האם אתם יודעים מה קורה בדיוק בדקות הראשונות אחרי הלידה? אחרי שהתינוק הרך שיצא זה עתה מהרחם והוא מונח על בטנה של האם לאחר שחותכים את חבל הטבור – ואז הוא נלקח אל התינוקייה, לעבור סדרה של טיפולים. בינתיים מעבירים את היולדת להתאשפז במחלקת היולדות, והאבא צריך לבחור אם להיצמד לתינוק או לאם המתאוששת. את התינוק החדש תפגוש שוב האם כעבור כשעה - שעתיים, כאשר אחות תביא אותו אליה בעגלת בית החולים.

"האם אתם בכלל יודעים מה עבר על התינוקת שלכם בזמן שלא הייתם איתה? מהם הטיפולים החשובים שהיא עברה, והאם הם באמת נקבעו ע"י משרד הבריאות כמו שתמיד אומרים לנו?", שואל עמוד פייסבוק חדש שצובר לאחרונה יותר ויותר אוהדים ועניין בשם "אפס הפרדה – הזכות שלכם להיות ביחד מרגע הלידה". מאחורי העמוד עומדת קבוצה של הורים שמנסה לקדם את האג'נדה ולדרוש מבתי החולים פתרונות טובים יותר לשעות הראשונות שלאחר הלידה – כאלה שישאירו את ההורים צמודים לתינוק הזעיר שרק בקע מן הביצה לאוויר העולם הקר.  

העמוד מפרט את הטיפולים שעובר כל ילוד בישראל, ומנפץ מספר מיתוסים שגורים בנוגע להכרח שלהם. "לפעמים קל יותר לא לדעת ולהשאיר את הטיפול למומחים  - אבל אנחנו מאמינים שזה שגוי, שאנחנו חייבים לתינוקות שלנו את הידיעה והמעורבות הזו. הם הרי חסרי אונים, ואנחנו האחראים על היחידים הזכויות שלהם". הנה הם הטיפולים שהתינוקות שלנו עוברים בתינוקיות, והמיתוסים הקשורים להכרחיות שלהם – כפי שמובאים על ידי קבוצת "אפס הפרדה". 

לידה (צילום: shutterctock)
מה קורה בזמן שהתינוק נלקח ממך לטיפולים? דברים שחשוב שתדעי | צילום: shutterctock

מורחים על העיניים שלהם משחת עיניים אנטיביוטית. את המשחה מורחים כדי למנוע הידבקות של התינוק במחלות מין שהאם אולי נושאת. "יש היום חסינות של החיידקים האלו לאנטיביוטיקה הזו, והמשחה הזו גורמת לטשטוש הראייה של התינוק ולפגיעה בתקשורת שלו עם ההורים", טוענים ב'אפס הפרדה'. הם מציעים להורים לבדוק לפני הלידה שאינם נשאים של מחלות מין, ולחסוך מהתינוק את המשחה.

מודדים להם חום באופן רקטאלי. בדיקה בבית השחי נחשבת לפחות אמינה, ובנוסף מבקש הצוות הרפואי לוודא באמצעות מדידת החום שאין סתימה בפי הטבעת. "זה כואב לתינוק, והבדיקה עלולה לגרום לקרע ברקטום אם נעשית לא בעדינות", טוענים ב'אפס הפרדה' ומציעים לעבור לבדיקת חום אחרת. "במדינות אחרות בעולם לא בודקים כך את חום הגוף של היילוד, כמו גם בבית החולים אסף הרופא בישראל. מחקרים מראים כי המדידה בבית השחי אמינה באותה מידה וגם לחסימה בפי הטבעת יש פתרון".

