תינוק כחול עיניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מתי הם לומדים להוציא לבד את הנזלת? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
"אז איך אוהדי?", חברה שואלת אותי. "נורא ואיום, הוא מנוזל". אני עונה."נו, אפשר לחשוב?", היא מזלזלת.
באינסטינקט רציתי לדחוף לה טישו משומש לפה, שתירגע. אבל אחר כך נזכרתי שאין לה עדיין ילדים. ורק מי שמתמודד עם תינוק זב חוטם שעושה שלוליות בבית, יכול להזדהות עם המצוקה המבאסת וחסרת האונים הזאת.

תחשבו על זה: העולל האומלל זוחל לו כל היום עם נזלת שנגררת לו מהאף עד לפה והוא לא יודע מה לעשות נגדה. ויתרה מכך: כשמבוגר אחראי מנסה לעזור לו בעזרת טישו, למשל, זה רק גורם לעולל האומלל לצווח את נשמתו, כמו אומר: "תתרחק מהאף שלי עם הנייר הזה אחרת לא יהיה כאן סוף טוב".

"אין קשר בין לבוש חם ובין נזלת"

בקיצור, נזלת זה סיפור מהאף. ועם החורף שהתחיל, החדרים הסגורים והחיידקים החופשיים, אין כמעט ילד שמחלת החורף הזאת פוסחת עליו. אז ראשית הודעה לפולניה: לפי ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת ילדים במרכז הרפואי הלל יפה ומנהלת פורום "רפואת ילדים" באתר zap doctors, אין קשר בין התקררות ללבוש חם, או ירחמנא ליצלן – הליכה יחפים. לדבריה כאשר לא מאווררים את הבית יש צפיפות של חיידקים. "החורף בישראל לא קר מאוד ולכן צריך לאוורר את הבית"

"כשמדברים על צינון ושיעול, מדברים למעשה על זיהום נגיפי של דרכי הנשימה העליונות וריריות הריאה, שגורם להפרשת ליחה מוגברת", אומר לנו ד"ר דניאל שינהר, מנהל פורום רפואת ילדים באתר zap doctors. "צינון היא אחת ממחלות הילדים הנפוצות ביותר, ואצל פעוטות שאינם יכולים לקנח את האף או לכחכח מדובר במטרד שמתלווים אליו גם ירידה בתיאבון, קושי בשינה, גירוי באזור הנחיריים וחולשה כללית". מוכר, הא? השאלה היא מה עושים.

ילדים הסובלים מהצטננויות חוזרות וליחה מרובה צריכים להימנע ממאכלי חלב, בוטנים, בננות ותפוזים (להשלמת הסידן יש לצרוך מאכלים שעשויים משקדים, אגוזים ושומשום). כמו כן, על מנת לחזק את מערכת החיסון מומלץ לצרוך מאכלים עשירים בוויטמין C ואבץ (כגון: פירות וירקות טריים, גרעיני דלעת ואגוזים)".

ד"ר שינהר ממליץ על מתן חיסונים בזמן, שתיית מים מהרגע שתינוק יכול לשתות, ולא פחות חשובה היא הסבלנות שכן הגוף גם זקוק לזמן כדי להחלים. "אם ילדכם סובל מכאבים או חום גבוה ניתן להקל על התסמינים בעזרת תכשירים על בסיס פראצטמול (כגון: טיפטיפות, אקמולי וכו') או תכשירים על בסיס איבופרופן (כגון: נורופן ואדויל)".

ובכל זאת, בדקנו מה יש לשוק להציע שאינו דורש מרשם. האם זה עוזר, וכמה זה עולה לנו?

1. תכשירים הומיאופתיים

 R49 ו-R9 מבית Dr.Reckeweg -תרופות הומיאופתיות המיועדים לטיפול בנזלת, שיעול וגודש באף. בבסיסם שימוש במרכיבים טבעיים בלבד, ללא צורך בתיחקור אצל הומיאופת. מכיוון שהינם ללא הגבלת גיל, הם גם מתאימים לתינוקות בני יומם. לא נרשמו תופעת לוואי. מגיע גם בצורת תרסיס. השימוש בתרסיס בקרב העולל האישי שלי היא חוויה בלתי אפשרית. בכפית זה עובד. כמה בדיוק? קשה מאוד לומר. אבל נרשמה הקלה מסויימת

