זרעונים מנסים להפרות ביצית (צילום: istockphoto)
יש תקווה: טיפול חדש לנשים שמתקשות להיכנס להריון | צילום: istockphoto
אחד מטיפולי הפוריות שהפכו פופולאריים בשנים האחרונות הוא תרומת ביצית. בעקבות עלייה בגיל הנשים הרוצות להרות אך אינן יכולות להתעבר מביציותיהן, הן מקבלות תרומה של ביצית וחיות בשלום עם העובדה שהדנ"א שלהן לא יועבר לילדיהן. לנשים שרואות חשיבות גבוהה בהעברת הגנטיקה שלהן בתורשה, פותח לאחרונה טיפול חדש – תיקון ביצית. הטיפול מאפשר לשלב ביצית תקינה מתרומה עם הביצית של האם העתידית, יחד עם הזרע, כך שיתפתח עובר מדנ"א של שלושה גורמים: האב, האם והתורמת. הלידה הראשונה בשיטה זו הוכרזה כהצלחה, כעת נשאלת השאלה האם יש סיכוי שהטיפול יגיע לישראל? והאם תינוק שייוולד בשיטה זו ייאלץ לעבור גיור?

ד"ר איליה בר מסביר שבטכניקה החדשה לתיקון ביציות, עוקרים את גרעין תא הביצית הפגומה, שמכיל חומר תורשה גנטי (DNA), ומשתילים אותו בביצית תקינה שהוסר ממנה גרעין התא, כך שיוכל להתפתח עובר המכיל גם DNA של האם העתידית. לאחר מכן מחברים בין תא הזרע לביצית המתוקנת בתהליך של הפריה חוץ גופית, ואת העובר המתפתח משרישים ברחם של האם הנושאת את ההיריון."למעשה העובר נוצר מחלקי DNA המשותפים לשלושה בני אדם שונים: בעל הזרע (האב), בעלת גרעין תא הביצית הנושאת את ההריון (האם העתידית) ובעלת תא הביצית שחלקיו מאפשרים לבצע את התיקון (התורמת)."

במה כרוך ההליך?
"ראשית יש לאתר רופא מטפל, שמכיר את ההליך, ומרפאה שיכולה לסייע באיתור תורמת ביצית. ונכון לרגע זה מתווסף גם צורך לטוס לחו"ל כי אין אישור לעבור את הטיפול בישראל".

מהם הסיכונים הכרוכים בטיפול?
"לפני קבלת אישור לביצוע הטיפול בבני אדם, הוא נעשה פעמים רבות על יונקים שונים בתנאי מעבדה. לאחר שלא מצאו פגם בעוברים או נזק לאם, הוא אושר לביצוע בבני אדם על ידי הרשויות בבריטניה. במקביל ביצעו את הטיפול באוקראינה עוד לפני האישור מצד הבריטים ובחודש ינואר השנה נולד התינוק הראשון בעולם בטכניקה זו ונכון לרגע זה הוא בריא ולא דווח על פגם כלשהו". 

מלונית - אמא ותינוק בן יומו (צילום: joruba, Thinkstock)
הכל נשאר במשפחה עם חלק של תורמת | צילום: joruba, Thinkstock

כאמור, הטיפול הביא ללידה של תינוק אחד באוקראינה. בימים אלו בבריטניה עשרות זוגות בהריון בטכניקה זו ומאות זוגות נוספים החלו את התהליך. גם בשבדיה מקדמים חקיקה שתאפשר לבצע את הטיפול במדינתם. ככל הנראה, עם לידות של תינוקות בריאים, אישור הטיפול יתפוס תאוצה במדינות נוספות בעולם.

ד"ר בר מסביר שהטיפול החדשני נחוץ כדי לצמצם מקרים בהם זוגות העוברים טיפולי פוריות נאלצים להתמודד עם הפלות, ובמקרים בהם ההפלה נובעת מפגמים בביצית. בטיפול זה מתאפשר לתקן ביצית פגומה בעזרת חלקי דנא מביצית נתרמת.

איך ניתן לגלות פגמים בביצית?
"לאחר הפלה חוזרת מומלץ לעבור סקירה גנטית מקיפה כדי לגלות אם ההפלות נגרמות בגלל בעיית פוריות, בבדיקה יסודית אפשר לגלות את הפגמים בתא הביצית. אם מתגלה פגם בחלקי תא ביצית בשם מיטוכונדריות, מסתמן שהביציות אינן תקינה להריון. הפלה או התפתחות מומים נגרמים פעמים רבות כתוצאה מתקלה בחלקי ביצית נוספים שנמצאים מחוץ לגרעין ותקינותם חיונית לפעולות כמו חלוקת התאים והתפתחות העובר", אומר ד"ר בר ומוסיף שהליך זה יכול לסייע גם כדי לעקוף מחלות גנטיות המועברות בתורשה על ידי האם דרך חלקי הביצית. כעת ניתן להחליף את החלקים המעבירים את המחלות התורשתיות כדי ללדת תינוק בריא. "אנו יודעים לזהות סוכרת, סרטן, מחלות ניווניות ועוד בעיות רפואיות שאפשר לעצור את העברתן לדור הבא אם הן מגיעות בתורשה ממשפחת האם".

האם יש סיכוי שהטיפול יגיע לישראל?
"90% מתרומות הביצית שנעשות לתושבות הארץ מתבצעות בחו"ל בגלל הגבלות שקיימות בישראל, לכן סביר שגם הטיפול החדש לא יתקבל בברכה. אבל זה לא מונע ממטופלים לטוס לביצוע ההליך בחו"ל ולחזור בהריון כפי שמרבית מתרומות הביצית נעשות כיום".

נכון לעכשיו, עלות הטיפול עדיין לא ידועה, לא מעט מרפאות בחו"ל נמצאות בתהליך של קבלת אישור לבצע אותו, דבר שיגביר את התחרות ביניהן.

המאגר הביומטרי (צילום: רשות האוכלוסין וההגירה)
התוספת הקטנה של הדי.אן.איי לא תשנה את מעמד היוחסין של העובר | צילום: רשות האוכלוסין וההגירה

מלשכת הרב הראשי לישראל נמסר:

"השאלה האם האפשרות לתקן מומים מולדים בעוברים ע"י החדרת קטעי DNA, נדונה כבר במספר מקומות. לדוגמא ראה את ספרו של הרב ד"ר מרדכי הלפרין "רפואה מציאות והלכה" סי' כד פרק ד. לגופה של שאלה האם יש בכך משום חשש לגבי יוחסין, לדעתי, אין בכך כל חשש. ראשית, גם אם מדובר בתיקון מסוים לעובר, התוספת הקטנה של ה-DNA לא תשנה את מעמד היוחסין של העובר. לדעת חלק מהפוסקים, וכך גם נראה לי, הייחוס האימהי של העובר נקבע ע"י האם היולדת. ממילא, גם אם התיקון יעשה בביצית לפני ההפריה, אין בכך כדי לשנות את ייחוס האם".

>> לכל הכתבות בנושא פוריות באתר