל בבד – או כמו שלמדנו לומר - לחבד.

למרות הטרנדיות המתחדשת של חיתולי הבד, והידידותיות לאיכות הסביבה, רצינו לבדוק אם חיתולי בד באמת עדיפים על חיתולים חד פעמיים? חב"ד VS. חד"פ – התחלנו:

מחיר

ברור לכול שמוצר חד פעמי יהיה זול יותר ממוצר רב פעמי. עלותו של חיתול בד אחד יכולה לנוע בין 30-100 שקלים ליחידה, בעוד שחבילת חיתולים חד פעמיים במבצע תעלה בין 25-40 שקלים לכמה עשרות חיתולים, וכאן לכאורה יש יתרון לחד"פ.

אבל מה בנוגע לטווח הארוך? אם תכפילו בין 6-8 חיתולים חד פעמיים ביום כפול מספר השנים עד לשלב הגמילה מהחיתול, תגיעו לסדר גודל של כ-8,000 חיתולים לתינוק, שעלותם מסתכמת בסכום לא מבוטל שנושק ל-10,000 שקלים.

לעומת זאת, רכישת ערכה של כ-30 חיתולי בד חדשים לא תעלה יותר מ-3,000 ש"ח. אגב, גם בחיתולי הבד תוכלו למצוא מותגים יקרים יותר ופחות, כך שהעלות יכולה לרדת באופן משמעותי. מיכל, שמחבדת את בתה מלידה, משתפת שבמקום לקנות חיתולי כיס מבית בייבי קואלה הישראלי, שנתפרים אחד אחד בעבודת יד ועלותם נעה סביב 100 שקלים ליחידה, היא הזמינה את החב"דים של חברת מאמבסט הסינית בשליש מהעלות (29 שקלים בממוצע ליחידה). "התפיסה שלי באופן כללי היא לקנות חיתולי כיס סיניים ולהשקיע ברפידות מותג טובות", היא מסבירה. היא הצליחה להוזיל את העלות של ערכת ההחתלה שלה, שכוללת כ-26 חב"דים ורפידות, לאזור ה-1,200 שקלים בלבד.

יתרון נוסף של חיתולי הבד הוא שהם יכולים להמשיך איתכם גם לילד או הילדה הבאים, כך שלא תצטרכו לשלם על החיתולים פעם נוספת. כפי שסיכמה שולמית, שחיבדה את בתה מגיל 8 חודשים ואת בנה מגיל לידה: "זו תחושה נהדרת לא לבזבז כסף על משהו שזורקים לפח, ועוד יותר נהדר לא לזרוק לפח משהו שאני משתמשת בו יומיום במשך כמה שנים".

כמובן שיש עוד דרכים לחסוך בעלויות – לקנות במבצעים, לקנות חיתולים יד שנייה, להתחיל בערכות השכרה במחיר מוזל ועוד. מלבד זאת, חלק ממוצרי החב"ד יכולים ליפול בקטגוריית DIY. רימה למשל מספרת שהיא גילתה שרפידת התגבור הטובה ביותר לחיתולים של בנה היא פלנל מקופל, שעלותו זולה בהרבה, בהשוואה לרפידת בד ייעודית. לדבריה, "היא דקה וסופגת מלא יחסית, אפשר לשלוט בכמות הספיגה בעזרת גזירה וקיפול פשוטים, זה מתייבש מעולה מפני שפשוט פותחים את הקיפול והכי חשוב – זה יוצא זול".

לסיכום, במדד המחיר: 1-0 לטובת החב"ד.

ספיגה

בקטגוריה הזו ישנה מחלוקת קלה. בעוד שלחיתולים חד פעמיים יש יכולת ספיגה גבוהה יותר בהשוואה לחיתולי בד, לא כולם מחשיבים זאת כיתרון. כפי שמסבירה טלי, שמחבדת את בנותיה מגיל לידה: "פעוט עם חיתול חד פעמי יכול להישאר שעות עם חיתול מלא בפיפי כי לא רואים עליו. לפעוט עם חיתול בד צריך להחליף לעיתים תכופות. אותי מחלחלת המחשבה שהילדות שלי יסתובבו עם פיפי עליהן".

ועדיין, גם הורים שמחתלים בבד לפעמים משתמשים בחיתולים חד פעמיים כאשר נחוצה ספיגה גבוהה לאורך זמן (למשל בלילות). מן הצד השני של המתרס, הורים רבים מעידים שבחיתולי הבד נחסכת מהם תופעת ה"קקי גב" הידועה לשמצה. ובינינו, אם הייתם צריכים לבחור בין דליפה של מספר 1 או מספר 2, במה הייתם בוחרים?

לסיכום, במדד הספיגה: 1-0 לטובת החד"פ.

