תינוק (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
זה לא מאתגר מספיק בלי רגשות אשם? | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

היא נולדת ביחד עם התינוק, וברוב המקרים היא לא ממש עוזבת. אשמה הורית היא אחת התחושות העתיקות בספר, ויהיה קשה עד מאוד למצוא אמהות ואבות שלא לוקים בה. לפעמים זה מרגיש שלא משנה מה – אנחנו כבר נמצא על מה להרגיש אשמות.

לרוב האשמה מגיעה עוד לפני התינוק, נניח אצל נשים שאין להן ברירה אלא ללדת בקיסרי. אז האשמה מתקבעת על משהו שבכלל לא בשליטתה של היולדת, כי ככה זה עם רגשי אשמה – הם לא באמת מתחשבים בנסיבות. במגזין health, החליטו לנסות להעניק לאמהות צעירות קצת הקלה מהאשמה שהן חשות על נסיבות הלידה של הבייבי שלהן. כי הרי יהיו לנו כל כך הרבה סיבות להרגיש אשמות, אז אולי כדאי לשקול לוותר על אלה שלא הכרחיות.

יש דברים, מסבירה הכותבת ד"ר איימי טיוטר, רופאה גניקולוגית מיילדותית, בעלת הבלוג the skeptical Ob שגם הוציאה לאחרונה ספר על אשמה הורית, שאת פשוט לעולם לעולם לא צריכה להרגיש אשמה לגביהם. בין הדברים האלה היא מונה את בחירות הלידה שלך, וכן הבחירות שתעשי בשלב התינוקות המוקדמת.

ד"ר טיוטר מסבירה שבתור רופאה מיילדותית שעוסקת וכותבת רבות על לידה טבעית, הנקה והורות העוסקת בהיקשרות – היא קראה את כל הספרות המדעית בנושא. לטענתה היא שונה מהותית ממה שמספרים לאמהות צעירות. והנה, על פי ד"ר טיוטר, הדברים שממש לא צריך לחוש אשמה עליהם.

ילדת עם אפידורל


 

לידה היא דבר מכאיב בצורה שלא תאמן. מומחי כאב מצאו שכאב הלידה הוא בין הקשים שבן אנוש יכול לחוות. מה את אומרת? זה כאב טוב? לא, אין כזה דבר כאב טוב. כאב כתוצאה מלידה מגיע דרך בדיוק אותם העצבים, דרך אותם נתיבים של עמוד השדרה, ואל מרכז הכאב במוח, מובלים על ידי אותם נוירוטרנסמיטורים כמו בכל מקור אחר של כאב. נכון שהכאב נגרם מאירוע משמח, לידה, אבל גם להעביר אבן בכליה הוא אירוע משמח למי שסובל ממנה, ואת לא רואה גברים עם אבנים בכליות שמסרבים למשככי כאבים.

>> 10 עובדות על אפידורל

ילדת בקיסרי

ניתוח קיסרי בבית חולים של הצי האמריקאי בהאיטי (צילום: Brendan Hoffman, Getty Images)
מי נשא בעיקר הסיכון? | צילום: Brendan Hoffman, Getty Images

לידה יכולה גם להיות מסוכנת. למעשה, היא גורם המוות מספר אחת גם עבור נשים צעירות וגם עבור תינוקות. עשינו דרך ארוכה ביכולת של מניעה וניהול סיבוכים מסכני חיים במהלך לידה, אבל אנחנו לא יכולים לבטל את כל הסיכונים. לפעמים הדבר היחיד שאנחנו יכולים להחליט עליו הוא מי – האם או התינוק – ישאו בעיקר הסיכון.

לדוגמה, במקרה של תינוק במצב עכוז, הסיכון לפגיעה או מוות בלידה הרבה יותר גבוה מאשר אם הוא היה במנח הרגיל של ראש למטה. אם האם מחליטה לעבור ניתוח קיסרי, הסיכון לתינוק נעלם, ואז האם היא זו שלוקחת סיכון, בגלל הניתוח. נשים הבוחרות בניתוח כדי להגן על התינוק מתנהגות באופן אלטרואיסטי וזכאיות להערצה שלנו, בטח שלא גינוי.

יש נזק בקיסרי לתינוק? רוב הסכנות מתמצות בקשיי נשימה קלים וקצרי מועד, שנפתרים לבד או עם קצת עזרה. מי שטוען שתינוק שלא עובר בתעלת הלידה יסבול מנזק למיקרוביום המעי, פשוט לא מבין שאנחנו עדיין לא יודעים איך המערכת הזו עובדת ביילודים, אז בטח שאי אפשר לדבר על מערכת שניזוקה.

>> 13 דברים שאת חייבת לדעת על ניתוח קיסרי

הפסקת להניק (או לא התחלת מעולם)

תינוק יונק מבקבוק (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
מותר לך | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

הסיכון העיקרי בהאכלת תינוקות בפורמולה היא שימוש במים מזוהמים. במדינות בהן המים נקיים, הסיכון הזה נעלם. מה לגבי היתרונות המובהקים של הנקה? היתרונות היחידים שנתמכים על ידי מחקרים מדעיים מובהקים מדברים על פחות מקרי צינון והתקררות, ופחות מקרי וירוסי שלשולים לרוחב כל אוכלוסיית היילודים.

יש טענות שהנקה מונעת השמנת יתר קיצונית, אלרגיות ותחלואים נוספים, אבל הן מבוססות על נתונים חלשים מבחינה מחקרית, והם לא מתוקנים לנסיבות אחרות כמו רמת ההשכלה שלא האם או הסביבה הסוציו-אקונומית של התינוק. נשים משכילות ואמידות יותר נוטות יותר להניק. רוב היתרונות המובהקים של הנקה הם למעשה מגיעים מכך שלהורים יש יותר כסף ויותר גישה לטיפול רפואי באיכות גבוהה.

>> האם המערכת הרפואית לוחצת מדי על נשים להניק?

לא הרגשת מחוברת לתינוק מיד

אמא מחזיקה תינוק לאחר לידה (אילוסטרציה: shutterlk, shutterstock)
נו, את אוהבת אותו? נו? | אילוסטרציה: shutterlk, shutterstock

יש נשים שמרגישות התאהבות ממבט ראשון כשהן פוגשות את הפרטנר שלהן, אבל הרוב לא. הסיבה היא שזה לוקח זמן לפתח אהבה עמוקה ומחייבת. הדבר נכון גם לאמהות לתינוקות. אהבה היא לא הצתה מיידית. היא משהו שצומח לאט. תינוקות הם לא ברווזונים – הם לא מבצעים "הטבעה" לאמא שלהם מיד אחרי הלידה.

חיבור והיקשרות אנושיים הם תהליכים ארוכים שקורים באופן ספונטני ובלתי נמנע. וכל מה שאנחנו יודעים על ההיקשרות הזו בין אם לתינוק מבהירה שמגע עור לעור אינו הכרחי. הנקה אינה הכרחית. אפילו להיוולד מהגוף של אמא שלך אינו הכרחי (כמו שיעיד כל הורה מאמץ או הורה לתינוק פונדקאות). 

המציאות היא שלהיות אמא טובה זה לא בגלל בחירות הוריות ספציפיות. המרכיב הכי קריטי באמהות טובה היא אהבה. ואהבה היא מה שיוצרת תינוקות בריאים.