שוקלים להרות בקרוב? קחו נשימה עמוקה, ושיהיה בהצלחה. אבל לפני שתתחילו את מעקב ההריון, יש כמה המלצות שכדאי לזכור, להריון בריא וקל.

בחורה מתסכלת על בדיקת הריון (צילום: diego_cervo, Istock)
חומצה פולית כבר לקחת? אישה מצפה | צילום: diego_cervo, Istock

1. ייעוץ רפואי. כשלושה חודשים לפני ההריון, רצוי לפנות לרופא הנשים לצורך ייעוץ בנוגע להפסקת השימוש באמצעי מניעה, ביצוע בדיקות דם לזיהוי מחלות גנטיות, המלצות לתזונה נכונה ונטילת חומצה פולית, וכן ביצוע בדיקות דם כלליות ובדיקות לזיהוי נוגדנים.

בביקור זה יש למסור לרופא מידע על נטילת תרופות קבועות ומחלות כרוניות וניתוחים קודמים.

2. בלי סיגריות ואלכוהול. הפסקת עישון מומלצת מאוד טרם ההיריון - יילודים לאמהות מעשנות נולדים במשקל נמוך יותר.
שתיית אלכוהול אינה מומלצת כלל וכלל, אך חשיפה לאלכוהול בכמויות קטנות אינה מסוכנת.

3. אל תפסיקי פעילות ספורטיבית. אין צורך להפסיק או להפחית ספורט מכל הסוגים, להפך; הספורט טוב לבריאות וחשוב שבעתיים גם בהריון. מומלץ לא לעבור דופק 150 לדקה ולהימנע ממאמצים קיצוניים

4. לא לשכוח חומצה פולית. חומצה פולית (Folic Acid) היא ויטמין מקבוצת ויטמין B המצוי בריכוז גבוה בעלי תרד, לפת, אפונה וקטניות. גם דגנים עשירים בחומצה פולית וכיום ניתן להשיג דגני בוקר ומוצרי חיטה המועשרים בוויטמין.
החומצה הפולית נחוצה לגוף לצורך יצירת תאים חדשים ושיכפול החומר הגנטי (DNA), פעילות שהגוף מבצע ביתר שאת בתקופת ההריון, ובפרט בשליש הראשון.
צריכה קבועה לפני ובמהלך ההריון במינון המומלץ של 400 מק"ג לפחות, הוכחה כמונעת פגמים מולדים קשים, בעיקר מומים בעמוד השדרה.
המלצת משרד הבריאות היא ליטול חומצה פולית במינון של 400 מק"ג לאורך שלושת החודשים שקדמו לכניסה להריון. אפשר ואף רצוי להמשיך וליטול את החומצה לאורך כל ההיריון.

גם נטילה במינונים גבוהים יותר, עד 5 מ"ג ליממה אינה מסוכנת, אך לא הוכחה כיעילה.
החומצה הפולית מגיעה בטבליות, אותן ניתן לרכוש בבית מרקחת ללא מרשם רופא. מולטי וויטמינים המיועדים לנשים הרות מכילות בד"כ מינון מספק, ורצוי להתייעץ עם הרוקח או הרופא לגבי מוצרים.
ואם לא נטלת? לא נורא, צרכי אותה ברגע שגילית את ההריון.
חומצה פולית קיימת במזונות רבים ולכן רוב הסיכויים שהיא נמצאת בגופך במינון מספק בכל מקרה.
מומים כתוצאה מחוסר בחומצה פולית הם נדירים, וניתנים לזיהוי במסגרת מעקב ההריון.

5. הקפידי על תזונה נבונה. התפריט בהריון צריך להיות מגוון, עשיר בפירות, ירקות ומוצרי חלב.
דגים, המכילים אומגה 3 חיוניים להתפתחות מוח העובר; מומלץ לאכול לפחות פעמיים בשבוע מנת דג של 180 גרם. התפריט הישראלי הממוצע דל בדגים, ולכן מומלץ ליטול תוספי אומגה 3 העשירים בחומצת DHA.
בשל עלייה בנפח הדם בהריון, רצוי לאכול בשר העשיר בברזל, והחל משבוע 15-20 להיריון כדאי ליטול תוספי ברזל.
קיימים בבתי המרקחת שלל מוצרי ברזל, חלקם גורמים לעצירות וחלקם פחות. היוועצי ברוקח.

6. לאכול בשביל שניים? ממש לא. אישה הרה צריכה להוסיף לתפריט 300 קלוריות ליום, אין צורך ביותר.
עלייה של 14-8 קילו במשך כל ההריון נחשבת לתקינה.
עלייה זו כוללת כ- 5 קילו תוצרי הריון (עובר, שלייה, מי שפיר),  כ- 3-5 קילו עלייה בנוזלי הגוף, ועוד 2-4 קילו כתוצאה מעלייה במסת השומן.
מעבר לכך, השמנה מגבירה את הסיכון לסוכרת, רעלת הריון וסיבוכי הריון ולידה נוספים.

הכותב הוא מומחה לרפואת נשים והפריה חוץ גופית, מנהל המרפאה לשחלות פוליציסטיות בבית החולים ליס, המרכז הרפואי ת"א