לאחר פרסום שני המחדלים שהתרחשו בטיפולי פוריות באסותא ראשון לציון ואסותא רמת החייל, משרד הבריאות החליט לאחר שימוע לצמצם באופן משמעותי את כמות הטיפולים. "משרד הבריאות נוקט קו מדיניות של צמצום טיפולי פוריות. הוא התחיל מאסותא ראשון לציון בגלל מקרה החלפת העוברים, ועכשיו הוא ממשיך בצמצום הפעילות באסותא רמת החייל בגלל מקרה שעוד לא ברור מה נסיבותיו", מסביר ד"ר דורון גולדברג, רופא נשים ופוריות המתמחה ב-IVF ו-PGD.

"צריך להדגיש שהדבר הכי חשוב גם לרופאים וגם למערכת זו הבטיחות. חייבים לשמור על הבטיחות ואין על כך ויכוח. המקרים מצערים ואי אפשר להקל בהם ראש, זו טרגדיה, אבל בשום שדה אחר של הרפואה לא קרה שהגבילו טיפול רפואי חיוני", אומר ד"ר גולדברג ומדגיש "גם כשהתגלתה רשלנות בניתוח לב ואדם נפטר כתוצאה מכך, משרד הבריאות לא עצר את כל ניתוחי הלב. בשום מקרה רשלנות אחר לא החליטו לצמצם טיפולים נחוצים".

"אף מטופלת לא בוחרת לעשות את זה כי זה כיף או נעים"

לפי הערכות ההחלטה פוגעת באלפי זוגות. "בהחלטה מיידית החליטו לעצור טיפולי פוריות לעשרות מטופלות כל יום, מאות ואלפים בחודש. צריך להבין שמעבר לכך שטיפולי הפוריות הם קשים, גם פיזית וגם נפשית, בסוף אף מטופלת לא בוחרת לעשות את זה כי זה כיף או נעים. עושים טיפול כי זה הדרך להגשים אימהות ואין ברירה. הטיפולים הם גם ככה מספיק קשים והצמצום מוסיף הרבה מאוד לחץ ומועקה למטופלות", מתאר ד"ר גולדברג, "אין לזה תקדים שעוצרים טיפולים רפואיים נחוצים בלי שיש תחליף הוגן למטופלות. בתור רופאים אנחנו הפה של המטופלות וכל יום אנחנו צריכים להחליט לאיזה מטופלת מתחילים טיפול ולאיזה לא, מי תהיה אמא ומי לא. זה לא התפקיד שלנו. זה נראה כמו מדיניות של משרד הבריאות לצמצם, בלי קשר לאירועים בצורה ישירה״.

 

ד"ר דורון גולדברג (צילום: באדיבות המצולם)
ד"ר דורון גולדברג | צילום: באדיבות המצולם

לדבריו, מדובר בנזק שיכול להיות בלתי הפיך: ״הטיפולים נמצאים בעליה כבר עשרות שנים, כי נשים מביאות ילד ראשון בגיל מבוגר יותר ויש ירידה בפוריות של נשים וגברים. כמות הטיפולים תלך ותעלה וצריך לתת לזה מענה, אי אפשר להשאיר מטופלות בלי מענה כי זה פשוט שובר לב. לנשים בגיל מבוגר או ירידה בפוריות, הזמן קצוב. ברגע שמשרד הבריאות עצר את הטיפולים והטיפול הבא הוא רק עוד חצי שנה בציבורי, הסיכוי להיות אמא הולך ונסגר. אנחנו פוגעים להן בסיכויים בנזקים בלתי הפיכים. פשוט אי אפשר לעשות את זה וזה קשה להביע את הזעזוע".

