תינוק בצהוב נחגר לכיסא בטיחות ומלקק את החגורה (צילום: RichHobson, Istock)
כל השאלות, כל התשובות | צילום: RichHobson, Istock
אם נולדתם בישראל ואתם מעל גיל 30, רוב הסיכויים שאתכם ממש לא הסיעו בסלקל. עד לפני לא המון שנים תינוקות פשוט היו נוסעים בידיים של ההורה שלא נהג ברכב, ובמקרים של הורים משקיענים במיוחד: במעין עריסות פלסטיק שפשוט הונחו במושב האחורי, בלי קשירות מסובכות ורצועות עיגון למיניהן. נכון, היו אז הרבה פחות מכוניות על הכביש (ובהתאמה: הרבה פחות תאונות), אבל עבור רובנו, המחשבה להסיע תינוק שלא במושב הבטיחות היא בלתי נתפסת – וטוב שכך.

לקראת אחת ההחלטות ההוריות הראשונות שאתם עומדים לקבל – או שכבר קיבלתם, ורק רוצים לוודא שכיסיתם הכל – קבלו כמה טיפים חשובים ומועילים לבחירת מושב הבטיחות המושלם לתינוק שלכם, ועצות איך להפיק ממנו את המיטב ולהשתמש בו בצורה הבטוחה ביותר.

מה עדיף, סלקל או כיסא בטיחות שמתאים מגיל 0? כיסא שמתאים מגיל 0 מתאים עד משקל 18 קילו, ולפעמים יותר. תינוק ממוצע, ואפילו תינוק גדול במיוחד, קצת הולך לאיבוד בפנים – אבל אם יש תו תקן והכיסא מאושר לשימוש מגיל 0, מדובר בעיקר בשיקולים כספיים ושיקולי מקום. נקודה חשובה נוספת היא שלעתים ילדים גבוהים במיוחד זקוקים לסוג מסוים של כיסא בטיחות שבו הרצועות ממוקמות גבוה יחסית בגב המושב. מכיוון שניתן לדעת האם הילד זקוק לכיסא כזה רק בגיל כמה חודשים, לפעמים סלקל הוא דווקא לא בזבוז כסף, ובקיצור: הנה התלבטות אחת שלא נוכל לפתור לכם, ותצטרכו להכריע בה בעצמכם.

ואם בוחרים סלקל, האם עדיף עם בסיס או בלי? בסיס הוא לא הכרחי, אבל מקל מאוד על החיים. יתרון נוסף הוא הביטחון שהוא מעוגן כמו שצריך, מכיוון שהוא מחובר לרכב כל הזמן, ולא תלוי בקוצר הזמן ומידת הריכוז שלכם בכל פעם שאתם מחברים אותו. מאידך, לפי התקן האירופי הבסיס מחייב גם שימוש בחגורת הרכב, ולא בכל דגם זה מתאפשר, כך שלפני שמשקיעים בבסיס כדאי לוודא אם התקן שלו דורש חיבור נוסף בחגורה, ואם כן: האם חיבור כזה מתאפשר ברכב שלכם. 

האם כדאי לבחור סלקל שמתחבר לעגלה? ההמלצה של רופאי הילדים היא להשכיב תינוקות בזווית הקרובה ל-180 מעלות. הזווית בסלקל אפילו לא שואפת לשם, אבל לטיולים קצרים, סידורים או קניות מדובר בסידור נוח למדי. בקיצור: אם אתם סומכים על עצמכם שלא תתעצלו ותשאירו את התינוק בסלקל שעות, בהחלט מדובר בסידור נוח למדי, שיכול להקל על החיים, אבל ממש לא כנוהל קבוע.

