להריוניות קיץ יש רישיון לקטר. חם להן, כבד להן והן מזיעות כאילו אין מחר. אבל מתברר שגם הריון בחורף זה לא פיקניק: המיקרובים מתכוננים למסיבה הגדולה של העונה, התרופות הכי פשוטות שהיית לוקחת בלי לחשוב פעמיים צועקות לך שאסור ליטול אותן בהריון ועוד לא אמרנו מילה על מה ללבוש. נכון שחורף, אבל לך עדיין חם.

אישה בהריון עם מטריה (צילום: Factoria Singular, Istock)
סביר להניח שתראי ככה. אבל חורף זה חורף וצריך להתכונן | צילום: Factoria Singular, Istock

אז נכון שעוד לא ממש סוער בחוץ, אבל גם כמה טיפות מספיקות בשביל להחליף נהלי קיץ בהכנות לחורף. וחוץ מזה, את צריכה להתכונן: קבלי מדריך שיעזור לך לעבור את החורף בשלום.

שפעת: מחיסונים ועד תרופות נגד צינון

1. אז להתחסן או לא? שפעת החזירים, תודה לאל, אמנם ירדה מהכותרות, אבל כמו בכל שנה – מיד אחרי החגים מתחיל קמפיין ציבורי מאסיבי, שנועד לשכנע את הציבור לקבל חיסונים נגד שפעת רגילה.

קצת מגעיל לחשוב על זה, אבל השפעת נמצאת בכל מקום – ידיות של דלתות, ידיים שלחצתם ואפילו סתם כך באוויר. בשונה מהחיסון לשפעת החזירים, נשים בהריון מקבלות את אותו חיסון שפעת שמתאים לכלל האוכלוסייה.

מכיוון שהחיסון לא מכיל וירוסים מוחלשים, אלא רכיבים סינטתיים בלבד, הרוב המוחלט של האנשים לא יפתחו תופעות לוואי. הממסד הרפואי, רובו ככולו, ממליץ בחום על החיסון, מפני שבדיוק כמו קשישים, ילדים וחולים כרוניים - גם הריון הופך אותך אוטומטית לחברה בקבוצת סיכון.

אישה בהריון מחזיקה תרופות (צילום: JoKMedia, Istock)
תגידי יפה שלום: תרופות נגד צינון לא מתאימות לתקופת ההריון | צילום: JoKMedia, Istock

2. איזה תרופות מותר לקחת? נתחיל בחדשות הרעות: אם לא התחסנת, או שהווירוס שתפס אותך החליט להתעלם מהחיסון באלגנטיות, רוב הרופאים ימליצו לך לשכוח מתרופות נגד צינון. במילים אחרות: כל תרופה ששמה מכיל את המילים "קולד", "סינוס" או "צינון" היא חשודה מיידית.

התרופות האלה אולי נמכרות בלי מרשם, ואולי זה הדבר היחיד שיכול להציל את האף הדולף שלך, אבל תרופות נגד צינון וגודש עלולות להזיק לעובר. הן גורמות לכיווץ כלי דם - ומה שפועל פעולה מבורכת על הנזלת עלול להיות מסוכן מאד עבור העובר שכן פעולתן עלולה לכווץ גם את כלי הדם ברחם ובשלייה, ובכך למנוע ממנו לקבל את כל האספקה שהוא זקוק לה.

המחמירים אוסרים גם תרסיסי אף למינהם, ואפילו סוכריות להקלה על כאב גרון. הכי טוב: לשאול את הרופא שלך, או לבדוק במרכז הטרטולוגי של משרד הבריאות.

אם את הולכת על גרסת ההארד-קור של ההימנעות, אופציות חלופיות לטיפול בצננת הן תרסיסי מי מלח (שמכילים מי מלח בלבד, ללא תוספות כלשהן), מכשירי אדים ושמנים אתריים (שגם הם עלולים להזיק, וכדאי להתייעץ עם איש מקצוע לפני שמתחילים לרחרח).

מסכנות החורף: התייבשות

3. מה לגבי התזונה בחורף? התזונה החורפית בהריון חייבת להיות מאוזנת, בריאה ועשירה, כדי להשביע ולחמם אותך ואת העובר שאת מאחסנת. הדגש המרכזי הוא על ויטמינים ואבץ, שמפחיתים את הסיכון למחלות חורף, וירוסים ושפעות למינהן.

בהריון מערכת החיסון חלשה יותר ממילא, ויכולה להיעזר בכל תרומה תזונתית שתעודד את הגוף להילחם בחיידקים שמתעופפים לכל עבר: פירות וירקות טריים (ושטופים היטב) יחזקו את מערכת החיסון, ובמיוחד פירות עשירים בוויטמין C  כמו פירות הדר  וקיווי, שמומלץ במיוחד. 

לגבי פחמימות, ידידותיה הטובות של כל הריונית, למרבה הצער, בהריון הפחמימות הריקות מומלצות פחות, בגלל הסיכון המוגבר לסוכרת. פחמימות מלאות, עם זאת, יוצרות תחושת שובע, מחממות ולא מקפיצות את רמת הסוכר לכיוונים לא רצויים.

כדאי להכין מרקים עשירים בקטניות: עדשים, חומוס, שעועית ואפונה, שמכילים גם לא מעט ויטמינים. אפשר להעשיר את המרקים גם בבורגול, פסטה מקמח מלא, קינואה או אורז מלא – מה שעוזר לך למלא את הבטן.

4. וכמה צריך לשתות? רק שתדעי, שאחת הסכנות הגדולות בחורף, למרבה האירוניה, היר דווקא סכנת התייבשות.

בחורף לא תמיד מרגישים צמא, ולא תמיד מקפידים לשתות מספיק. לפעמים גם נוצר בלבול בין תחושת הצמא עם רעב חורפי רגיל, אך כך או כך התוצאה זהה: יש נטייה לשתות פחות.

_OBJ

בהריון את חייבת לשתות הרבה יותר מכרגיל, ואם את מתבאסת לשתות מים כשקר, לכי על תה צמחים או סתם מים חמים עם דבש ולימון. קפה ותה רגיל אולי הולכים טוב עם הפתי-בר, אבל הקפאין שבהם רק מייבש במקום להוסיף נוזלים.

5. ועוד מילה אחת על שלוליות. או מדרכות רטובות, או שבילים מחליקים. כשהגשם מואיל בטובו סוף סוף לרדת הכל הופך רטוב וחלק.

נכון שלהשתטח באמצע הרחוב, אחרי ששוב לא שמת לב לבריכה הקטנה בקצה מעבר החצייה, זה אף פעם לא נעים, אבל בהריון זה ממש מסוכן.

אין טיפול  לקלאמזיות, אבל חשוב שתיזהרי שבעתיים, כי כל נפילה בהריון חייבת לשלוח אותך להיבדק במיון. כן, גם אם נפלת על הטוסיק, ולבטן לא היה צד בעניין.

החשש מהיפרדות שליה, שעלולה להיגרם אפילו מנפילה קטנה ולסכן את חייהם של האם והעובר, מספיק גרוע כשלעצמו, גם בלי כל החיידקים שתתפסי בעודך ממתינה בתור לרופא.

סייעו בהכנת הכתבה: נעמי ברזילי-תאני, דיאטנית קלינית מוסמכת MS.c;  ד"ר דנה פלורנטין, מומחית לרפואת משפחה של שירותי בריאות כללית

בפעם הבאה רוצה להיות הריונית קיץ? כנסי עכשיו למחשבון ההריון שלנו