טיפות R49 ו-R9 מבית Dr.Reckeweg (צילום: אבי שמואלי)
מתאים גם לתינוקות בני יומם. R49 | צילום: אבי שמואלי

מחיר: 48.90 שקל
להשיג: ברשתות הפארם

גם הוסטן אליקסיר הוא סירופ תמציות צמחים, אינו מרדים ומתאים לכל המשפחה - החל מגיל שנה. אכן לא הבחנתי בעייפות יתר כתוצאה מהשימוש בו, אבל שוב קשה להצהיר על שינוי מטורף.

אין תמונה
אינו מרדים ומתאים לכל המשפחה. הוסטן אליקסיר

מחיר: 48.90 שקל.
להשיג: ברשתות הפארם ובתי המרקחת הפרטיים

2. אוטרימר אלוורה

תרסיס עדין לאף ממי ים טבעיים בתוספת אלוורה, מיועד להקלה על נזלת ואף סתום. מיועד לגיל שנתיים ומעלה. כמו בכל תרסיס, כל דבר שמכוונים אותו לאף נראה קצת מאיים. אי לכך הילדה בת השלוש סירבה בתוקף, אז ניסיתי על עצמי (כיוון שאני קצת יותר מבת שנתיים) ואכן מדובר בתרסיס עדין מאוד שפתח את האף הסתום. לזורמים בלבד.

אין תמונה
אם הצלחתם לדחוף לאף הקטן, אכן ישחרר את הנזלת. אוטרימר אלוורה

מחיר: 49.99 שקל.
להשיג: ברשתות הפארם ובבתי המרקחת.

3. סמבוקיד

סירופ בטעם תות טבעי המיועד לחיזוק מערכת החיסון ולטיפול בהצטננות וזיהומים של דרכי הנשימה העליונות. מכיל ויטמין C, תמצית סמבוק שחור ואבץ (כאבץ סולפאט). מיועד לילדים מגיל 3 שמתקשים לבלוע כדורים.

אין תמונה
מגיל 3 ומעלה. סמבוקיד

מחיר: 45.29 שקל.
להשיג: ברשתות הפארם ובבתי טבע.

4. אפקל של מורז

תערובת שמנים 100 אחוז טבעית לטיפול בגודש והצטננות אצל פעוטות וילדים מגיל שנה. יש למרוח את השמן בצידי האף והוא מכיל זעתר, שמן מנטה, שמן אקליפטוס ושמן חוחובה. הקטנצ'יק מסרב לכל מגע, אבל הצלחתי להשחיל את המריחה, ולכן אהבתי את הרעיון שמדובר בשימוש חיצוני. כמו כן, ניתן גם לטפטף כמה טיפות על כר השינה. הריח עצמו דומיננטי ופותח דרכי נשימה. ניכר כי עשה את העבודה, ברמה מיידית. אבל הנזלת העיקשת חוזרת, ויש לחזור על הפעולה מספר פעמים.

אין תמונה
בצידי האף או כמה טיפות על הכרית. אפקל של מורז

מחיר: 44.90 שקל
להשיג: ברשתות הפארם ובבתי טבע.

5. ועוד מילה על מכשיר אדים קרים

מכשירי האדים המוצעים בשוק לא מרפאים הצטננות או שיעול אבל בהחלט יכולים לתת הקלה בדרכי הנשימה ולפתוח אפים סתומים. התפקיד שלהם הוא להוסיף לחות לאוויר. יש מכשירי אדים חמים שמרתיחים מים ולמעשה פולטים את האדים החוצה (פחות מתאים לקיץ), ויש מכשירי אדים קרים שמפזרים רסיסי מים קטנים לאוויר.

מנסיוני - התוצאה, אגב, זהה: בין אם קרים ובין אם חמים, ניתן להבחין בהקלה. אבל: מדובר בלא מעט עבודה (לרוקן ולמלא מים), ותמיד איכשהוא המזרון נותר ספוג במים בתום לילה. כן, גם אם כיוונתם את עוצמת פליטת האדים. לשיקולכם. מבחינת המחירים: נעים בין 150-220 ש"ח.

>> ומתי צריך לרוץ עם התינוק לרופא? תתפלאו