תקופת ההריון מלווה בהמון שאלות, שרובן, איך לא, קשורה לבריאות שלנו: הצרכים של הגוף משתנים, לעובר יש צרכים משלו ואנחנו רוצים להעניק לו את הכי טוב שאפשר.

אישה בהריון שותה מים 1 -הריון בריא (צילום: diego_cervo, Istock)
האם צירים מוקדמים יכולים להיגרם מחוסר שתיית מים? | צילום: diego_cervo, Istock

גם אחרי הלידה, שאלות רבות סובבות סביב ההנקה ותזונת התינוק שזה עתה נולד.

אתם שאלתם שאלות, המומחים שלנו השיבו. הכל בשביל שתהיו רגועים.

1. אני מניקה ושותה המון מים. האם יש סכנה בשתייה עודפת של מים?

אם את אישה בריאה בעלת כליות מתפקדות סביר להניח שאינך בסכנה ואת יכולה להירגע. כעקרון באנשים בריאים  הכליות יודעות להפריש עודפי מים ביעילות ולכן אם שותים מעבר למה שהגוף זקוק, עודפי המים יופרשו בשתן.

מסיבה זו כמויות המים שאפשר לשתות הן גדולות יחסית. שתייה מופרזת עלולה להזיק כאשר מבצעים פעילות אינטנסיבית למשך שעות ארוכות בייחוד בתנאי חום ויובש, למשל אם את במקרה מתאמנת לטריאתלון.
כאישה מניקה, אגב, את זקוקה לכ 3 ליטרים של נוזלים ביום עבורך ועבור ייצור החלב לתינוקך.

2. אני בחודש חמישי ומאוד מקפידה על תזונה נבונה. הבעיה העיקרית שלי היא השתייה. אני פשוט לא אוהבת לשתות ולא מרגישה צמאה. בזמן האחרון אני חשה כאבי ראש. האם זה יכול להיות קשור לכך שאני לא שותה מספיק?

בהחלט. כאב ראש נחשב לאחד הסימנים המוקדמים של התייבשות, כלומר של מחסור בכמות המים בגוף. מחקרים מראים כי קיים קשר ברור בן מחסור בנוזלים והתייבשות לכאבי ראש ומיגרנה.

כדאי לדעת כי בהריון כמות הנוזלים בגופך עולה בעיקר בשני השלישים האחרונים כך שהדרישה של גופך למים עולה ולכן מומלץ להקפיד על שתייה בכמות מספקת.

3. בחודשיים האחרונים הופיעו לי צירים קטנים מדי פעם. לדברי הרופא ייתכן והסיבה היא חוסר שתייה. כמה בכלל צריכה אישה בהריון לשתות כל יום ומה מומלץ לשתות?  

שתייה בכמות מספקת בזמן ההריון חיונית במיוחד לשמירה על העובר (מי השפיר) ולהעברה תקינה של רכיבי המזון בזרם הדם. לפיכך התייבשות, ולו קלה, בתקופת ההריון מפחיתה את כושרו של הגוף לתפקד בצורה טובה ומקשה על האישה.

בשנת 2004  פורסמו ההמלצות החדשות לשתייה של האקדמיה הלאומית האמריקנית למדעים, בשיתוף משרד הבריאות הקנדי. על פי ההמלצות החדשות אישה בהריון זקוקה ל 2.3 ליטרים של שתייה ביום ( כ- 12 כוסות) לא כולל הנוזלים שהיא מקבלת מהמזון.

אך מעבר לנוזלים, מים מינרליים יכולים לספק לגוף גם רכיבי תזונה אחרים כגון סידן ומגנזיום. שניהם מינרליים חיוניים הן לעובר המתפתח והן לגוף האישה אשר נושאת אותו. איכות המים, ניקיונם ובטיחותם הם סוגיה שכדאי לקחת בחשבון כאשר בוחרים מים לשתייה היות וגם תינוקך חשוף אליהם.

4. מאז שהתחלתי לקחת ברזל אני סובלת מעצירות. בעצת אמא שלי הוספתי תוסף של סיבים תזונתיים לתפריט, אבל נראה לי שהבעיה שלי רק מחמירה. מה עושים?

