אמא עם תינוק במנשא מתכופפת אל בתה ברחוב (צילום: jupiter images)
פרקטיות היא מילת הקסם, יקירה | צילום: jupiter images

כשתינוק נכנס הביתה, פרקטיקה היא מילת הקסם. המטרה העיקרית שלך, אם טרייה ויקרה, היא ליצור לעצמך סביבה בעלת אג'נדה ברורה וחד משמעית: שתהיה כמה שיותר זמינה, נגישה, וכזאת שתצרוך ממך כמה שפחות תזוזה. למה? כי את על 3 שעות שינה כבר שלושה ימים, ומתאוששת פיזית ורגשית מלידת עולל בגודל אבטיח ורק המחשבה להזיז את ספל הקפה הפושר מקצה אחד של השולחן לשני, נראית לך כמו משימה בלתי אפשרית.

רוצה לומר: מתנות ליולדת יש למכביר. מתנות שבאמת ובתמים מקלות עלינו את החיים ועוזרות לנו להתאקלם למציאות החדשה ולהתמודדות ברגעים מכריעים – קצת פחות.
אז אם חברה/בת משפחה יקרה לך עומדת להתרחב ממש בקרוב, או חשוב יותר: אם את בעצמך כורעת ללדת, הנה 8 דברים שבהחלט עושים את החיים החדשים קצת יותר קלים.

מנשא

מנשא הוא כבר מזמן לא נכסה הבלעדי של אמא-אדמה-מחבקת-העצים-שולחת-האנרגיות-החיוביות-ליקום. זה נכון שפעם המנשא ארוך הרצועות היה כאב ראש גדול עבור האם המודרנית חובבת העגלה, אבל היום הכללים השתנו: המנשאים המערביים השתכללו ונעשו פשוטים יותר ללבישה, והמנשא הפך להיות עוזר אמיתי בשלל סיטואציות יומיומיות: ממכאובי גזים, עבור לקניות בסופר ועד להטטנות עם שני ילדים בבית ובגני שעשועים.
הבעיה היא שהשוק רווי במנשאים מכל הסוגים, מכל הצבעים, עם קשירות או עם אבזמים, ומה לא. ההיצע הגדול מבלבל מאוד ולא פעם אנחנו נוטים לקנות מנשא בלהט הרגע מבלי באמת להבין אם הוא נכון לנו. שלא לדבר על כך שלוקח לנו חודשים להבין איך נושאים אותו כראוי.

לילי עם מנשא (צילום: תומר ושחר צלמים)
אם המנשא מפחיד אותך, כנראה שהוא לא האחד עבורך. לילי, המנשא והילדים | צילום: תומר ושחר צלמים

אז מה עושים? ראשית, לא ממהרים לקנות מנשא בשק. מנשא טוב הוא מנשא שלא מפחיד אותך. אחד שניסית אותו עלייך, והבנת איך מתפעלים אותו. איך מוצאים אחד כזה? "אתר המנשאים הישראלי" לקח על עצמו את המשימה לתת מענה אמיתי לנושא: מלבד מידע מקיף והוראות שימוש באתר על כמעט כל מנשא שניתן להשיג בישראל, הוא מציע שירות נפלא: ייעוץ והדרכה אישית פנים אל פנים לכל מי שרק רוצה. בבית שלך או במקום אחר. היועצת מגיעה למפגש עם שלל מנשאים, מציגה בפנייך את כולם, מדריכה אותך כיצד להשתמש בהם, ובסיום ניתן כמובן לרכוש דרכה את המנשא הנבחר.

כמה זה עולה לך? מנשא הוא לא סיפור זול במיוחד, והוא נע מ-200 ועד 1000 שקלים. לכן, אם מדובר במתנה ליולדת, את יכולה רק להזמין עבורה את המפגש עצמו, שעולה 60 שקלים. במידה ותרצו לרכוש מנשא בתום המפגש, סכום המפגש עצמו מתקזז.