ידידותיות לעור התינוק/ת

אולי תופתעו לקרוא, אבל הורים רבים עברו לחתל בבד לאו דווקא ממניעים אקולוגיים או חסכניים, אלא כדי להגן על עורו הרגיש של תינוקם. הרי שבניגוד לחיתול חד פעמי, מדובר בבד טבעי ללא כימיקלים שעלולים לגרום לגירויים של עור התינוק. זה עוזר למנוע תופעות של תפרחות ואדמומיות שעשויות להתרחש בשימוש בחיתולים חד פעמיים – ואפילו אין צורך במשחת החתלה. כפי שמסבירה מטר, שהחלה לחבד את בתה מגיל שלושה חודשים: "לי עצמי יש עור רגיש שהוביל אותי לעולם מוצרי הווסת הרב פעמיים, ואז הבנתי שאם אני לא רוצה חומרים כימיים על הגוף שלי, למה שארצה את זה לילדה שלי?"

אגב, אם אתם תוהים לגבי תגובת הבייבי לחיתולי בד, הורי החב"ד מעידים שילדיהם הסתגלו לכך חיש מהר וללא כל הפרעה. תחשבו אילו תחתונים הייתם מעדיפים ללבוש כל יום – חד פעמיים או מבד טבעי?

לסיכום, במדד הידידותיות לתינוק: 1-0 לטובת החב"ד.

סטייל

אז נכון שחלק מהחיתולים החד פעמיים מעוטרים באיורים חביבים ומתוקים ששוברים את שגרת הצבע לבן, אבל זה כאין ואפס לעומת ההדפסים הצבעוניים בהם מתהדרים חיתולי הבד המודרניים. ויש בכך היגיון מסוים, שכן חיתולי הבד נועדו ללוות אותנו במשך תקופה ארוכה ולא להיזרק ישר לפח.

מתברר שלחיתולי הבד יש קולקציות שלמות, ממש כמו בעולם האופנה, והעיצובים המרהיבים הם סיבה כיפית במיוחד לעבור לחב"ד. דגנית, שבמהלך שבע שנים חיבדה שלוש בנות, משתפת שכאשר ילדה את בתה איילה, היא הייתה בתינוקייה עם חיתול רב פעמי שתפרה לה, וכל האחיות הצטופפו ליד העריסה שלה בהתלהבות והחמיאו לה. גלי מצידה מספרת שבילתה שעות מול המסך כדי לבחור דוגמאות לחיתולי הבד שהזמינה ושהיא פיתחה התמכרות לפרינטים.

חיתולי בד (צילום: לחן שדה פילצביץ)
צילום: לחן שדה פילצביץ

בנוסף, הסטייל המגניב פופולרי גם בקרב הפעוטות. "הבן שלי מאוד אהב לבחור את הדוגמה אותה ילבש, לעזור להרכיב את החיתול, להיות מעורב," מספר דור, שהחל לחבד את בנו בגיל שלושה חודשים. גם בר משתפת שהפרינט הוא בגדר אטרקציה אצל בתה בת החצי שנה, שאוהבת לראות את ההדפס שהיא עומדת ללבוש.

לסיכום, במדד הסטייל: 1-0 לטובת החב"ד.

תחזוקה

בעוד שחיתולים חד פעמיים נזרקים היישר לפח והתחזוקה היחידה שהם דורשים היא זריקת הזבל, תחזוקה של חיתולים רב פעמיים היא מורכבת יותר. נחוצה כאן שגרת ניקיון של כביסות מרובות וייבוש, שדורשת תקופת הסתגלות שלהורים טריים לא תמיד יש סבלנות אליה. על אחת כמה וכמה כשמדובר בגננות, שמרטפיות או אפילו סבא וסבתא.

בנוסף, הם גם מצריכים היערכות מראש שכן הם תופסים מקום אחסון ייעודי, כמו לדוגמה כשאתם יוצאים לטיול בעגלה (כי את החיתול המלוכלך אתם לא יכולים פשוט להשליך לפח האשפה הקרוב) או במהלך חופשה משפחתית. דור מספר שלקראת טיול של חודש בארה"ב הוא הקדיש מזוודה שלמה רק לחיתולי בד.

מאידך מדגישה מור, שמחבדת כיום את שני ילדיה, עם הזמן שגרת החיתולים הופכת לזניחה ביחס ליתר מטלות הבית. "כמו שלא הגיוני מבחינתי לאכול באופן יומיומי בכלים חד פעמיים בבית, אני לא משתמשת בחיתולים חד פעמיים. לעשות כלים בלי מדיח גוזל הרבה יותר מהזמן שלי מאשר ההתעסקות סביב החיתולים," היא מסכמת.

יתרון קטן לטובת חיתולי הבד הוא שאם נגמר המלאי, לא צריך לרוץ לסופר בבהלה ולאתר מבצעים – רק להכניס למכונת הכביסה.

לסיכום, במדד התחזוקה: 1-0 לטובת החד"פ.