לפעמים מחממים אותם בגרילר בזמן ההמתנה להמשך הטיפול. בשעות הראשונות לחייהם, תינוקות עוד לא יודעים לווסת את חום הגוף שלהם לבד והם נעזרים באמא שתחמם אותם. כאשר הם ממתינים לטיפול מחממים אותם בינתיים. "הם מבלים את השעות הראשונות שלהם בעולם, לבד, ערומים, מתחת לחום המייבש הזה, לרוב בוכים לסירוגין עד לייאוש והתנתקות מהעולם, כשבעצם הם צריכים להיות על אמא, במגע עור לעור, משפרים את כל המדדים שלהם בזכותה, מתרגלים את רפלקס היניקה שלהם", כותבים ב'אפס הפרדה'. "כל המחקרים מראים שחימום על הגוף של אמא או אבא יותר יעיל ומווסת את חום התינוקות לאורך יותר זמן. הם פשוט יכולים לחכות על אמא".

כך נראית קבלת הפנים של התינוקות שלנו לעולם, כך נראים השעתיים שבהם הם לא איתנו, ואנחנו מתאוששות מהלידה, כאן במיטת החימום "החשובה" כל כך- לבד, ללא מגע, ללא הורה, בחדר מואר ורועש, אחרי דקירות ובדיקות מכאיבות.הידעתם? מחקרים מראים שהחימום של התינוק על גוף האמא בעור לעור מחמם את התינוק יותר מהר וחום הגוף נשאר יותר יציב לאורך זמן מאשר החימום בגרילר בתינוקיה כמו שרואים כאן בסרטון.פתחנו דף בנושא "הזכות שלכם להיות ביחד מרגע הלידה"יש בו מחקרים בנושא, שיתופים של הורים, תמיכה, פירוט לגבי בתי החולים בישראל. שתפו את הפוסט, תייגו הורים לפני לידה, חשוב לנו שכמה שיותר הורים יכירו את הזכות שלהם להישאר עם תינוקם.

Posted by ‎הזכות שלכם להיות ביחד מרגע הלידה‎ on Sunday, August 9, 2015

מקלחים אותם

"לא מדובר באמבטיה העדינה והזהירה שעושים להם בבית, אלא בתינוקות שאוחזים בהם ביד אחת ומניפים אותם אל הברז, הם מוכנסים מתחת לזרם המים החזק, ומסובנים עם סבון תינוקות רגיל כולל הראש, והמים ממשיכים לזרום להם על הפנים עם כל הסבון, פשוט מקורצפים", כותבים בעמוד הפייסבוק של הארגון.

לדברי צוות 'אפס הפרדה', בתי החולים מאמינים שהתינוקות יכולים לקבל זיהום ולזהם אחרים מהחיידקים שהם קיבלו בתעלת הלידה, בוודאי אם הם התלכלכו בצואה או בדם. "אנחנו, ההורים, חושבים לתומנו שצריך לנקות אותם מכל הג'יפה אחרי הלידה, אבל האמת היא שכל המחקרים העדכניים מראים כמה חשובים החיידקים שהתינוקות אוספים בתעלת הלידה להתפתחות המערכת החיסונית שלהם. במדינות אחרות בעולם המערבי אף אחד לא מקלח תינוקות יותר בבית החולים. בנוהל הטיפול ביילוד של ארגון הבריאות העולמי מובהר חד משמעית לא לקלח את התינוקות ובאיכילוב, אצלנו בארץ, הפסיקו סוף סוף לקלח תינוקות. ניתן לנגב את התינוק עם חיתול בד רטוב בנקודות בהן יש צואה או דם. במקרה הצורך אפשר בעדינות לעשות בעצמכם אמבטיה לתינוק". 

מסרקים להם את השיער במסרק כינים

"בבתי החולים מאמינים שלעתים רק כך ניתן להוציא מהשיער את הלכלוך והדם, וכן לזהות בעיות בקרקפת, כגון שריטה או פצע. אבל זה גורם חוסר נוחות לתינוק, ובעולם מחוץ לישראל לא עושים את זה. אם יש שריטה או פצע ניתן לראות זאת גם מעל שכבת הוורניקס גם אם היא מלוכלכת, כי היא גם נפגעה, ואפשר גם לנקות בחיתול רטוב אם יש צואה ודם. אפשר גם לשטוף את המקום הבעייתי בעדינות בעצמכם". 