פוף

מדריכות "צעד ראשון" הן סאקריות של כריות הישיבה הגדולות, ובצדק. מדובר בכריות בגדלים שונים אשר בתוכן ניתן להשכיב את העולל ולעשות בו שמות. ויש לזה סיבה: זה פשוט הכי כיף בעולם. יכול להיות שעבורך מדובר בכרית בעיקר בלתי אפשרי להתרומם ממנה. אבל מניסיון – מדובר באחד הדברים הכי מהנים עבור הקטנטנים. ולא רק.

אוהד על פוף (צילום: תומר ושחר צלמים)
עוטף ומערסל, והכי חשוב: בטיחותי. פוף | צילום: תומר ושחר צלמים

ראשית, ברמת הפרקטיקה, מדובר במקום נוסף שניתן להניח בו את העולל בבטחה, מלבד מזרן הפעילות, הטרמפולינה, המנשא וכמובן הידיים. שנית, הפוף עוטף את העולל ומערסל אותו, ומהר מאוד תגלו שמדובר באחת השיטות הזריזות והיעילות ביותר להרדים אותו. שלא לדבר על כך שתנוחת הערסול גם תורמת לא מעט לכאבי הגזים. בשלב מתקדם יותר, הפוף הוא עוד מקום להשתולל עליו ולקפוץ עליו מבלי לחבוט את ראשך ברצפה. בקיצור, מציאה.

כמה זה עולה לך? מחירי הפופים נעים בין 100 ל-500 שקלים, תלוי בגודל ובאיכות. אתרי הקופונים החברתיים מציעים פופים על בסיס כמעט יומי במחירים אטרקטיביים. שווה לעקוב ושווה כל שקל.

מתלה לעגלה

מאמי הוק. אם טרם עשית עמו היכרות, זה לגמרי הזמן. מדובר במתלה לעגלת תינוק שמשמש לתליית שקיות של קניות, תיקים ועוד. המתלה עשוי אלומיניום חזק בעל רצועת גומי מיוחדת למניעת החלקה ומסוגל לשאת משקל רב. ואלוהים יודע כמה אנחנו רוכשות בחופשת לידה: מחלב בסופר ועד גרדרובה מטורפת לקטנים.

אין תמונה
מאמי הוק. מחלב ועד בגדים: יש מקום לכולם. שאת תיסחבי?

הפטנט הקטן והכה גאוני (והלא מאוד יקר) עושה את החיים קלים במיוחד עבור העגלות בעלות הידית האחת בהן לא ניתן לתלות שקיות, אבל לא רק. לא רק שקל יותר להתנייד עם ערימת השקיות, אלא שגם קל יותר לסחוב את כל השלל כשעולים בחזרה הבית. כמה קטן, ככה יעיל.

איפה משיגים? באתר lookדיאדהנמשים  ועוד
כמה זה עולה לך?: 39 שקלים

שינה

אין מספיק מילים לתאר את העייפות המסחררת של הימים הראשונים בבית. הסיבה לכך טמונה לא רק בעובדה שאת לא ישנה רציף והרבה. הבעיה היא שגם אם כבר מצליחה לעצום עין, השינה שלך טרודה, קלה וקצרה להפליא. את ערה לכל ציוץ של העולל, פוקחת עין בכל תזוזה שלו ומתקשה לשקוע לשינה של ממש. אבל בדומה לאוכל, גם שינה היא מוצר חובה ראשוני ובסיסי בסל המוצרים של אמא.

אז מה עושים? מאוד פשוט. במקום לבוא, לנשנש עוגיות ולשמוע סיפורי לידה מפורטים לעילא, שחררו את האמא לישון. אימרו לה בתקיפות ובאסרטיביות: "עופי מכאן למיטה. אני אבהה בעולל, ותתעוררי כשתתעוררי". אל דאגה, מסע השכנוע יהיה זריז. זה ייקח לה בדיוק 30 שניות לסובב את ישבנה לכיוון הנכון, זו תישן לה שעה טובה ורגועה ותחזור לארח חברה עם סיפור הלידה המפורט.