עד כמה המחיר משנה? טווחי המחירים של מושבי הבטיחות עצומים, ונעים ממאות בודדות של שקלים ועד מחירים של ארבע ספרות. מעבר למותג, לריפוד ולמראה, מה שחשוב באמת הוא תאריך ייצור כמה שיותר קרוב לתאריך הרכישה, הן כדי להבטיח שתאריך התפוגה רחוק והן כדי להיות בטוחים שכל השכלולים האחרונים ומבדקי הבטיחות העדכניים חלים על המושב שרכשתם. למותר לציין שכל מושב חייב לשאת תו תקן, ולהגיע עם תעודת אחריות והוראות התקנה מפורטות.

וויליאם מחזיק סלקל (צילום: Stuart C. Wilson, GettyImages IL)
גם נסיכים עושים את זה. וויליאם והסלקל המפורסם | צילום: Stuart C. Wilson, GettyImages IL
יש עדיפות לסוג בד מסוים? מכיוון שתינוקות הם מזיענים לא קטנים, מומלץ לבחור בד כמה שיותר נושם, ולנסות להמעיט בבדי קטיפה, קורדורוי ושאר פינוקים שמתאימים אולי לתינוקות נורווגים. חשוב גם לכסות את המושב כשהרכב חונה, ובפרט אם חונים בחנייה לא מקורה, כדי שלא ילהט מחום כשתושיבו בו את התינוק.

בלי תוספות, בבקשה. ודאי יצא לכם לראות תינוקות נוסעים באוטו עם כרית סביב הצוואר, שמשווה להם מראה של איש עסקים טרוד בטיסה טרנס אטלנטית, או יושבים על ריפודים שונים שנועדו למנוע מהם לטנף את מושב הבטיחות. כלל האצבע הוא שכל מה שלא הגיע עם הכיסא – לא נכנס לכיסא, מכיוון שאין לדעת איך יתנהג במקרה של תאונה, והאם יוסיף נזק. יוצאים מן הכלל הם ריפודים דקיקים (עד עובי של חצי ס"מ) ושמיכות שמונחות על התינוק לאחר שנחגר, אבל כל פינוק, שדרוג או תוספת אחרים הם על אחריותכם הבלעדית, ואין מי שייקח עליהם אחריות.

מה המיקום האידאלי ברכב למושב בטיחות? רוב התאונות הן תאונות חזית, ולכן, בעולם מושלם כל מושבי הבטיחות היו צריכים להיות מעוגנים במרכז המושב האחורי של הרכב. עם זאת, ישנם תינוקות שפשוט לא מסתדרים מאחורה, יש מכוניות שלא מאפשרות חגירה לש מושב בטיחות במיקום הספציפי הלז ולפעמים יש עוד מושבי בטיחות ברכב, כך שכמובן יש להתגמש לפי התנאים בשטח. מה שאסור לוותר עליו בשום אופן הוא ביטול של כרית האוויר במידה שהסלקל מעוגן במושב הקדמי, שעלולה לגרום לאסון במקרה של תאונה.

והכי חשוב: עגינה וחגירה נכונה. גם המושב הכי יקר, יוקרתי ומשוכלל לא יעזור אם ברגע האמת (טפו-טפו, שלא יגיע לעולם) התינוק לא יהיה חגור בו כמו שצריך, או שהמושב עצמו לא יהיה מעוגן כראוי ברכב. לכן, אל תצאו מהחנות לפני שאתם בטוחים במיליון אחוזים שאתם מבינים היטב את הוראות ההתקנה, היעזרו במתקין מוסמך במקרה הצורך וודאו שהתינוק קשור והמושב מחובר היטב לפני כל נסיעה.

*הטיפים באדיבות: בעז סגל, טכנאי מושבי בטיחות ומדריך טכנאים מוסמך בארגון "בטרם" ואלון חן, בעלי חברת היי סטנדרט בע"מ (יבואנית בייבי ג'וגר והמותג "מאמה קנגורה").  

>> וויל וקייט לא חגרו כראוי את התינוק המלכותי
>> 5 טעויות נפוצות עם כסא הבטיחות

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים