השנה הראשונה להורות היא לרוב הרבה יותר עמוסה, מעייפת, מתישה ולעיתים מייאשת מאשר מה שרוב ההורים לעתיד חשבו שהיא תהיה. פשוט כי אי אפשר באמת לדמיין מה זה להיות עם תינוק בבית, וכמו שאי אפשר לדמיין את ההצפה המטורפת של אהבה שחשים אליו, כך גם בלתי אפשרי להעריך כמה קשה זה יהיה. את והפרטנר יכולים לדבר שעות על מה יהיה התפקיד של כל אחד מכם בבית ובגידול התינוק – אבל בסופו של דבר המשתנים גדולים מדי והתכניות העתידיות עלולות לקרוס אל מול יצור קטן שמצווח במשך שעות.
אז איך שומרים על שפיות זוגית בתוך הכאוס הזה, איך לא מפנים אחד לשני את הגב, ואיך, לעזאזל, לא לשנוא את האדם הזה שנוחר לצדך בשעה שאת מניקה שוב ושוב ושוב. אתר romper החליט להעניק מתנה להורים טריים מאוד, עם רשימת חוקים שכל זוג צריך לעקוב אחריה על מנת לא רק לשרוד את השנים הראשונות, אלא גם לשגשג ולצמוח ביחד. מתקשים? תתחילו לשנן.
1. תתקשרו ביניכם לעתים קרובות
בטח תגחכו, אתם הרי כל הזמן מדברים. אבל הרעיון הוא לא לדווח על כמות היציאות של התינוק או כמה קשה בעבודה אחרי לילה ללא שינה. כשאתם עצבניים, עייפים, מותשים ומדוכאים, הדבר הכי קל לעשות זה לדחוף את כל התערובת התוססת הזאת עמוק בפנים ולהמשיך כאילו הכל כרגיל. אז זהו, שאל תעשו את זה. חוסר תקשורת היא אחת הסיבות המרכזיות לכך שזוגות הולכים לכיוונים אחרים ואף נפרדים. זה לא משנה איך הפרטנר יגיב – חשוב לנהל איתו שיחה אמיתית ואותנטית, לחלוק את הקושי, להגיד את זה בקול רם עד שאתם מרגישים ששומעים ומבינים אתכם.
2. בקשו עזרה
זה לא דבר פשוט לבקש עזרה, בייחוד כשממש צריכים אותה. אבל גם עבור העצמאיים ביותר, שלימדו את עצמם פשוט לא להישען על אף אחד אחר – כשנכנס לחיים שלכם פקטור בדמות תינוק זה בטח לא זמן טוב להישען רק על עצמכם. בשביל זה יש לכם פרטנר, ואם אתם לא רוצים לכעוס עליו בסוף היום רק כי הוא לא קרא את המחשבות שלכם – פשוט בקשו ממנו עזרה.
3. תהיו קודם כל חברים
מאוד קשה לכונן מערכת יחסים יציבה אם אין מאחוריה בסיס יציב של חברות. זה כנראה אחד הדברים הכי חשובים ביחסים לטווח ארוך. בסופו של יום, כשאתם עייפים ומותשים כי הייתם עסוקים בלטפל על בני אדם קטנים ותובעניים, זה מנחם לדעת שהבן אדם שאתכם הוא מישהו שאתם יכולים לצחוק איתו, שבאמת מבין אתכם, שתמיד יהיה בצד שלכם.
4. תייצרו זמן חובה זוגי
זה לא פשוט כשיש תינוק חדש, אבל זה הכי פשוט לשכוח לחלוטין את עצמכם ואת הזוגיות, והכי קל להזניח אותה. הדבר המורכב הוא לזכור שיש פה אתכם, הרבה לפני התינוק, ולפנות לעצמכם זמן שבו אתם לא רק הורים. אתם לא חייבים לצאת מהבית בשביל זה, מספיק שתשבו במרפסת עם כוס תה ותספרו אחד לשני על היום שלכם. נכון שאתם עייפים, אבל היחסים שלכם חשובים לא פחות משינה.
5. תהיו סבלניים
אתם לא נולדים הורים, וזה לוקח זמן ותהליך של למידה עד שמצליחים לגדול לתוך התפקיד. הפרטנר שלכם לא בהכרח לומד בקצב שלכם. ייתכן שהוא יותר איטי, מהיר או מתקשה. בכל מקרה – הכי קל להתעצבן עליו, לשנוא אותו ולהתנשא. אבל כאמור – הורות היא משהו שלוקח זמן להפנים. תנו לכל אחד את הזמן שהוא צריך.
6. קחו קצת זמן לעצמכם
זה לא פשוט להיפרד מהניובורן שלכם, אפילו אם זה לשעה קלה ובטח אם את אמא והוא יונק. אבל אתם חייבים ללמוד לעשות את זה, אפילו אם זה לחמש דקות שבהן הלכתם עד קצה הרחוב וחזרה. זה חשוב לעצמכם, זה חשוב לזוגיות וזה חשוב גם לתינוק שתאפשרו לעצמכם קצת אוויר מהשגרה המתישה.
7. זכרו שאתם צוות
אומרים שצריך כפר שלם כדי לגדל ילד אחד, אבל לא תמיד עומד לרשותכם כפר, או אפילו חצי כפר. יש גם זוגות שאין להם אף אחד מלבד עצמם. וזה הרבה מאוד. איפשהו במהלך הדרך אתם עלולים לשכוח שתמיד יש לכם אחד את השני, שאתם צוות, שכשלאחד קשה אז הוא יכול לשים ראש על הכתף של השני. אז עולות תחושות של בדידות, של ניכור, אצל שני הצדדים. אולי זה לא מה שיגרום לכם לשנוא אחד את השני, התחושה שאתם לבד במערכה, אבל זה בטח לא יקרב אתכם.
8. זכרו מי אתם
להפוך להורים זה אחד הדברים הכי גדולים שאי פעם יקרו לכם, אבל מהלך אותם חודשים ראשונים של אחרי לידה, מאוד קשה לשכוח מי הייתם לפני שהיה לכם יצור כזה זעיר ותובעני בידיים. נסו להשקיע מעט זמן בדברים שעושים אתכם אתם, אלה שעשיתם לפני, כדי לזכור שאתם לא רק עובדים אצל התינוק. זה יכול לסייע לכם להרגיש פחות מנותקים ואבודים, וכתוצאה מכך גם קצת יותר קרובים אחד לשני.