כמה זה עולה? כלום כסף. רק זמן קצר. הביטוי "העיקר הכוונה" מעולם לא היה מושלם יותר.

יועצת הנקה 

5 דקות בתוך התינוקייה בבית החולים, ותמונה קשה נגלית לעין: ערימה של יולדות טריות, מאושרות אך טרוטות עיניים, מנסות לממש את האקט הכי טבעי: להניק. טבעי? יה רייט. הנקה, יפה ככל שתהיה, בתחילתה – היא ברוב המקרים כואבת, מתסכלת ורחוקה מלהתנהל בטבעיות. אם התברכת בתמיכה טובה מצד היועצות בבית החולים, הרווחת. אך בצער רב, זה לא תמיד קורה.

יועצת הנקה נשמע אולי כמו מישהי שבאה לקחת ממך הרבה מאוד כסף עבור דבר שבלאו הכי יסתדר מעצמו. אבל האמת היא הפוכה לחלוטין. יועצת הנקה, בדגש על אחת עם המלצות, יכולה להציל את חייך, פשוטו כמשמעו. הסיבה היא שהיא לא רק מלמדת אותך התחברות נכונה ותנוחות הנקה, היא לא פעם גם מצילה אותך מעצמך, מעצבות גדולה, מתסכול, ואף מדיכאון.

כמה זה עולה לך? מ-150-500 שקל לביקור בביתך. ישנן הנחות לחברות קופות חולים, ויש גם יועצות הנקה שמעניקות את הייעוץ בחינם, בפורום קבוצתי, במרכזים כמו דיאדה ובמפגשים דרך עמותת לה לצ'ה.

אוכל ביתי

נכון, את בבית כל היום. ולכאורה – לא עושה דבר. ובכן, רק מי שנמצאת בחופשת לידה יודעת היטב שהאמת היא הפוכה. בתקופה הראשונית לחופשה המדוברת, את מהר מאוד את מגלה שהאכלה, החלפה, הוצאת גרעפס, הלבשה והרדמה זה תהליך שיכול להימשך שעות על גבי שעות ולעתים דומה שהוא לא באמת נגמר. ואז, בשש אחר הצהריים לערך, את שומעת צליל מקרקר שם למטה, בבטן, שמאותת לך שלמעשה לא הכנסת כלום לפה כל היום.

אבל העייפות משתלטת, ואם יש לך כבר פנאי לעשות משהו, את מוצאת את עצמך נרדמת בעמידה עם פרוסת גבינה צהובה בפה. ומצד שני, ניצב לו ההיגיון המרגיז והכה נכון שדוחק בך לאכול, כי זה חשוב, כי זה מחזק, כי זה הדלק שלך לעוד כמה שעות, ואם את מניקה, מדובר בחובה אמיתית שיש להקפיד עליה כל כמה שעות.

אז אוכל זאת מתנה נפלאה להעניק לאמא תשושה, במיוחד בימים הראשונים, עד שזו תצליח להתפנות לבישול פתיתים זריז או משהו בסגנון. בין אם אוכל שסבתא או חברה טובה הכינה וארזה אותו בפלסטיקים מפוארים, ובין אם באמצעות חברות רבות בשוק שמציעות משלוחים של מנות ביתיות עד הדלת – מדובר בפינוק הכרחי.

כמה זה עולה לך?
מחירים משתנים בהתאם לכמות ולתדירות. החל מ-85 שקלים לבישול יומי ומעלה.

