בדיקת פרקי ירכיים לתינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"יכולה לאתר נזקים התפתחותיים בהמשך". בדיקת פרקי ירכיים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בדיקות גנטיות לפני ההריון, אינספור בדיקות במהלכו, בדיקת שמיעה לפני השחרור מבית החולים ומעקבים בטיפת חלב. היומן שלכם מלא בתורים ופגישות שנועדו להבטיח שהילד שלכם יהיה הכי בריא בעולם, חמסה, טפו, בן פורת יוסף.

אך ישנה בדיקה נוספת שתצטרכו לעשות אחרי הלידה, שמבוצעת בגיל שישה שבועות ויכולה למנוע בקלות רבה נזקים גופניים קשים בעתיד. הנה כמה דברים שכדאי לדעת על אולטרסאונד, פרקי ירכיים ומה שביניהם.

רק מגיל 6 שבועות ניתן לזהות ליקויים

1. מה בעצם מטרת הבדיקה הזו? "בניגוד לפריקה מוחלטת של מפרק הירך, שמזהים בקלות בבדיקה קלינית שגרתית שכל תינוק עובר בבית החולים, ישנם מצבים בעייתיים שרק בדיקת אולטרסאונד יכולה לזהות", אומר ד"ר מרק אידלמן, מנהל מחלקת אותופדיית ילדים בקריה הרפואית רמב"ם. "מה שאנחנו מחפשים בבדיקה היא בעיקר דיספלזיה – מצב שבו מפרק הירך נמצא במקומו, אך אינו מאורגן כראוי, והעומס המופעל על הסחוסים אינו שווה". במילים אחרות: מצב כזה עלול לפגוע בהליכה בעתיד (יוביל ל"הליכת ברווז") וייצור שחיקה מהירה יותר של הסחוס. 

2. באיזה גיל מומלץ לבצע את הבדיקה? "אני ממליץ לבדוק את מפרקי הירך לא לפני גיל שישה שבועות, אבל גם לא הרבה אחרי", מסביר ד"ר אידלמן. "לפני שהתינוק מגיע לגיל חודש וחצי, הבדיקה נוטה להראות הרבה false positive, כלומר: לזהות בעיה גם אם היא לא באמת קיימת. מאידך, לא מומלץ לחכות יותר מדי, מכיוון שהטיפול בבעיה, אם קיימת אחת כזו, הופך להיות מורכב יותר ככל שהתינוק גדל".

3. האם כל התינוקות חייבים להיבדק? "ישנם מספר גורמי סיכון, שמי שעונה עליהם מומלץ מאוד שייבדק. תינוקות שיש במשפחתם היסטוריה של ילדים שנולדו עם בעיות במפרקי הירך, תינוקות שנולדו בלידת עכוז, תינוקות שנולדו כתאומים, תינוקות עם עיוות בכפות הרגליים ותינוקות בנות שהן בכורות, קבוצה שלא ברור עדיין מדוע, אבל נוטה יותר לסבול מהבעיה. אישית, אני חושב שיש לבדוק את כל התינוקות, אבל לא תמיד קופת החולים ממנת את הבדיקה לתינוקות שלא מוגדרים בקבוצת סיכון".

4. האם יש סיכונים בבדיקה? "מדובר בבדיקה לא פולשנית ולא כואבת, שאורכת דקות ספורות ואין בה כל סיכון לתינוק. לעומת התוצאות האפשריות של ליקוי לא מאובחן, אני חושב שאין כל סיבה להימנע מביצוע הבדיקה".

אין תמונה
הכרית מסייעת להגדלת הפישוק והבאת המפרק למקומו. כרית פרייקה

5. במידה שנמצא ליקוי, איך מטפלים? "כאשר הבעיה מתגלה בזמן, ישנם שני טיפולים אפשריים: רצועות פבליק או כרית פרייקה, שני אמצעים שמגדילים את הפישוק של התינוק באופן מכאני וגורמים למפרק 'להתיישב' במקומו כמו שצריך. השימוש בהם כרוך בהסתגלות מסויימת, אולם כמובן שזה עדיף על האלטרנטיבות".

6. ומה קורה אם לא מטפלים? "בהיעדר זיהוי וטיפול מתאים, הבעיה מחריפה, והפתרון מסובך יותר. אם מחכים עד גיל חצי שנה, התינוק יצטרך להיות בגבס לתקופה מסויימת, ואם מחכים עד גיל שנה כבר יש צורך בניתוח אורתופדי מורכב למדי. אם לא מטפלים גם בגילים הללו, סביר שהאדם שסובל מהבעיה יגיע לניתוח החלפת מפרק הירך סביב גיל 50, ויסבול מליקויי הליכה ומכאבים עד אז".

>> מפחדים מהביקור הבא בטיפת חלב? מסתבר שאתם לא לבד