גבר מניח ידו על בטן של אישה בהריון בשחור על מיטה (צילום: Mark Hayes, Istock)
רוב הגברים מלווים את הנשים לחדר הלידה | צילום: Mark Hayes, Istock
בסרטים הישנים זה אחרת. הלידות מתקיימות בבית, בקומה השנייה בדרך כלל, ונוכחת בהן רק מיילדת. הגבר עומד עצבני בקומה הראשונה ומעשן עד שהיולדת יורדת אליו וצועקת בהתרגשות – "זו בת!"

המציאות של ימינו היא שונה ורוב הגברים מלווים את הנשים לחדר הלידה. למרות שאתה לא יכול ללדת, יש הרבה דברים שאתה יכול לעשות כדי לעזור. אם תתכונן לכך מראש, סביר להניח שתעשה זאת טוב יותר.

מותק, את יכולה לחפש את הכרטיס מעקב הריון?

כדי לא לשאול את אשתך שאלות מעצבנות בזמן שהיא מתמודדת עם צירים, כדאי שתכיר היטב את התיק שארזה. עיברו עליו ביחד וודאו שאתה יודע איפה נמצא החומר הרפואי הרלוונטי, פריטים שהיא זקוקה להם בעת הלידה וסתם דברים שהיא ארזה כדי להתפנק ולהירגע. חבל שתבזבזו את ההפוגה בין הצירים לחיפושים.

אם יש פריטים שאשתך מתכננת לקחת ברגע האחרון, כמו מברשת שיניים או נעלי בית, בקש ממנה שתכין לך רשימה של הפריטים האלה ואיפה הם נמצאים. בזמן הצירים, יכול להיות שהיא תשכח.

סליחה אדוני, איפה מחלקת יולדות?

כשאשתך עם צירים, זה לא הזמן למלא דלק באוטו, לחפש את בית החולים או לשאול אנשים איפה המעלית. מומלץ לערוך סיור מוקדם בבית החולים, להכיר את הדרך אליו, את החניה ואת מיקום חדר היולדות. רוב בתי החולים מציעים סיורים מאורגנים כאלה ואם לא מתאים לכם – תעשו סיור עצמאי.

זכור מה חשוב לאשתך

כדי למנוע מאשתך מתחים מיותרים ולאפשר לה להתמודד עם הצירים, כדאי שתדע מה הדברים שחשובים לה ביום הלידה ותדבר בשמה בעת הצורך.

אם אשתך כתבה תכנית לידה ובה פירטה ציפיות ובקשות מהמיילדת, אל תשכח לתת את התכנית לצוות הרפואי. היא הביאה שמן לעיסוי כדי להימנע מחתך חייץ? ספר זאת למיילדת. עצה זו חשובה גם לימי האשפוז. אם אשתך עייפה ולא מעוניינת שיגיעו מבקרים לבית החולים, דבר איתם ובקש שלא יגיעו.

הכר את תהליך הלידה ודרכי ההרגעה המומלצות

אירית אלטר-אבני, מדריכת הכנה ללידה ודולה, מסבירה שגם אם עברתם יחד קורס הכנה ללידה, חשוב שהאישה לא תטריד את עצמה בעת הלידה בניסיונות להיזכר בחומר שלמדתם. ככל שהיא תנסה להיות ב"שליטה", כך הלידה עשויה להתעכב. לכן, כדאי שתלמד מראש את הדרכים להתמודד עם הצירים ותזכיר אותן לאשתך.

מה למשל?

שינוי תנוחות מקל על כאבי הצירים ומקדם את תהליך הלידה. תנוחות אפשריות הן למשל כריעה, ישיבה, שכיבה צידית או "על ארבע".

כדור פיזיו מפחית את הכאבים ומשפר את זרימת הדם.

נשימות עמוקות מרפות את הגוף, מקדמות את תהליך הלידה ומשחררות את השרירים.

סיבובי אגן ועיסויים מפחיתים את הלחץ והכאבים בגב.

שפתון לחות, הרטבת הפנים ושתייה מרעננים ונותנים כוח להמשיך.

מנוחה בין הצירים חשובה ביותר ומאפשרת להתמודד עם הצירים הבאים ביעילות.