"התקשרתי למרפאה והם אמרו לי פשוט לא להגיע"

לא מעט נשים חוות את הטלטלה על בשרן. ״בחודשיים האחרונים החדרתי שני עוברים שלא נקלטו והשבוע הייתי אמורה להתחיל סבב חדש של הפריה. אתמול קיבלתי הודעה שאין כרגע טיפולים, שהכול נעצר עד להודעה חדשה בגלל החלטת משרד הבריאות״, מספרת עדי קירשן (39) עורכת דין מרמת השרון, אם ל-2 בנות בזכות טיפולי פוריות, "התקשרתי למרפאה והם אמרו לי פשוט לא להגיע. הם סיפרו שקיבלו הודעה ממשרד הבריאות שצריך לעצור את כל הפעילות ואין להם תשובות. הם אומרים שהם חסרי אונים והידיים שלהם כבולות. אין לנו תשובות וצריך לצאת למאבק כי מדובר באלפי מטופלות שנעצר להן ההליך".

"זו פגיעה בחופש שלנו לבחור איזה רופא יטפל בנו ובאיזה בית חולים לעבור את ההליך. אני באופן אישי מטופלת על ידי רופא שהביא איתי לעולם 2 בנות, אז  למה שמשרד הבריאות ייקח את הסמכות להחליט עבורי שהוא לא יטפל בי כי הוא לא עובד בציבורי? זה רופא שעובר איתי תהליך של שנים, מכיר את הגוף שלי ויודע בדיוק איזה פרוטוקול לתת לי ואיך לבצע את כל ההליכים ,שהם גם ככה קשים ומורכבים לנו כנשים פיזית, נפשית וכלכלית", אומרת קירשן ומדגישה, "זו פגיעה קריטית בנשים. זה דה פקטו מכריע ביכולת שלנו להרות ולהיות אימהות. לצערי, הזמן עבורנו הוא זמן קריטי ולתת החלטה כזו עד להודעה חדשה זה יכול להוביל לכך שאלפי זוגות לא יוכלו להיות הורים בישראל. זו החלטה לא חוקית ושרירותית. בתי החולים הציבוריים לא ערוכים לקבל כמות כה גדולה של אימהות".  

 

עדי קירשן עם 2 ילדיה (צילום: צילום פרטי)
עדי קירשן עם 2 ילדיה | צילום: צילום פרטי

השבוע החל קמפיין שנועד לגרום למשרד הבריאות לחזור בו מההחלטה. "נמשיך להילחם בכל האמצעים שיש לרשותנו. פתחנו קמפיין ברשתות החברתיות, מחר מתקיימת פגישה בין משרד הבריאות לרופאים ואם צריך נפנה בעתירה לבג"ץ", אומרת קירשן.  

בעקבות ההחלטה עשרות רופאים, מהבכירים בתחום הפוריות בישראל, פנו לשר הבריאות, למנכ"ל המשרד וליועצת המשפטית לממשלה בדרישה לפיה: "יש לבטל את ההחלטה השרירותית של משרד הבריאות - אלפי נשים שמחכות לטיפולי פוריות לא יכולות להתחיל אותם ויש חשש לפגיעה ממשית בסיכוי שלהן להרות". עד כה הם לא קיבלו עדיין מענה.

במקום הגבלת טיפולים, הם מציעים פתרונות אחרים. "בתור רופאים אנחנו לחלוטין בעד הגברת הפיקוח וקביעת תקנים מחייבים כדי למנוע כל טעות ולהקפיד על הבטיחות שזה הדבר הראשון התפקיד של הרופאים לשמור על כך. זה האינטרס הכי גבוה שלנו. אם משרד הבריאות רוצה לעשות זאת אנחנו בעד, אבל אי אפשר למנוע טיפול רפואי נחוץ ממטופלות וצריך לזכור שאתגרי פוריות מוגדרים ע"י ארגון הבריאות הבינלאומי כמחלה כמו כל המחלות. אם רוצים לפקח אנחנו בעד, תעשו כמה ביקורות שאתם רוצים, אבל אל תמנעו ממטופלות ותגרמו להן נזקים בלתי הפיכים", אומר ד"ר גולדברג.

