הורים רבים, ובייחוד אבות, אולי בגלל טבעם הגברי הפרקטי, מתקשים לדבר עם התינוקות שלהם, בעיקר בשלבים הראשונים של התפתחותם, בהם התינוקות פשוט בוהים בהם חזרה בבלבול. מחקרים רבים מראים שדווקא בגילאים צעירים אלה, המח מתפתח מהר במיוחד, יותר מהר מכפי שיתפתח בהמשך, וחשוב במיוחד, עבור בניית הקשרים במח, לפטפט עם התינוקות. אבל איך עושים את זה?

כלי חדש, פיתוח של יוניסף ושל H&M, יחד עם ד״ר מרינה קלשניקובה, מציע ללמד את האבוד בדיוק מה להגיד ובאיזו אינטונציה לעשות זאת על מנת שהמח הצעיר יתפתח ויגדל. לאפליקציה קוראים "בייביטוק לאבות", ובעזרת קטעים מוקלטים ומיקרופון, היא מראה צעד צעד את הדרך שבה יש לדבר, ומציעה בקרה עצמית ודרכי שיפור. היא גם מסבירה לאבות בפשטות מדוע חשוב כל כך שישפרו דרכיהם וירבו לדבר עם התינוק שלהם.

View this post on Instagram

A post shared by UNICEF Sverige (@unicefsverige) on

כאמור, המח מתפתח מהר יותר בילדות המוקדמת מאשר בכל שלב אחר בחיים, ומהירות יצירת הקשרים החדשים היא אופטימלית. הקשרים, שהם תוצאה של גנטיקה, סביבה וחוויות, יבנו את התשתית למח העתידי, מה שישפיע על מהלך חייו של אותו אדם מבחינת השכלה, בריאות נפשית, התנהגות ועוד. ״התפתחות מח בריאה בשנים הראשונות תלויה באינטראקציות ובגירויים, לצד תזונה והגנה, כמובן, וההורים הם החשובים ביותר ביצירת סביבה תומכת,״ מסבירה ד״ר קלשניקובה. ״כולנו תקווה שהאפליקציה החדשנית תיתן לאבות ולכל האנשים שעובדים עם תינוקות, כלים לשוחח יותר עם תינוקות.״

המדע מראה כי כשתינוקת שומעים דיבור בעל ניגון איטי, מלודי ומוגזם, הם מתפתחים יותק מהר ולומדים מילים חדשות באופן יעיל יותר. חלק מהמחקרים אף חושפים כי תינוקות שתיקשרו עמם בצורה כזו ובפיץ׳ גבוה, התחילו לדבר מוקדם יותר והציגו אוצר מילים גדול בהרבה מתינוקות שלא זכו לאינטראקציה כזו. האפליקציה מסבירה גם שיש להשתמש בקשר עין רציף, לשקף את פרצופי התינוק ולהגיב לסימנים שמראה התינוק.

View this post on Instagram

A post shared by UNICEF Sverige (@unicefsverige) on

״כשאנו משוחחים עם התינוקות שלנו משלב מוקדם מאוד, במיוחד באופן מלודי ובפיץ׳ גבוה, יש לזה השפעה עמוקה על ההתפתחות הקוגניטיבית שלהם,״ קובעת ד״ר קלשניקובה. ״במחקר שלנו אנו רואים את ההבדים בהתפתחות. אולי זה נשמע קצת טיפשי ומביך בהתחלה, אבל המחקר מראה שהדיבור הזה עוזר להתפתחות מח הילדים. אין מה לעשות, אמהות מדברות בדיבור תינוקי באופן טבעי יותר, וגברים עושים זאת פחות. פיתחנו את הכלי על מנת לתמוך באבות ולהפוך אותם לדוברי בייבי-טוק שוטף. זה כיף וקל, וגם דרך להסביר כמה חשוב לעשות זאת.״ בסרטונים שיצאו עם האפליקציה, אפשר לפגוש אבות חמודים שמודים שהם מתקשים מאוד לדבר באופן כזה, אבל משתכנעים כשהם מבינים שאמנם הם מוותרים לרגע על הפאסון, אבל מה זה פאסון לעומת ההתפתחות המוחית של האדם היקר להם בעולם?

View this post on Instagram

A post shared by UNICEF Sverige (@unicefsverige) on