כולנו יודעים שתינוקות זקוקים לחום, אהבה, הזנה ושינה בתחילת החיים כדי להתפתח בצורה תקינה. בנוסף לאלו חשוב להכיר עוד מושג חשוב: פרוביוטיקה. ודאי שמעתם את המונח מספר לא מבוטל של פעמים בעבר, אבל מה זה בעצם, ומה חשיבותה?

אחת ולתמיד: מה זה פרוביוטיקה והאם צריך לצרוך אותה מגיל אפס?

"פרוביוטיקה הוא שם כולל לחיידקים ומיקרואורגניזמים נוספים שהינם בעלי השפעות מיטיבות על גופנו כאשר הם נצרכים בכמות נאותה. אנחנו מקבלים חיידקים פרוביוטיים החל מהלידה (ויש עדויות שאולי אף קודם לכן) – כבר בלידה (רגילה) רוכש התינוק את החיידקים הפרוביוטיים הראשונים שלו ובהמשך הוא מקבל אותם מחלב אמו".

אם כך, הנקה היא הדרך הטובה ביותר להעניק פרוביוטיקה לתינוק בן יומו?

"אכן, הנקה היא התזונה הטובה ביותר לתינוקות. בעבר חשבו שחלב אם הוא סטרילי אבל היום יודעים שהוא מכיל חיידקים פרוביוטיים אשר עוברים לתינוק".

מה קורה במצב שהתינוק אינו יונק, מכל סיבה שהיא?

"במידה והתינוק אינו יונק עדיין יש לו אפשרות לקבל פרוביוטיקה, למשל בתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) כדוגמת מטרנה גולד. תמ"ל הוא המזון היחיד המתאים להזנת תינוקות שאינם ניזונים מחלב אם בששת החודשים הראשונים לחיים. החל מגיל חצי שנה, עם המעבר למזונות מוצקים, מומלץ להתחיל ולשלב מזונות נוספים וכאן נכנסות דייסות מטרנה למשל שגם הן מקור טוב לפרוביוטיקה".

תינוק חזק (צילום: By Inara Prusakova

By Inara Prusakova

, shutterstock)
צילום: By Inara Prusakova By Inara Prusakova , shutterstock

 יכול להיות מצב שתינוק לא יקבל מספיק פרוביוטיקה?

"מצבים כאלו יכולים להתרחש במידה והתינוק מקבל אנטיביוטיקה בשל מחלה.  זו הורסת את החיידקים המזיקים אך גם את הטובים ולכן חשוב במצב כזה לחזור ולאזן את אוכלוסיית חיידקי המעי ולתת לתינוק פרוביוטיקה – בין אם בהנקה, תמ"ל או דייסות".

האם פרוביוטיקה חיונית יותר בחורף מאשר בקיץ או רלוונטית כל השנה?

"אין מחקרים ספציפיים בתינוקות המעידים על חשיבות מתן פרוביוטיקה בעונה מסויימת, זה תמיד חשוב ומומלץ".

דיברת על כך שהדייסות שנכנסות לתפריט מגיל חצי שנה הן עשירות בפרוביוטיקה – האם דייסת דגנים לתינוקות מומלצת ביום או דווקא בערב לפני השינה?

"דייסות דגנים ייעודיות לתינוקות המועשרות בברזל מומלצות ע"י משרד הבריאות כחלק מהמזונות המשלימים הראשונים לתינוקות  בשלב המעבר למוצקים החל מגיל חצי שנה. דייסות מטרנה מהוות ארוחת דגנים מזינה וטעימה, עשירה בפרוביוטיקה כאמור אך גם בברזל. הדייסה היא מזון שפותח ומיוצר במיוחד לתינוקות בהתאם לסטנדרט איכות קפדני כנדרש במזונות ייעודים לתינוקות. אפשר לתת אותה גם בבוקר וגם בערב, תלוי בהעדפות התינוק והוריו. את הדייסה מומלץ לתת בכפית כמו את כל המזונות המוצקים האחרים".

כיצד מומלץ לשלב את דייסת הדגנים בארוחה - רק כדייסה או גם בתוך מרקים ומנות אחרות?

"הדרך המומלצת ביותר  לקבלת מנה מזינה היא להוסיףאת  הדייסה לתמ"ל ולתת אותה כארוחה של ממש ובכפית. ניתן לעשות שימושים נוספים בפתיתי הדייסה , להעשיר מזונות נוספים כמו מחית פירות או מרק, להוסיף לתבשילים כדוגמת קציצות או שלוליות גבינה, פשטידות ובכך לקבל מנה עם עשירה בברזל ועם סמיכות טובה להאכלה בכפית'".

הדרך הקלה ביותר, אם כך, להגן על התינוק ולספק לו את מעטפת הפרוביוטיקה בדרך טעימה ומזינה היא באמצעות העשרת המזון שלו. דייסות מטרנה הן פתרון מהיר, נגיש וקל. הדייסות מותאמות כארוחה, משלימות את הצרכים התזונתיים וההתפתחותיים, מועשרות בברזל, ויטמינים ומינרלים ומכילות כמובן פרוביוטיקה מסוג B.Lactis – אותם חיידקים ידידותיים למערכת העיכול. שיהיה לנו חורף בריא, נעים וטעים.

תינוק אוכל (צילום:  Evgeny Atamanenko, Shutterstock)
צילום: Evgeny Atamanenko, Shutterstock

מעוניינים בפרטים נוספים? כנסו