רופא בודק תינוק בן יומו (צילום: Lisa Eastman, Istock)
בכל חשש, אל תהססו לשתף את הרופא | צילום: Lisa Eastman, Istock

הורים טריים משקיעים זמן רב בדאגה לגבי אופן ההתמודדות עם תינוק חולה: איך מטפלים בו? אילו סימנים צריכים לכם הדליק נורה אדומה, מתי יש לחכות ומתי יש לפנות לרופא?

היכרות עם סימני המחלות האפשריות אצל תינוקות, תוכל לעזור לכם להרגיש הרבה יותר בטוחים ומוכנים לכשתתקלו, לא עלינו, במחלה.

חשוב לזכור, שמחלה אצל תינוק עד גיל שלושה חודשים מחייבת התייחסות מיוחדת. הסימנים עלולים להיות חמקניים ומבלבלים, ומצב התינוק עלול להידרדר הרבה יותר מהר מאשר מצבם של ילדים גדולים יותר. תינוקות מתאוששים בדרך כלל בקלות ניכרת ומחלה קשה היא נדירה, אך תמיד טוב לפעול לפי הנחיות מיוחדות.

אז קבלו את הסימנים שאתם חייבים לשים לב אליהם:

מחום ועד אי מתן שתן: סימני מחלה אצל התינוק

חום גבוה: יש להתייחס בחומרה

יש להתייחס לחומו של תינוק רך בחומרה. חום בגובה 38.5 מעלות צלזיוס הנמדד ברקטום נחשב לחום גבוה. אין להשתמש במדחום אוזן בגיל זה. השתמשו במדחום רקטלי או במדחום הנישא מתחת לבית השחי.

מדידת חום לתינוק (צילום: eaniton, Istock)
חום מעל 38.5 מחייב פנייה מיידית לרופא | צילום: eaniton, Istock

אם חום התינוק גבוה, הסירי שכבת בגדים אחת ומדדי את החום שוב אחרי 15 או 20 דקות. אם החום לא ירד בפרק זמן זה לגובהו הרגיל, התקשרי אל הרופא/ה שלך. ייתכן שאין לתינוק כל מחלה או ייתכן שהוא פשוט התקרר, אך ידעי את הרופא/ה בכל מקרה - ליתר ביטחון.

היו מוכנים לדווח לרופא/ה האם התינוק אוכל היטב, קל להעיר אותו, האם הוא ערני או מראה סימני מחלה נוספים. אצל תינוקות קטנים, חום כשלעצמו נובע לעתים קרובות מלבוש ולאו דווקא ממחלה.

כמו כן, ידעו את הרופא/ה אם הוא נחשף בשבוע או בשבועיים האחרונים למחלה כלשהי, ואם הוא סובל מבעיות בריאות כרוניות. אין לתת לו בגיל זה אקמול או איבופרופן. הישמעי לעצת הרופא/ה שלך בדבר הערכת המצב והטיפול.

חום נמוך: יכול להעיד על זיהום

תינוקות שזה עתה נולדו עלולים להגיב לזיהום בירידת חום. אם חום התינוק נמוך מ-37.5 מעלות צלזיוס, הלבישו אותו בעוד בגד ומדדו שוב את חומו אחרי 15 עד 20 דקות.

אם החום אינו עולה, או אם הוא עולה אך לא לזמן רב, על אף שהוא לבוש כראוי, התקשרו לרופא/ה שלך מיד. דווחי על סימני מחלה נוספים ועל כל חשיפה אחרת למחלות, כפי שצוין לעיל.

נשימות מהירות: בדקו את כניסת האוויר בצלעות

תינוקות שזה עתה נולדו ותינוקות בוגרים יותר מגיבים באופן זהה כאשר הם סובלים מבעיות נשימה – נשימתם מאומצת ומהירה יותר. עם זאת, הקטנים מתעייפים מהר יותר וקשה להם יותר להגביר את קצב הנשימה, צורך הנובע מבעיות שמקורן בחזה או בלב.

60 נשימות בדקה ויותר נחשבות לנשימה מהירה אצל תינוקות קטנים. התקשרו לרופא/ה אם אתם מבחינים בנשימה מהירה אצל התינוק. אם המרווח בין הצלעות או מתחתן נכנס פנימה בכל נשימה, קיימת סיבה נוספת לדאגה: הרימו את חולצתו כדי לבדוק אם זה אכן קורה.

הקאות: אבחנו את הקיא

רוב התינוקות פולטים (לעתים התופעה נקראת העלאת המזון חזרה או הקאה) וחלקם גם מקיאים מדי פעם. אם בהקאה יוצאת כמות של כף אחת או יותר של קיא, אם התינוק מקיא פעמיים ברצף או אם הוא מגלה סימני מחלה אחרים, התקשרולרופא/ה.

קיא בצבע צהוב מבריק הוא סימן חמור, ובמקרה זה עליכם לקרוא לרופא/ה מיד. קיא שהותז בכל החדר (כן, כמו ירייה) עלול להיות סימן לסתימת קיבה. דווחו לרופא/ה.

אי מתן שתן: יכול להעיד על התייבשות

אם תינוק קטן אינו משתין במשך שש שעות או אם אינו מגיע לשישה חיתולים רטובים במשך יממה אחת אחרי היום הראשון לחייו, ייתכן שהוא מיובש ויש לפנות לרופא.

חלק מהחיתולים החדשים יותר הם בעלי כושר ספיגה גבוה ולכן יהיו בפנים יבשים למגע - הם אמורים להרחיק את הרטיבות מעור התינוק. אם אתם מודאגים מכך שהתינוק אינו משתין, הניחו בתוך החיתול פיסת מגבת נייר למשך ארבע עד שש שעות ובדקו את רטיבותה לעתים קרובות. אם מגבת הנייר נשארת יבשה, התקשרו לרופא/ה.

לסיכום, כדאי לזכור, שעל מנת לשמור על בריאות התינוק ככל האפשר, עליכם לשתף את הרופא/ה בכל חשש שעולה. אל תהססו לעולם לבקש חוות דעת מקצועית או לדרוש התייחסות בהתעורר חשש. 

כשאתם מתקשרים לרופא דווחו לו במדויק מהם התסמינים המופיעים אצל התינוק, כמה זמן הם מופיעים אצלו ותארו בעיות בריאותיות קדומות באם ישנן. חשוב להיות ספציפיים ככל שאפשר ולמדוד את חום התינוק לפני השיחה, על מנת שתוכלו לדווח עליו לרופא מבלי לבזבז זמן יקר.

חשוב לא פחות: קורס החייאת תינוקות