הדור הוותיק שנאלץ לשהות חודשים ארוכים בביתו ולהתרחק מבני המשפחה, הילדים שהורחקו מחבריהם לכיתה וגם הרווקים שנאלצו להוריד הילוך בניסיונות להיכרויות רומנטיות - אם אי פעם נזכה לחזור לשגרת חיים נורמלית, כנראה שאת הבדידות שלא פוסחת כמעט על אף אחד, נתקשה לשכוח עוד שנים רבות.

אחת הקבוצות הפחות מדוברות שסובלת מהתופעה, היא אותן נשים שנאלצו להעביר את חודשי ההיריון שלהן באחת התקופות המאתגרות ביותר שידענו. אם במצב שגרתי ונורמלי אישה בהיריון זוכה לחום וחיבוקים מהמשפחה המורחבת, למפגשים עם חברים ואפילו לחוויות קטנות כמו סיבוב הכנות ללידה בקניון – הריוניות בתקופת הקורונה צריכות בעיקר להתבודד ולהיזהר. תוסיפו לזה את הידיעות האחרונות בדבר מספר נשים בהיריון שנפגעו באופן קשה מהקורונה – עובדה שרק מעלה את מפלס החרדה בקרב ההריוניות וגורמת להן להסתגר ולהישמר אף יותר.

דניאלה מאזור השרון נמצאת בחודש השמיני להריונה והיא מודה ששום דבר לא הכין אותה לתחושות עימן היא מתמודדת כעת. "תמיד התארחו אצלנו בבית אנשים, ומאז שאני בהריון לא ראיתי כמעט אף אחד. גם ההורים שלי בסיכון גבוה ואני לא נפגשת איתם, אלא רק מגיעה לנופף להם לשלום מידי פעם. זה כל כך חסר. דווקא עכשיו כשהבטן גדלה וההתרגשות אמורה להיות בשיאה, אני חוששת מהמצב ובעיקר מרגישה שאני צריכה לעבור את הכול לבד. למזלי, יש לי בן זוג תומך, אבל אני מכירה נשים בהיריון ללא בן זוג ואצלן התחושות אפילו יותר קשות. בגדול, אפשר לומר שזה מאתגר להיות בהריון בתקופה הזאת".

ידיים על בטן הריונית (צילום: Lolostock, Shutterstock)
"אני חוששת מהמצב ובעיקר מרגישה שאני צריכה לעבור את הכול לבד" | צילום: Lolostock, Shutterstock

מגע אנושי וחום - הדברים שהכי חסרים לנשים בהיריון בתקופה הנוכחית

בסקר מטעם "סימילאק", שנערך בקרב חברות מועדון הלקוחות בנושא הריון בזמן קורונה, נשאלו נשים בהיריון מה הכי חסר להן בתקופה הנוכחית. כ-55 אחוז מהנשים ציינו שהכי חסר להן להיפגש עם חברים וחברות. בנוסף, 54 אחוז מהן ענו שחסר להן מגע אנושי של המשפחה והחברים ו-27 אחוז הביעו געגועים למגע אנושי כמו חיבוק וליטוף.

כשנשאלו מה הכי עוזר להן לעבור את התקופה המאתגרת הזאת, התשובה הפופולרית ביותר (כ-56 אחוז) הייתה "חיבוק וקרבה של מישהו קרוב", ובצמוד לה (כ-52 אחוז) "לבקר אנשים שאני אוהבת בין סגר לסגר". שאלה נוספת התייחסה לאדם שאותן נשים היו רוצות לצידן בתהליך של ההיריון והלידה. כ-94 אחוז בחרו בבן הזוג, כ-60 אחוז בחרו באימא, 19 אחוז נוספים בחרו באחותן וכ-16 אחוז סיפרו שמי שהכי חסרה להן לצידן היא דווקא הבסטי (*המשתתפות בסקר יכלו לבחור ביותר מתשובה אחת).

הצמיד שיפיג את הבדידות

ב"סימילאק" זיהו את בעיית הבדידות וניסו לחשוב על כלי נוח ושימושי שיקל על הסיטואציה המורכבת עמה מתמודדות נשים בהריון וגם יולדות טריות. צמיד המגע החדש שהשיקו, שפועל בטכנולוגית "haptic", מסייע להתמודד עם תחושת הריחוק ממגע אנושי. מדובר בפיתוח טכנולוגי מקורי של חברת haptic ההולנדית, שלמעשה מעניק תחושה של קרבה באמצעות אפליקציה קלה לתפעול. היולדת יכולה לקבל חיווים מקרובי משפחה, מחברים ומבן הזוג באופן פשוט ומהנה.

אז נכון ששום דבר לא באמת יחליף את הקרבה ואת המגע האנושי, אבל עד שיגיעו ימים טובים יותר בהם השגרה שלנו תחזור לעצמה, נוכל בינתיים להסתפק בחיבוק מרחוק שיגרום לנו להרגיש קצת יותר טוב.