כשתינוק חדש נולד, מיד אחרי שטוחנים עד דק למי הוא דומה, מתפנים להתפעל מעיניו הכחולות. בדרך כלל, שניות ספורות לתוך החגיגות מגיע המבאס התורן, ומזכיר לכולם שעד גיל שנה הצבע הכחול ייעלם - ובמקומו, ברוב המקרים ואלא אם התינוק ניחן בגנטיקה המתאימה - יגיע גוון חום, כמו לרוב האוכלוסייה בארץ הקודש.  הוא אולי מבאס אבל לא לגמרי טועה. 

אז למה זה קורה, וחשוב מכך: למה הצבע הכחול נעלם, לרוב? פרופ' חנה לייבה, מנהלת היחידה לרפואת עיניים של ילדים ונוירואופטלמולוגיה במרכז הרפואי קפלן, התפנתה להסביר.  

"רוב התינוקות נולדים עם עיניים בגוון כחול-אפרפר, ללא תלות בצבע העיניים של הוריהם", היא מסבירה "בין גיל חצי שנה לשנה, הגוון הזה נעלם, ומתחלף בצבע העיניים הקבוע: חום, כחול או ירוק לגווניהם השונים - וזה קורה כאשר הפיגמנט ממלא את התאים הייעודיים". 

לדברי פרופ' לייבה, הסיבה לכך היא שהצבע הכחול הוא למעשה היעדר צבע. "כשהתינוק נולד אין הרבה תאי פיגמנט, וגם מעט התאים שיש לא מכילים הרבה פיגמנט. לאט לאט הפיגמנט ממלא את התאים, ומכיוון שהוא חום, הצבע הסופי של העיניים ייקבע לפי התמהיל בין הכחול של אחרי הלידה לכמות הפיגמנט החום שייכנס, לפי הגנטיקה שירש התינוק מהוריו". 

צבע העיניים (כמו השיער והעור) נקבע על ידי חומר בגוף שנקרא כאמור פיגמנט. כמות הפיגמנטים בגוף עוברת בירושה מההורים לילדים, והיא גם יכולה להשתנות מדור לדור בתהליך איטי שנקרא אבולוציה, בהתאם לתנאי הסביבה שבה אנחנו חיים ובעיקר, תאמינו או לא, תנאי מזג האוויר. תפקיד הפיגמנטים הוא להגן על הגוף מפני חשיפה גבוהה לקרני השמש. ככל שהחשיפה לשמש גבוהה יותר, כך נדרש ריכוז פיגמנטים גבוה יותר על מנת להגן עלינו מחדירת קרני השמש. ככל שריכוז הפיגמנטים גבוה יותר, הצבע כהה יותר. זו הסיבה שבמקומות חמים, כמו למשל ביבשת אפריקה, נולדים אנשים כהי עור וכהי עיניים בעוד שבאזורים קרים יותר ומוארים פחות, כמו בנורבגיה או בגרינלנד, צפיפות הפיגמנטים תהיה נמוכה יותר כדי שהגוף יקלוט כמה שיותר אור וכמה שיותר חום. לכן, בארצות קרות יותר נמצא יותר אנשים עם עיניים כחולות בעלי גוון עור בהיר.

הפיגמנטים בעיניים נמצאים בחלק שמכונה קשתית ותפקידם לסנן את כמות האור שחודרת לעין כדי לעזור לנו להתמקד במה שאנחנו רואים ולהגן על כושר הראייה. יש בסך הכול שבעה צבעי עיניים, רובם מורכבים מגוונים שונים של צבע חום. הצבע חום הוא מאוד שתלטני, כך שאם נניח שלאחד ההורים שלכם יש עיניים חומות ולשני עיניים כחולות, רוב הסיכויים שתזכו בצבע העיניים הכהה יותר. בכלל, לרוב צבע כהה ינצח צבע בהיר, ולכן עיניים כחולות הן יחסית נדירות לעומת עיניים חומות או שחורות.

אבל לשאלת התכלס, בזכות (או בגלל) מי מקבל התינוק את צבע העיניים שלו? ובכן, צבע העיניים נקבע בתורשה אוטוזומלית רצסיבית, ובקיצור: בהחלט יכול להיות לשני הורים חומי עיניים יהיה תינוק עם עיניים כחולות או ירוקות - בתנאי שלכל אחד מההורים יש גן רצסיבי (סביל, נשלט) לעיניים בהירות. חשוב לציין שצבע העיניים לא אמור להיות עכור בשום שלב, וכל מצב של צבע עמום מצריך פנייה לבדיקה. מעבר לכך, לקראת גיל שנה מומלץ להגיע עם התינוק לבדיקה ראשונה אצל רופא עיניים, אלא אם יש במשפחה בעיות ידועות של פזילה, מחלות עיניים תורשתיות או מספרי משקפיים גבוהים.  

>> איך ייראו הילדים שלכם?