עריסה נצמדת

ואם בשינה עסקינן (בינינו, רק בזה אנחנו מתעסקות בימים הראשונים), אז הנה פתרון משובח: עריסה נצמדת. מדובר במיטת תינוק, נטולת דופן אחת, אשר נצמדת למיטת ההורה בצורה פשוטה ובכך הורגת שתי ציפורים בשינה אחת: הגאוניות בקונספט הכה פשוט טמון בכך שקיימת נגישות מלאה לתינוק, אבל הוא עדיין נמצא במיטה משלו. אין חשש חלילה שנתהפך לכיוונו, שכן אין סיכוי, גם לא גל גדות, שניכנס למיטת תינוק, ולקטנצ'יק יש חלל ומרווח משל עצמו.

אוהד על עריסה נצמדת (צילום: תומר ושחר צלמים)
עריסה נצמדת. הכי קרוב לאמא | צילום: תומר ושחר צלמים

וכך בלילה, אם העולל המתוק צריך רק מוצץ, או יד מלטפת או שד להנקה, את עושה הכל תוך כדי שכיבה ולא צריכה להתרומם ואף סנטימטר. מאוד מקל על החיים, ומאפשר, במידה רבה, לישון (כלומר לנמנם) הרבה יותר טוב.
אז מה החיסרון? המחיר הוא פי שלושה ואף ארבעה מהשכרת עריסה סטנדרטית, ועל אף שהעריסה הנצמדת בעלת האפשרות להיות ניידת ברחבי הבית, את מהר מאוד מוותרת על הרעיון שכן, חיבור הדופן והתרת ההצמדה למיטה, דורשים עבודה. אבל היי, למה קניתם פוף?

איפה משיגים? מיטונת, מיטחברת או באופן עצמאי אצל נגר.
כמה זה עולה לך? מ-100-170 שקלים לחודש בעבור השכרה.

מוניטור נייד

לא כולן בעניין, אבל אם את בעניין של סוג של מוניטור נשימתי, כזה שיקפיץ את נשמתך באמצע הלילה אם חלילה לא יקלוט את נשימותיו של העולל, הנה משהו שבאמת כדאי להכיר. הוא קטן, רוטט ושוקל מעט מאוד, ושמו חי-שן.

מדובר בתפסן זעיר ששוקל 32 גרם בלבד ונצמד לחיתול של התינוק. וזה מה שאמור להרגיע אותנו, ההורים, שהתינוק ישן, חי ונושם גם בלילה, כשאנחנו לא לצידו. בניגוד לכל המוצרים הנמכרים היום בשוק, שמתלבשים מתחת למזרון או על גבי הלול/ המיטה, כאן מדובר בתפסן היפו אלרגני מזערי ומעוצב, שבא במגע ישיר עם גוף התינוק. שאלת הקרינה הייתה הראשונה שעלתה בראשי, אבל לדברי החברה, החי-שן משתמש בסוללה במתח נמוך מאוד ואינו משדר קרינה.

אין תמונה
חי שן - מוניטור נייד שנצמד לחיתול

במבחן המציאות – היתרון הגדול של המוצר מתבטא בניידותו, שכן אין לו שלוחות ועזרים אלקטרוניים והוא אינו מחובר לחשמל אלא מופעל על ידי סוללה (אותה ניתן לחדש אצל החברה). המוצר נתפס לחיתול בקלות וללא חשש, והתינוק נראה אתו כמו יצור ביוני עם בטן מהבהבת. עוד הבדל בין החי-שן לבין אחיו למשפחת המוניטורים הוא הרטט – אם הקטן מפסיק לנשום למשך 15 שניות, הסנסור ירטוט במטרה להעיר אותו. אם אחרי 5 שניות נוספות הנשימה לא מתחדשת, תישמע אזעקה.

ולמה זה יקל על חייך? מעבר לנוחות השימוש, הוא נייד ושוקל מעט מאוד. שווה בהחלט להכיר.

איפה משיגים: אתר בריטק.
כמה זה עולה לך: 550 שקלים.

 >> עד 100 ש"ח: כמה מתנות מדליקות ליולדת, במחירים מדליקים לא פחות