אחרי הדם, היזע והדמעות, סוף סוף מניחים את התינוק שלך בחיקך. אבל אז מסתבר שלא ממש סיימת לעבוד. עכשיו את צריכה לעבור לידה נוספת: להוציא את השליה.

הכנת הגוף ללידה 2 (וידאו WMV: עדי רם)
סליחה? עכשיו אני צריכה ללדת את השליה? חשבתי שסיימתי | וידאו WMV: עדי רם

היא אמנם חמודה פחות מהתינוק החדש שלך, ולא סביר שתקרא לך "אמא" בקרוב, אבל התפקיד החשוב שהיה לה במהלך ההריון לא מסתיים אחרי הלידה. קבלי 10 דברים חשובים שלא ידעת על השליה, תנסי לזכור אותם כשתצטרכי לגייס שוב את הכוחות בשביל ללדת גם אותה.

מיינסטרים: מספקת חמצן לתינוק וחייבת לצאת שלמה

1. מספקת חמצן לעובר:  במהלך ההריון השליה מספקת לעובר חמצן ואת כל צרכיו התזונתיים. מלבד זאת, היא פועלת גם כפילטר משוכלל, שמונע מעבר של חומרים מזיקים מהאם לעובר. למעשה, גם חומרים מזיקים שיודעים כ"עוברי שליה", כמו ניקוטין, אלכוהול ותרופות שונות, נבלמים חלקית על ידי הפילטר השלייתי, בזכות מנגנון סינון שמזרים אותם בחזרה למחזור הדם של האם. במילים אחרות: אם תעשני או תשתי בהריון, השליה כבר תעניש אותך.

2. חשוב שתהיה אחורית: ממש כמו בשוק הנדל"ן, גם פה ישנה חשיבות עילאית למיקום. מיקום השליה קריטי לתקינות ההריון. שליה שיושבת על הפתח העליון של צוואר הרחם (כמעין פקק לרחם) עלולה לגרום לדימומים, שמסכנים את העובר ואת האם.

3. צריך ללדת גם אותה: כחצי שעה לאחר הלידה, הגוף פולט את השליה. לא מדובר אמנם בצירים שהספקת להכיר בלידה, אבל ההתכווצויות בהחלט מורגשות. עם זאת, יש נשים שמדווחות כי לידת השליה כאבה להן יותר מהלידה עצמה – ולהן כדאי לבדוק האם התקמצנו להן על האפידורל.

4. חייבת לצאת שלמה: כשהשליה נפלטת, ממהרות המיילדות לשקול ולבדוק אותה מכל הכיוונים. החשיבות של יציאת השליה בשלמותה יכולה להיות קריטית: אם נותרו ברחם חתיכות שליה, הן יפריעו לרחם להתכווץ בחזרה ועלול להיווצר דימום מסכן חיים. לכן, כאשר קיים חשד שנותרו שאריות שליה בגופה של היולדת, מוודאים (ידנית או בעזרת אולטרסאונד) כי השאריות אכן נמצאות ברחם, ובמקרה הצורך עוברת האשה גרידה, כדי לרוקן את הרחם באופן סופי.

5. מחולקת לדרגות שליה: אם שמעת את הרופא מדבר על "דרגות שליה", תירגעי, את לא צריכה להצדיע. לשליה יש דרגות בשלות, מ1 עד 3. בדרך כלל, השליה מתבגרת בהתאם לגיל ההריון, ומסוגלת לספק לעובר את כל צרכיו. כאשר השליה מזדקנת מהר מדי, יש חשש שלא תוכל לתפקד כמצופה ממנה, והאשה צריכה להיות במעקב צמוד, כדי לוודא שלא נגרם נזק לעובר.

ביזאר: מייצרים ממנה קרם פנים ואינספור מתכונים יסבירו לכם איך לבשל אותה

6. נתפסת כסגולה להצלה לאם ולתינוק: יש מי שמתייחס לשליה, ש"הזרימה חיים" לעובר במשך תשעה חודשים, כאלמנט שיש לכבד אותו, ומעוניין שתסיים את תפקידה באופן שונה משקית בית החולים המיועדת לה. לכן, יש מי שקובר את השליה בחצר. בתרבויות מסוימות נחשבת קבורת השליה לחובה דתית, שמייחסים לו בסגולה בהצלת האם והעובר.

7. אפשר להכין ממנה יצירות אומנות: שנויות במחלוקת, נוסיף ונאמר. יש מי שרואה בשליה מזכרת חשובה שכדאי לשמור אחרי הלידה. אם בתוך צנצנת פורמלין, או אם בתור יצירת אומנות:

8. ניתן לאכול אותה ולהכין ממנה תבשילים: יש נשים הנוהגות לאכול את השליה, כסגולה לבריאות. יש מי שמאמין כי אכילת השליה מגנה על היולדת מפני דיכאון אחרי לידה, מגבירה את ייצור החלב ומחזירה לה את הברזל שאיבדה בהריון ובלידה.

בדקנו: פרופ' יריב יוגב, מנהל חדרי הלידה במרכז הרפואי בילינסון מקבוצת הכללית, אומר כי אמנם אין בכך סיכון בריאותי, אולם כמות הברזל הגדולה בשליה לא נספגת בשלמותה, ולכן גם סטייק מהסופר יעשה את אותו אפקט.  למעוניינות, הרשת מלאה במתכונים לשליה: משליה צלויה עם ירקות ועד שייק שליה. אמיתי לגמרי.

9. בעלת כוחות ריפוי: לשליה יוחסו במשך השנים גם תפקידים מיסטיים וכוחות ריפוי. יש נשים שמכינה מיצוי הומאופתי (שמתקבל מהשרייה של פיסה מהשליה באלכוהול), שמשמש להרגעת התינוק בתקופות של גזים וצמיחת שיניים. אפשר גם להכין כמוסות שמכינים משליה שיובשה ונטחנה לאבקה, נגד דיכאון והגברת חלב.

10. שימשה בתעשיית הקוסמטיקה: עד אמצע שנות ה-90, היו משתמשים בשליה לתעשיית הקוסמטיקה מתוך מחשבה שהיא מסייעת בהחלקת קמטים. בכל שנה היו נאספים כ-400 טון של שליות מבתי יולדות באנגליה, ומועברים למפעלי קוסמטיקה בצרפת. לאחר מחאה ציבורית הופסק הנוהג, אבל תעשיית הקומסטיקה לא ויתרה, וגם כיום ניתן להשיג קרמים המועשרים בשליה של בעלי חיים. אולי כדאי להסתכל שוב על המרכיבים שכתובים על הקרם שלך?

>> תופעות מטרידות אחרי לידה? כך תתמודדי