הוא נושם? הוא אוכל? יופי. הסוגיה הכי מעניינת, מבעיתה או כזו שגורמת לאנשים לקשור צינוריות זרע או חצוצרות היא השינה של התינוק. כי איך שלא תסובבו את זה – אף אחד לא רוצה שיתעסקו לו בשעות השינה. אמהות טריות שהרך הנולד שלהן ישן יותר מארבע-חמש שעות מתחבאות מתחת לסינר ההנקה מפחד שיפתחו עליהן עין, ואבות שלא מגיעים מותשים ומרוטים לעבודה מפהקים לפי דרישה, כדי שחס וחלילה לא יחשדו בהם שהם ישנים. עד כדי כך מדובר בנושא רגיש.

אבל חשבתם פעם למה בכלל התינוק שלכם לא ישן? כן הוא צריך לאכול כל שלוש שעות כי הקיבה שלו קטנה, אבל מה לגבי התינוקות השבעים שלא נרדמים? מה בדיוק התירוץ שלהם?

מישל מקהייל, עורכת, סופרת ומנחה קורסים על גישה חיובית לגידול ילדים, טוענת שכדאי להחליט מראש שלא מצפים לכלום, כי אכזבה ודאית מובטחת. בכתבה להאפינגטון פוסט הבריטי היא מנתה את הסיבות הכי מעניינות ללמה התינוק שלכם לא ישן, וגם פרסה קצת את משנתה, הטבעית יותר, לגידול ילדים. אולי זה יעודד אתכם קצת בלילות הארוכים, או שסתם תרגישו אשמים:

1. מחזור השינה של התינוק שלכם: תינוקות ומבוגרים בנויים לישון אחרת. מחזור השינה של תינוק (כלומר – מעבר של שינה קלה, לשינה עמוקה, לשנת REM), אורך כ-45 דקות, וזה מאוד שכיח שתינוקות מתעוררים בין מחזורי השינה. מחזור השינה של אדם מבוגר כפול באורכו – שעה וחצי אורך התהליך. ולא, אנחנו לא מתעוררים בין מחזורי שינה, אלא אם מעירים אותנו. התינוק שלכם ישן יותר ממחזור שינה אחד רצוף? ייתכן שהוא כבר למד להרגיע את עצמו ולהמשיך לתוך מחזור השינה הבא. לשלב השינה הקלה במחזור השינה של התינוק יש סיבות אבולוציוניות: זאת הזדמנות עבור התינוק להתעורר ולבכות אם משהו לא נוח לו – טמפרטורה, רעב, חיתול מלא וכו'. אז אם הוא מתעורר אחרי 20 דקות, כנראה הוא פשוט צריך משהו.

2. הקצב הביולוגי של התינוק: ליצור הקטן אין שום קונספט של יום או לילה במשך 4 החודשים הראשונים לחייו. הדרייב האנושי לצורך בשינה נרגע בבוקר ומתחיל לעלות לקראת שעות הערב. זוכרים את הפיהוקים של 3 אחר הצהריים? זהו תהליך ביולוגי שמתרחש במוח, ולא כל התינוקות מסונכרנים אליו עדיין. אתם בטח מכירים את השלב הזה שבו התינוק או הפעוט מתעוררים ומתמלאים מרץ בדיוק בשעת ההשכבה. זה בגלל שהמערכת שלהם לא מכווננת. מקהייל מסבירה שהנטייה שלנו היא להילחם במרץ הזה ולדכא אותו, אבל שאין טעם, ועדיף כבר לתת לעייפות להגיע בעצמה. השעון הביולוגי מתייצב מתישהו לקראת גיל 5. תחזיקו מעמד. 

אמא עייפה (צילום: Shutterstock)
זאת לא את, זה המוח המתפתח שלו | צילום: Shutterstock

3. המוח המתפתח של התינוק שלכם: בזמן הלידה המוח של התינוק הוא רק רבע מפותח, 25% בלבד, ובמהלך השנים הראשונות לחייו המוח גדל בקצב מסחרר. היניקה הלילית התכופה, מסבירה מקהייל, מספקת לתינוקות חומצות אמינו חיונית שבונות מספר מדהים של מעברי הסינפסות במוח. 

4. אימון השינה של התינוק: מקהייל טוענת שלנסות לנהל או לשלוט או לאמן את התינוק שלכם לעשות משהו אחר חוץ מלעקוב אחר הצרכים הביולוגיים הטבעיים שלו, זה להזמין אכזבה. לטענתה אי אפשר לשלוט באמת בשינה של התינוק, עד כמה שהאשליה של זה מפתה. מקהייל אף אומרת שאימון לשינה משבש את התהליך האינטינקטיבי בשינה ואת מנגנוני הביטחון הפנימיים של התינוק. היא מתנגדת לבכי מבוקר באימוני שינה (למשל – לתת לילד לבכות במשך זמן מסוים), ואומרת שאם הבכי של התינוק גורם לאי נוחות להורה, זה פשוט דרכו של הטבע להתריע עבורינו שמשהו מצריך את תשומת הלב שלנו. קרי, התינוק. מקהייל גם מזכירה שאימון שינה הכולל בכי גורם לתינוק לא לבטוח במטפלים שלו, שיבואו אליו כשהוא במצוקה, וזה למעשה הופך אותו לחרד יותר וזקוק יותר, וממש לא לעצמאי יותר. 

>> התינוק שלי נרדם לבד מגיל 5 חודשים והוא לא מסכן!