לידה בבית (צילום: Martin Lladó, Istock)
בעולם זה מקובל. לידות בית | צילום: Martin Lladó, Istock
"מה, היא מטומטמת?"/"שתלך ללדת באפריקה"/ "היא דנה את התינוקת שלה ואת עצמה לחיים של סבל והכל בגלל הרצון להיות שונה"/"פתאום זה נהיה כזה טרנד ללדת בבית, אף אחת לא חושבת מה יכול לקרות. חבורת נשים הדיוטיות". 

אלו רק חלק מהתגובות שקראתי ברשתות החברתיות, בטוקבקים של כתבות וספגתי מהלך הרוח סביבי בעקבות המקרה המצער והכואב שהתרחש בלידת בית ביום שבת האחרון בחיפה, בה תינוקת שנולדה עם חבל הטבור כרוך לצווארה, נאבקת על חייה. מדובר באירוע שמתרחש ברבע מהלידות ואינו נחשב חריג אך הפעם גבה מחיר כבד מההורים, מהתינוקת וממיילדת הבית.

לידות בית בטוחות יותר מלידות בבית חולים

הכי קל לנו להעביר ביקורת כשאנחנו לא מכירים את הנתונים ומאמינים בקלות לפרסומים שונים, לכן אני רוצה לחשוף אתכם על מה באמת מתרחש מאחורי הקלעים של לידות הבית בישראל. הסטטיסטיקה מראה  שלידות בית בטוחות יותר מלידות בבית חולים, זאת אומרת שיש יותר מקרים כאלו שמתרחשים בבתי חולים אך לא מפורסמים בעיתונות, אולי כי זה לא כל כך מושך לקרוא על סיבוך לידה  יחסית נפוץ אלא אם יש את מי להאשים.

החוק בארץ מחייב כל מיילדת בית לעבור אינספור השתלמויות, הכשרות, ריענון נהלים חירום ושיגרה בלידה, בדיקת ציוד המיילדוּת שלהן ומעקב פדנטי אחרי הפעילות שלהן כדי למנוע מצבים בהן למיילדת אין אפשרות לתת מענה ופתרון מיידי במקרי חירום.

אותן מיילדות בית לא קמו בוקר אחד והחליטו שבא להן ליילד. הן חייבות וותק מסוים במקצוע לפני שיקבלו את רישיונן לעסוק בזה באופן פרטי. גם מבלי לדעת את כל הפרטים על בוריים, אני יכולה לומר שרוב הסיכויים שבלידה בשבת, המיילדת ביצעה ראשונה את ההחייאה בתינוקת והיא זו שהחזירה אותה לחיים דווקא בזכות ההנחיות הקפדניות שיש על מיילדות הבית בארץ.

חלק גדול ממדינות העולם המערבי הפנימו את ממצאי המחקרים ומעודדים לידות בית - באנגליה, הולנד וגרמניה למשל זה חלק בלתי נפרד מאופי הלידות. אם תלדי בבית בארץ, לא תזכי אפילו למענק לידה בסיסי.

יולדת בבית? מוטלת עלייך אחריות רבה

ידי אישה עם טבעת זהב על בטן הריונית חשופה (צילום: jupiter images)
סיבוכים נפוצים יותר דווקא בבתי חולים | צילום: jupiter images
לצערי כמו כל דבר במדינה, גם פה מעורבת הרבה פוליטיקה והרבה מאוד כסף מאחורי האינטרס להציג את לידות הבית כמעשה של חוסר אחריות. בתי חולים מקבלים מענק של אלפי שקלים על כל יולדת שמגיעה ללדת בין כתליו ולכן יש אינטרס ציבורי של בתי החולים להימנע מביסוס לידות הבית כדבר שבשגרה.

חשוב מאוד שתדעי שאם את בוחרת ללדת בבית האחריות שלך גדולה יותר מאשר לידה בבית חולים - את חייבת לוודא שהבית מוכן לקראת הלידה, הציוד קיים ושמיש, הבנה וקריאה מעמיקה של כל החומרים הרלוונטיים היום לגבי לידות בית ולהגיע ללידה כשאת הכי מוכנה ושלמה עם ההחלטה שלך. נחלק האחרון אגב תקף לכל לידה שהיא, גם בבית חולים.

אל תטעו, אני לא מטיפה בעד לידות בית, אבל אני גם לא מטיפה נגד. זה הזמן גם לומר שאני דולה, תומכת לידה. והנה, אני כבר שומעת את הרמות הגב וצקצוקי הלשון של הציניקנים בחבורה שבטוחים שאני 'עוד דולה' קיצונית שמעודדת לידה טבעית בבית. אז ממש לא. אבל אני בהחלט מעודדת אישה ללדת כפי שנכון לה ואם נכון לה בבית, אז זכותה לבחור בכך. לי כיולדת זה לא היה נכון, אני בחרתי ללדת בבית חולים, אבל זו הייתה לגמרי בחירה מודעת ושקולה שלי.

כל לידה היא בגדר נס

_OBJזו גם האג'נדה שלי כדולה: פשוט להיות איתך בדרך שהכי נכונה לך ולעזור לך להתקדם הכי טוב שאת יכולה בתנאי הלידה שאת בחרת. וזה לא משנה אם את בבית חולים או בבית. וזה בעצם מה שאני אומרת, הבחירה צריכה להיות שלנו, הנשים.

לבחור איך אנחנו באמת רוצות ללדת ומה הכי נכון לנו ואם הדרך הנכונה היא בבית, שתהיה אפשרות הוגנת לכך לפחות כמו שיש בבתי חולים.

אני מבקשת מכן, אל תשפטו את אותה אישה שבחרה בתבונתה האישית בלידת בית כי היא הרגישה שזה הדבר הכי נכון עבורה ועבור התינוקת שלה. מניסיוני אגב, לידות בית מתקדמות יותר מהר מלידות בית חולים, משום שהן מתרחשות במקום הכי בטוח עבורך. לכן גם אם את לא מתכוונת ללדת בבית, תנסי למשוך את הצירים כמה שיותר בבית כדי שהם יתפתחו טוב ובאופן יעיל, בזכות הביטחון שהבית משרה עלייך. במקרה של ירידת מים, ההוראה של משרד הבריאות היא להגיע לבית חולים ולא 'למשוך' בבית, רק שתדעי.

כל לידה היא בגדר נס ולא משנה היכן בחרת ללדת. אני מציעה שתיגשי  לנשק את הילדים שלך כי בריאות, לא כקלישאה היא הדבר הכי חשוב שיש.

אורטל בירן גורפינקל היא דולה ומדריכת הכנה ללידה, בעלת "אמאהבה-הבית שלך לאמהות"

>> לידת בית: אין אפידורל אבל אפשר להזמין פיצה
תופעה: בא לך ללדת בצימר?

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים