במהלך תקופת ההריון, בעיקר בשני השלישים האחרונים, עולה כמות הנוזלים בגוף האישה באופן משמעותי. הסיבות לתופעה זו נעוצות, בין היתר, בעליית נפח מי השפיר, עלייה בנפח הדם של האישה, עלייה בכמות הנוזלים ברקמות וכן בשל כמות המים ההולכת הוגדלה הנחוצה לעובר. לפיכך, לאורך תקופת ההריון נדרשת האישה לצרוך יותר נוזלים ולהקפיד על כמויות המים שהיא שותה.

אישה בהריון שותה מים 6 -הריון בריא (צילום: Mark Bowden, Istock)
כמות הנוזלים הנדרשת לאישה בהריון היא כ-3 ליטרים ליום | צילום: Mark Bowden, Istock
המלצות השתייה לנשים בהיריון

לפי המלצות השתייה של הוועדה למזון ולתזונה של האקדמיה הלאומית האמריקנית למדעים, בשיתוף משרד הבריאות הקנדי, אישה הרה צריכה לשתות למעלה מ 2 ליטרים ביום (כ-12 כוסות, המכילות 200 מ"י נוזלים כל אחת). אך יחד עם זאת, סך כל כמות הנוזלים שגופה צריך עומד על 3 ליטרים, וההפרש אמור להגיע גם דרך מזון עשיר בנוזלים.

יש לקחת בחשבון כי המלצות אלה מכוונות לתנאים של אקלים נוח ופעילות גופנית יומיומית רגילה ללא מאמץ וכן למצב של בריאות תקינה. בתנאים של אקלים חם, בעת פעילות גופנית מעבר לפעילות הנהוגה בחיי היומיום ובעת מחלה מומלצת הגברה של השתייה בהתאם לצורך.

בנוסף, לאישה אשר נמצאת בשליש הראשון של ההריון מומלץ להקפיד על שתייה מספקת, במיוחד אם היא סובלת מבחילה ומהקאות, על מנת לא להגיע למצב של התייבשות. לאישה אשר נמצאת בשליש הריונה האחרון מומלץ להקפיד במיוחד על שתייה נאותה הן בגלל העלייה התלולה בכמות המים האצורה בגופה והן בגלל  הסיבות שתוארו לעיל.  

איך תבטיחי את כמות הנוזלים הנדרשת? כמה טיפים להגברת השתייה


מודעות – כדאי לברר עם עצמך כמה את שותה בממוצע בכל יום. במידה ואינך שותה מספיק ,מודעות לנושא היא תנאי ראשון להצלחה. עליך להחליט שחשוב לך לעשות שינוי. המודעות והכרה בחשיבות העניין תעזור לך להעלות את נושא השתייה לסדר עדיפות גבוה יותר ולהיות מוכנה להשקיע מעט בכדי להשיג את המטרה.

זמינות -  בכדי לשתות יותר, המים צריכים להיות זמינים ונגישים עבורך תמיד. מומלץ לקחת בתיק בקבוק מים אישי לכל מקום, בכל יציאה מהבית ולנסיעות. אם את נמצאת בבית או בעבודה מומלץ לפזר בקבוקים ברחבי הבית או המשרד או לחילופין לדאוג לשתות מכוס גדולה במיוחד (אפשר לקנות כוסות בירה המכילות חצי ליטר ויותר). מחקרים מראים כי הכנסת בר מים מינראליים לבית מעלה מאוד את שיעור שתית המים של כל המשפחה.

טעם - נסי  לבדוק מה יכול להגביר את כמות השתייה שלך: מים קרים או מים בטמפרטורת החדר? לשתות ישירות מבקבוק או מכוס ,או אולי מכוס עם קש? אם את  מתקשה מאוד לשתות רק מים או שאת רוצה לגוון קצת את הטעם, את  יכולה לטפטף מעט מיץ לימון או לחלוט במים חמים נענע ו/או לימונית, לשתות חם או לצנן.

חוקי שתייה -  אם למרות כל הצעדים הללו את עדיין שוכחת לשתות, כדאי לך לקבוע לעצמך "חוקי שתייה". כדאי להצמיד את השתייה להרגל שיגרתי אחר שאת עושה כמו למשל לשתות 2 כוסות לפני כל ארוחה או לשתות כוס מים בכל פעם שאת חוזרת מהשירותים וכדומה. כמו כל הרגל חדש, אם תאמצי אותו ותקפידי עליו למשך 12 שבועות הוא יהפוך כבר לשגרה והקושי יעלם.

ואם עדיין קשה לך לשתות, אולי זה יעזור

אישה בהריון שותה מים 4- הריון בריא (צילום: Brosa, Istock)
חלק מכמות הנוזלים הנדרשת מגיעה גם ממזון | צילום: Brosa, Istock
מתכון מרענן לשתייה: משקה קר בניחוח תפוח וקינמון
קחי תפוח עץ (עדיף לא מסוג החמצמץ אלא מזן מתוק כגון חרמון ), חיתכי לקביות והכניסי לכוס גדולה. הוסיפי קמצוצון של קינמון ( למי שלא אוהבת, לא חובה ) וצקי מים חמים על התפוח. תני לחליטה לנוח כמה דקות. אפשר  לשמור (מסונן או לא ) בתרמוס חם או לצנן במקרר. ניתן בהחלט ליהנות ולאכול גם את התפוח, גם בו יש נוזלים חיוניים.

הכותבת היא דיאטנית קלינית R. D המשמשת גם כיועצת תזונתית לחברת נביעות

 

<<לכל הכתבות של הריון בריא