"נתנו לי תורים לעוד 7 חודשים"

גם דורין עוז יחזקאל (33) מתל אביב, מנהלת משאבי אנוש, הפכה לחסרת אונים בעקבות ההחלטה. ״אני הייתי אמורה להתחיל סבב ביולי אבל הרופא התקשר להגיד לי שלא נתחיל סבב. זה תפס אותי בהרבה בכי, להבין שהחלום להיות אמא הולך להתרחק ממני עוד. אני לא עושה רק טיפולי IVF אלא גם PGD, הנדסה גנטית לעוברים כי אני נשאית של גן מסוג ניוון שרירים", מספרת יחזקאל, "כרגע אין לי שום דרך להתקבל לאסותא כי עושים את התהליך שלי רק ל-2 בנות בחודש. בעקבות ההגבלות הגעתי למצב שהרופא אומר לי לנסות להיכנס להריון טבעי, ויש סיכון שאולי אצטרך לעשות הפלה".

יחזקאל ניסתה למצוא פתרון במערכת הציבורית. "כשפניתי למחלקת IVF בשיבא הם נתנו לי תורים לעוד 7 חודשים. עכשיו אני בתהליך סטנד ביי כדי לפתוח לי תיק במחלקה הגנטית שם. אני לא יודעת מתי אסותא יפתחו מחדש", היא מספרת, "אין לי דרך אחרת ואין שום מצב לעבור למקום אחר. אנחנו לצערי במאבק מאוד גדול ופונות לכל מקום אפשרי עד שיסירו את כל ההגבלות ויתנו לכולנו לחזור לטיפולים. אני לא יכולה יותר לשמוע נשים שמתקשרות להתייעץ איתי בהיסטריה ואני לא יכולה לעזור להן. אני אומרת להן שאנחנו באותו מצב ובאותה סירה. אני יודעת שרואים אותי בראש המאבק, אבל ביקשתי שיפסיקו לשלוח לי מטופלות כי זה ממוטט אותי נפשית".

 

דורין עוז יחזקאל (צילום: רומבה צלמים)
דורין עוז יחזקאל | צילום: רומבה צלמים

יחזקאל לא חוששת מרשלנות בעקבות הפרשות השונות. "לא פחדתי. אני חדורת מטרה להיות אמא ואני יודעת שהעוברים שלי נשלחים ישר לגנטיקאי שעושה את הבדיקות של הגן", אומרת יחזקאל ומדגישה, "שמשרד הבריאות ידע שננצח אותם במאבק וחבל להם להילחם. אני יודעת שננצח, כי יש המון אימהות כמונו במדינה".

ההחלטה של משרד הבריאות לא פוגעת רק בבתי החולים הפרטיים. "יש בלבול בין פרטי וציבורי. רוב המטופלות באסותא מטופלות דרך טפסי 17, דרך התחייבויות מקופת החולים והן נמצאות בטיפול ציבורי בלי לשלם לרופאים. אם משרד הבריאות מחליט לפגוע באסותא הוא פוגע במטופלות ציבוריות לחלוטין והוא למעשה מאלץ אותן ללכת לרופאים פרטיים ולשלם הרבה כסף כדי שיוכלו לקבל טיפול איכותי בתשלום. גם בהיבט הזה משרד הבריאות טועה שהוא חושב שהוא פוגע בפרטי לטובת הציבורי", מחדד ד"ר גולדברג.

עומדים בפני שוקת שבורה

היום משרד הבריאות הודיע על הקלות מסוימות והגברת כמות הטיפולים אך לדברי הרופאים זה לא מספיק. "קיבלנו לפני שעה הודעה שהוסיפו קצת טיפולים באסותא ראשון, שזה לא נותן מענה כי אסותא ראשון כבר צומצם בצורה דרמטית", מסביר ד"ר גולדברג, "זה שמוסיפים 9 טיפולים ביום - לא נותן מענה למאות מטופלות. צריך לפתוח את הטיפולים, להגדיר תקינה בצורה מפורטת ולהגביר את הפיקוח. כמובן שלא למנוע טיפולים רפואיים.

"אנחנו עומדים בפני שוקת שבורה, רואים מטופלות עם ירידה ברזרבה השחלתית כל חודש ואין לנו איך לטפל בהן. ההקלה הזו חשובה, אבל היא ממש לא פתרון למשבר״.