סיבים תזונתיים אכן יכולים לסייע בהקלה ובמניעה של עצירות אבל על מנת שיצליחו במלאכתם חייבים לספק להם מים. הסיבים אמורים להתנפח במעיים ובכך להגדיל את הלחץ על דפנות המעיים ולהגביר את תנועתיות שלהם.

כל הפעולות הללו עוזרות בסופו של דבר למנוע את העצירות. אבל בלי שנספק להם כמות נאותה של מים זה לא יקרה והעצירות רק תגבר.

שתיית מים כדבר הראשון שמכניסים לגוף בבוקר יכולה לסייע בהקלה על עצירות: התרגלי לשתות מיד בקימה, על בטן ריקה, כמה לגימות של  מים קרירים או מים בטמפרטורת החדר. המים ישטפו את המעיים וימריצו את תנועתם. היעילות של שתית המים טובה במיוחד על הבוקר לאחר השכיבה הממושכת.

בנוסף, כדאי לנסות להחליף את הברזל אותו את לוקחת. התייעצי עם הרוקח או עם הדיאטנית.

5. אני אחרי לידה ונותנת לתינוקת שלי פורמולה. שמעתי שאסור להרתיח מים מינרליים, זה נכון?

לא. אין שום חשש להרתיח מים מינרליים. היתרונות של המים ממשיכים להתקיים גם לאחר ההרתחה והם בטוחים לגמרי גם לשימוש של פגים, תינוקות וילדים.

6. אם צריך להרתיח מים מינרליים עבור תינוקות והאם הרתחה של המים יכולה לסלק את החומרים המזיקים העלולים להיות בהם?

כן. הנחיות משרד הבריאות הישראלי הן להרתיח את כל סוגי המים, כולל מים מינרליים, עבור תינוקות עד גיל שנה.

הרתחה של המים נועדה להרוג חיידקים, והיא אינה מסלקת חומרים מזיקים אחרים העלולים להימצא במים. כל החומרים המצויים במים נשארים בהם גם אחרי ההרתחה.

מים מינרליים נשאבים מהמעיין ישירות למפעל ונארזים ללא מגע יד אדם. הם אינם עוברים שום טיפול כלומר לא מוסיפים להם ולא גורעים מהם דבר. יתרונם העיקרי, לעומת מי שתייה אחרים, הוא ניקיונם ובטיחותם לשתייה וכן בהרכב המינרלים הקבוע.

7. לתינוקות בריאים אין בדרך כלל לחץ דם גבוה אז למה ממליצים עבורם על מים דלי נתרן?

מסתבר שתינוקות וילדים מגיבים למלח ולנתרן בדיוק כמו מבוגרים. אכילה מרובה של נתרן מעלה את לחץ הדם ומעמיסה על הכליות של תינוקות.

מעבר לכך, מחקרים מראים כי לצריכה מוגברת של נתרן בינקות ובילדות עלולה להיות השפעה לטווח ארוך וכי צריכה עודפת של נתרן בשנים הראשונות לחיים מעלה את הסיכון לחלות ביתר לחץ דם בגיל המבוגר.

צריכת נתרן גבוהה קשורה גם לדלדול מסת העצם ולהגברת הסיכון לאבני כליה. לפיכך, ארגוני הבריאות בכל העולם ממליצים להפחית את צריכת הנתרן בשנים הראשונות לחיים ככל שניתן.

9. מה הם המינרליים החשובים שהתינוק שלי ואני יכולים לקבל ממים?

המינרל העיקרי והחשוב שניתן לקבל מן המים הוא הסידן. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצאו שיתכן ולצריכה מספקת של סידן תפקיד במניעה של רעלת הריון. למרות שסידן הוא מינרל חיוני החשוב מאוד לבריאות מסתבר כי במדינות מפותחות ומתועשות הוא נוטה להיות חסר מאוד בתזונת ילדים ומבוגרים כאחד.

מחקרים שנערכו על מנת לבדוק את היתרונות הבריאותיים של מים מינרליים גילו כי סידן שמקורו במים מינרליים נספג היטב בגוף ובשיעור גבוה. מים יכולים להיות עשירים או דלים בסידן , בהתאם לקרקע שדרכה חלחלו. מומלץ להשוות את הרכב המים ולבחור במים  המכילים כמות משמעותית של סידן.

מינרלים חשובים נוספים היכולים להימצא במים הם מגנזיום, יוד ופלואוריד. 

בעיות שכיחות בהריון? שתי מים