תינוקייה ליס (צילום: מירי גטניו)
"אפשרות להישאר עם התינוק מרגע הלידה ולא להיפרד" | צילום: מירי גטניו

נותנים להם זריקת ויטמין K לירך

מתן הוויטמין הוא חשוב, ובזריקה הוא נספג יותר טוב. אלא שזה כואב לתינוק, וב'אפס הפרדה' טוענים שניתן לקבל את החיסון דרך הפה.

נותנים להם חיסון צהבת B בזריקה לירך

אם האמא חולה בנגיף, התינוק יכול להידבק מהמעבר בתעלת הלידה. "אפשר לוודא שהאמא לא נשאית של צהבת  וזה נתון שלרוב כבר נבדק באיזו בדיקת דם שעשיתן בעבר. ניתן גם לדחות את החיסון של התינוק למועד אחר - בקנדה מחסנים לצהבת B רק בגיל 12".

שוקלים אותם

חשוב לדעת את משקל ההתחלה של התינוק בשביל מעקב עתידי על עליות וירידות במשקל. "לעיתים מניחים את התינוקות בחיפזון על המשקל והוא נבהל ומתחיל לבכות. אם אתם ההורים תניחו אותו על המשקל בעצמכם, אתם תעשו את זה בעדינות המרבית".

רופא בודק את התינוק

בדיקת הרופא חשובה מאוד, אבל לדברי צוות 'אפס הפרדה' מוטב פשוט לבצע אותה כשאתם ההורים נמצאים ליד התינוק ויכולים להציע לו נחמה אחריה. "ניתן לבצע את הבדיקה עד 24 שעות מהלידה, כך ע"פ נוהל משרד הבריאות ללידות בית, או עד 6 שעות מהלידה, ע"פ הנוהל הכי נוקשה בבתי החולים בישראל - כך שהיא לא דחופה בשעות הראשונות".

"התינוקות שלנו לא צריכים לעבור את כל מסכת החיול הזו לבד", מסכם עמוד הפייסבוק, "אם נהיה שם לידם גם נרוויח טיפול יותר סבלני ועדין, וגם ניתן לתינוקות שלנו נחמה שלא השארנו אותם לבד בהתמודדות עם העולם הגדול. זה התינוק שלכם, ואתם מחליטים כל דבר לגביו. זו זכותכם וזכותו להיות יחד כל הזמן מרגע הלידה - קוראים לזה 'אפס הפרדה'".

בבית החולים איכילוב סיפרו לנו שאכן, יש אפשרות להישאר עם התינוק מרגע הלידה ולא להיפרד. "הטיפולים לאחר הלידה המבוצעים לילוד מתבצעים בתינוקייה ולא בחדר הלידה, אבל ניתן גם להישאר עם הילוד בחדר הלידה ולעבור יחד אתו אל מחלקת היולדות – בתנאי שיש ליולדת מלווה, שהיולדת בריאה ושהילוד אינו זקוק להשגחה.

"בהגיעם למחלקת יולדות, אחות ילודים נקראת לביצוע זיהוי ולמתן הדרכה קצרה. התינוק נשאר אצל היולדת עד קריאה אל מחלקת הילודים לבדיקת רופא ולקבלת טיפול ראשוני, בהתאם לחתימת ההורים על דף הטיפולים. בבדיקת הרופא ובזמן הטיפול היולדת, האב או מלווה אחר משמעותי יכול להיות נוכח ולאחר הטיפול הילוד חוזר לאמו".

לפרטים נוספים על הזכות שלכם להיות ביחד מרגע הלידה, מקדמים את נושא אפס ההפרדה בישראלhttps://www.facebook.com/groups/zero.seperation/