גבר ואישה במיטה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"ברוב המקרים הבלתי מוסברים הבעיה אצל הגבר" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
אם יש משהו שבני אדם פשוט לא מסוגלים להתמודד איתו, זה חוסר ודאות. איכשהו, כמאמר הקלישאה, בסוף מתרגלים להכל, וגם הבשורה הכי קשה מתעכלת ומוצאת את מקומה במערכת בחלוף הזמן. אבל חוסר ידיעה גורם לנו לחוסר אונים, בלבול וייאוש, ובתקופה מורכבת גם כך, כמו הזמן שבו עוברים טיפולי פוריות, מדובר לפעמים בלא פחות מעינוי.

בעוד שאצל רוב הזוגות מאתרים במוקדם או במאוחר את הבעיה שמונעת מהם להרות, כ-20% מהזוגות מטופלי הפוריות נותרים בערפל, ומסווגים כ"בלתי מוסברים". מחקר חדש מנסה לשפוך אור על הקטגוריה המתסכלת הזו, וטוען: ברוב המקרים, ההסבר טמון בזרע של הגבר.

 "במקום בדיקת זרע, האישה נאלצת לעבור הפריות כואבות"

מחקר חדש, שנערך בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בלפסט, מגלה כי בקרב עד 80% מהזוגות הבלתי מוסברים הבעיה נמצאת אצל הגבר, ולא מאותרת בבדיקות הזרע הסטנדרטיות. למרבה הצער, רבים מהזוגות הללו נשלחים להפריות ולהזרעות, שגורמות סבל רב לאישה ומלעיטות אותה בהורמונים שלא לצורך.

בדיקות הזרע הסטנדרטיות כוללות בחינה של מספר הזרעים לסמ"ק נוזל זרע, המהירות שבה נעים הזרעים וצורתם הכללית. ואולם, הבדיקה הרגילה אינה כוללת בחינה של ה-DNA בזרע, ולפי המחקר החדש, כאמור, בקרב 80% מהזוגות שלא נמצאה אצלם בעיה ממשית אחרת, שם טמון הפתרון לאי הפריון.

"זרעים עם פגמים בסידור ה-DNA יתקשו להפרות ביצית גם בתנאי מעבדה, וגם אם יצליחו, במקרים רבים העובר לא יהיה מוצלח, וגוף האישה ידחה אותו בהפלה בשלב מסויים", מסבירה פרופ' שינה לואיס, מובילת המחקר. "אנחנו מקווים שיותר זוגות ורופאים ישתמשו בתוצאות המחקר שלנו כדי לבצע בירור מקיף יותר של הזרע, לפני שהם פונים לטיפולי פריון כמו הפריות והזרעות, ויחסכו כאב לב – וגם לא מעט כסף".

"עלות הבדיקה בארץ כ-1000 ש"ח"

"היום אנחנו כבר יודעים שבדיקות הזרע הסטנדרטיות בודקות פרמטרים חשובים, אך לא את כולם", אומר האנדרולוג ד"ר שי שפי. "אחד הפרמטרים שלא נבדקים בשגרה הוא שלמות ה- DNA. כאשר אנחנו מאתרים כמות מסויימת של זרעים עם DNA לא שלם, אנחנו מבינים שיש בעיה, ויכולים להתאים טיפול. בנוסף, אנחנו יודעים שסיבות סביבתיות, כמו עישון, חשיפה לחומרים שונים ובעיות בזרימת הדם משפיעים על איכות הזרע באופנים שאנחנו לא תמיד מודדים בשגרה, ולכן מדובר בעוד הוכחה לכך שהבירור האנדרולוגי חשוב מאוד, ויכול לחסוך לבני הזוג, ובמיוחד לאישה, הרבה סבל, כאבים ותרופות מיותרות. בישראל מבוצעות כמובן בדיקות כאלו, כשהנפוצה שבהן היא האלוספרם, בדיקה שמבוצעת במעבדות פרטיות ובבתי חולים ועלותה סביב 1,000 שקלים".

"ב-2011 פורסם מחקר ישראלי, שהציג חלוקה של הגורמים לאי פריון", אומר ד"ר רענן טל, מומחה בכירורגיה אורולוגית, רפואת התפקוד המיני ופוריות הגבר, ביה"ח אסותא . "לפי המחקר, 30% מהזוגות התקשו להרות בגלל בעיה אצל האישה, 29% בגלל בעיה של הגבר, 18% בגלל בעיה של שניהם ואצל 20% מהזוגות לא נמצאה בעיה כלשהי. עכשיו, כשאנחנו כבר יודעים איך לבדוק את הזרע לעומק ולבחון את השברים ב-DNA, השלב הבא הוא לגלות מה הגורמים לשברים הללו: תורשה, תזונה, קרינה או גורמים סביבתיים אחרים".

>> פוריות סודית: מה קורה כשהבעיה היא אצל הגבר?