הם מפנים לך שתי ידיים, שרק את ואלוהים יודעים כמה את זקוקה להן, חוסכים לך את הצורך בעגלה שצריך להרים, לקפל ולדחוף, מרגיעים תינוקות בוכים עם גזים ולא פחות חשוב: מסתירים את הבטן הפוסט הריונית שלך.

מנשאים הם טרנד עתיק-חדש, שכובש בשנים האחרונות את העולם המערבי וגורם לכל נערה אורבנית להרגיש מינימום אשת צ'יף. אבל האם הם באמת כל כך טובים ובריאים? לא בטוח.  

אמא עם תינוק במנשא מתכופפת אל בתה ברחוב (צילום: jupiter images)
מפנים שתי ידיים, אבל האם זה בטיחותי? | צילום: jupiter images

"לא מאפשרים תמיכה מספקת בירכיים"

ד"ר ונסה הרינגטון, כירופרקטורית אוסטרלית המתמחה בנשים הרות ובתינוקות, טוענת כי מנשאים שבהם פניו של התינוק פונים החוצה (כשגבו של התינוק מונח על בטן ההורה) עלולים לגרום לעיוותים בעמוד השדרה שלו, ומעלים את הסיכון שילקה בדיספלסיה: תזוזה של מפרק הירך ממקומו. החשש, לפי ד"ר הרינגטון, הוא שהתזוזה הלא רצויה במפרק לא תאובחן עד שהתינוק יתחיל ללכת, ותגרום לו לבעיות פיזיות בעתיד, עד כדי ניוון המפרק.

"נשיאה של תינוק בן פחות מחצי שנה במנשא הפונה כלפי חוץ לא מאפשרת תמיכה מספקת בירכיים המתפתחים, במיוחד אם הרגליים מתנודדות מחוץ למנשא", הסבירה ד"ר הרינגטון. "בצורה כזו, נוצר לחץ על מפרק הירך העדין של התינוק, ועולה הסיכון לפגיעה בו, עד כדי נזק בלתי הפיך".

בנוסף, לדברי ד"ר הרינגטון, לתינוקות רכים יש עקומה גדולה, בצורת האות C, בעמוד השדרה שלהם, וכמו שכולנו יודעים: השליטה שלהם בצוואר ובראש חלשה עד בלתי קיימת. "כששמים את התינוק במנשא עם הפנים החוצה, משאירים את הצוואר שלו ללא תמיכה, ומפעילים כך לחץ משמעותי מדי על עמוד השדרה שלו. הלחץ הזה מונע התפתחות תקינה של עמוד השדרה, ועלול לגרום עיוות של ממש במבנה שלו. הדרך הנכונה לשאת תינוק מבלי להזיק לו היא לשים אותו בטן לבטן עם ההורה, כשהברכיים כפופות וממוקמות מעט מעל הירכיים ('רגלי צפרדע').

ד״ר הרינגטון כמובן לא נוקבת במותג ספציפי כבעייתי, ומתייחסת באופן כללי לכל המנשאים המאפשרים נשיאה כשפני התינוק פונים כלפי חוץ. עם זאת, מומחים בתחום מציינים בדרך כלל את המנשאים ה״מערביים״, הנוקשים יותר - בניגוד למנשאי הבד ה״שבטיים״ הרכים - כבעייתיים עבור תינוקות צעירים במיוחד. 

חשוב להקפיד על כללי זהירות

"חשוב לוודא שהירכיים מקבלים תמיכה, ושהרגליים לא משתלשלות החוצה", אומרת ד"ר הרינגטון. "חוץ מזה, התינוק לא צריך להיות חשוף לכל כך הרבה גירויים, ובתנוחת בטן לבטן הוא יכול לטמון את הפנים בחזה של ההורה שנושא אותו כשהוא צריך להירגע מכל ההמולה. אנחנו חלילה לא מנסים לשכנע הורים לוותר על השימוש במנשא, ואפילו להפך. יש מנשאים שיכולים ממש לעזור בהתפתחות הפיזיולוגית והרגשית של התינוק, רק צריך לדעת איך להשתמש בכלי הזה".

אבא עם תינוק במנשא (צילום: אימג'בנק / Gettyimages)
ככה יותר טוב. רק תרחיק מיד את הנייד! | צילום: אימג'בנק / Gettyimages

"ככל שידוע לי, אין מחקרים רציניים שבדקו את ההשפעה של מנשאים על ההתפתחות הפיזיולוגית של תינוקות", אומר ד"ר אבי פנסקי, מומחה לאורתופדיה של שירותי בריאות כללית במחוז ירושלים. "ועדיין, מהידע שלנו על השלד והמפרקים של התינוק, יש כמה כללים שחשוב להקפיד עליהם: לא להצמיד את הרגליים זו לזו, אלא לשמור על פיסוק ועל כיפוף של מפרק הירך".

ד"ר פנסקי מסביר כי המנח הזה קיים גם במנשאים שפונים החוצה וגם פנימה, על הבטן של ההורה והגב. "לכן אני לא מסכים עם האזהרה הגורפת מפני נשיאה עם הפנים החוצה. פריקה של המפרק עלולה לקרות רק אם הרגליים לא יכולות להיות בפיסוק, בלי קשר להאם התינוק פונה כלפי פנים או חוץ. כל עוד יש תמיכה מתאימה לגב, ואנחנו לא 'מאלצים' תינוק שלא בשל לכך לישיבה, לדעתי אפשר להשתמש במנשא בלי חשש".

>> ועל תסמונת "הראש השטוח" כבר שמעתם?