סביבתיות

כפי שציינו בתחילת הכתבה, מספר החיתולים החד פעמיים שתינוק ממוצע צורך במהלך תקופת ההחתלה, מגיע קרוב ל-10,000. זאת בהשוואה לסדר גודל של כמה עשרות חיתולי בד שיכולים לשמש כמה דורות של תינוקות. חיתולים חד פעמיים מהווים כ-6% מהפסולת הביתית, רק שהם אינם מתכלים (בהשוואה לחיתולי הבד) ועוברים להטמנה מפני שלא ניתן למחזר אותם.

בישראל בלבד מושלכים כ-324 טון של חיתולים חד פעמיים מדי שנה. כפי שמנסחת חן, "קשה לראות את הדיסוננס בין תינוק כל כך מתוק לכמות הזבל שמשויכת לטיפול בו". ואכן זו כנראה הסיבה השכיחה ביותר שגורמת להורים לנטוש את הנוחות של החיתולים החד פעמיים לטובת חיתולי הבד.

לסיכום, במדד הסביבתיות: 1-0 לטובת החב"ד.

גמילה מחיתולים

הורים רבים שמחתלים בבד, מעידים שילדיהם נגמלים מהחיתולים מוקדם יותר בהשוואה לחיתולים חד פעמיים. "בזכות חיתולי הבד אני לא מפחדת מקקי ופיפי. מה ההבדל אם לכבס חיתולים או בגדים?", מספרת מור. "מפה לשם נפרדנו מהחיתול הכי מהר שאפשר, והיום הילד בן שנה ו-8 חודשים לגמרי בלי חיתול – גם בגן וכולל בשנ"צ. כמעט ואין פספוסים".

הסבר נוסף לגמילה המוקדמת יחסית, קשור דווקא לכך שחיתולי הבד סופגים פחות בהשוואה לחיתולים חד פעמיים. במקרה הזה החיסרון הופך ליתרון, כי בניגוד לחיתולים חד פעמיים, שמייבשים את עור התינוק כדי שירגיש בנוח גם לאחר השימוש בחיתול, בחיתולי בד הילדים מפתחים מודעות לתחושת הרטיבות שבאה בעקבות ריקון השלפוחית. כך הם לומדים לבסס את העדפתם לחיתול יבש, והלמידה הזו היא כבר חצי הדרך באימוני גמילה מחיתולים.

לסיכום, במדד הגמילה מחיתולים: 1-0 לטובת החב"ד.

קהילתיות  

קהילת ההורים המחבדים בארץ פורחת ומשגשגת, ומונה קבוצות תמיכה והתייעצות שמונות אלפי הורים. מודל "בית מארח" בו הורים שמעוניינים להתחיל לחבד מבקרים בבית בו כבר מחתלים בבד הוא מומלץ ביותר, וקבוצות ההתייעצות הן כר פורה לדיונים בנושא. בין ההורים המחבדים נרקמת סוג של "אחוות לוחמים" למען חיתולי הבד. קשה להאמין שתמצאו כזו מסגרת תומכת לחיתולים חד פעמיים, ואולי זה מפני שכלל אין צורך בכך.

לסיכום, במדד הקהילתיות: 1-0 לטובת החב"ד.

שלב התוצאות

חיתולי הבד ניצחו ברוב המדדים שנבדקו (מחיר, ידידותיות לעור התינוק או התינוקת, סטייל, סביבתיות, גמילה מחיתולים וקהילתיות) בהשוואה לשני מדדים בלבד בהם ניצחו החיתולים החד פעמיים (ספיגה ותחזוקה). יחד עם זאת, לכל הורה יש את השיקולים שלו שיכריעו בבחירה בין חד"פ לחב"ד. יש הורים שאצלם העניין הסביבתי ישחק תפקיד ראשי בהחלטה, כאלו שהתינוק שלהם סובל מתפרחות, ואחרים שיתקשו להתמודד עם התחזוקה הנדרשת של חיתולי הבד בתקופה מאתגרת ממילא.

אם ברצונכם להתנסות בהחתלת בד, אבל אתם עדיין מתלבטים וחוששים מהמעבר החד, תדעו שזה ממש לא עסק "הכול או כלום". אפשר להתחיל עם ערכת השכרה של חיתולים מסוגים שונים ובכך להוזיל את העלויות הראשוניות בלי להתחייב. בנוסף, הורים רבים מעידים שהם לא פוסלים שילוב של ח"בד וחד"פ, כפי שמספרת שיר: "אנחנו עדיין עם חד פעמי בלילה, ובעבר גם בנסיעות או ביציאה מהבית. כל פעם עלינו שלב. וגם כיום, אם לא הספקנו לכבס אז לא נורא, יום אחד היא תהיה עם חד"פ. הגמישות הזאת הופכת את הכול  להרבה יותר פשוט".

בקיצור, תעשו מה שטוב לכם ולבייבי שלכם – ואם אפשר, לעשות קצת טוב לעולם על הדרך.

הכותבת היא סופרת מצליחה שספריה הפכו לרבי-מכר בינלאומיים. ניתן ליצור איתה קשר דרך עמוד הסופרת שלה בפייסבוק או בלינקדאין.