זריקת אפידורל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
7 דברים שכדאי לדעת על הרדמה בזמן הלידה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
יש נשים שמקוות שלא יראו אותו לעולם, ויש כאלה שמשתוקקות לפגוש אותו עוד לפני שהצירים התחילו – הרופא המרדים. סוגיית ההרדמות בלידה - כמו כל סוגיה אחרת בעולם ההיריון והלידה – מעוררת תמיד דיון ער ומוציאה שפע של רגשות, חששות ואמוציות. בעוד חלק מהנשים נרתעות מהרעיון ללדת תחת הרדמה, אחרות רואות בה עזרה והצלה. גם אלה וגם אלה לא בטוח יודעות את כל העובדות על התחום הזה, ובשביל זה אנחנו כאן.

בחודש שעבר התקיים הכנס השנתי של איגוד הרופאים המרדימים בישראל, ובשבילנו זו הייתה הזדמנות טובה לרענן קצת את ידיעותינו בעולם ההרדמות. "נכון להיום כ-80% מהיולדות לידה ראשונה וכ-54% מהיולדות לידה שאינה ראשונה משתמשות בהרדמה אפידורלית בעת הלידה", מספר לנו ד"ר אלכסנדר יוסקוביץ', מנהל היחידה להרדמת נשים ויולדות בסיכון גבוה בבית החולים "שערי צדק" ויושב ראש החוג להרדמה מיילדותית באיגוד המרדימים, "חלקן נעזרות באפידורל המאלחש וחלקן בהרדמות מסוגים שונים לצורך ניתוח קיסרי. ההרדמה המיילדותית נחשבת כיום לאחד מתחומי ההתמחות המרכזיים והמתפתחים במקצוע ההרדמה". ביקשנו מד"ר יוסקוביץ' לספר לנו כמה עובדות פשוטות ולא הכי ידועות על הרדמות.

אפידורל לא מעלה את הסיכוי לניתוח קיסרי
"ישנה סטיגמה כי שימוש בהרדמה אפידורלית מעלה את הסיכוי של סיבוך בעת הלידה והצורך בהתערבות", אומר ד"ר יוסקוביץ', "אבל סטטיסטיקות לאורך השנים מראות כי השימוש באילחוש אינו מעלה את השכיחות ללידה לא טבעית. מרבית היולדות הנעזרות באפידורל יולדות לידה טבעית ללא צורך בעזרים נוספים".

אפידורל לא גורם לכאבי גב
יש הרבה פחד סביב ההרדמה האפידורלית, וחלקו אולי מוצדק – אבל יש גם הרבה מיתוסים שגויים. אחד מהם הוא שיולדות המקבלות אפידורל סובלות מכאבי גב קשים בזמן הלידה. "הרדמה אפידורלית אכן יכולה לגרום לכאבים במקום הדקירה, אך יש טעות פסיכולוגית לחשוב שישנו קשר ישיר בין מתן אפידורל לבין כאבי גב בעת הלידה", אומר ד"ר יוסקוביץ'. "מחקרים השוו בין נשים שילדו עם ובלי אפידורל, ולא מצאו הבדלים משמעותיים ברמות כאבי הגב ששתי הקבוצות חוו". 

כאב גב (צילום: gpointstudio, Shutterstock)
אפידורל לא גורם לכאבי גב | צילום: gpointstudio, Shutterstock

מה בדיוק כוללת הרדמה לניתוח קיסרי
לא כל הנשים יודעות זאת, אבל ההרדמה לקראת הניתוח הקיסרי אינה הרדמה מלאה - אלא כוללת שילוב של אפידורל עם חומרים נוספים. "לצורך ביצוע ניתוח קיסרי משתמשים באפידורל בשילוב של מאלחשים מקומיים עם תוספת של אופיאטים (פנטניל או מורפיום), חומרים שמאפשרים להקטין את ריכוז המאלחשים המקומיים שגורמים לחולשה ברגליים והרגשה של שיתוק בגפיים התחתונות".  

אילו תופעות לוואי יכולות להיות להרדמה לקראת ניתוח קיסרי?
נשים שילדו בקיסרי זוכרות שחוו בחילות במהלך ההתאוששות, כמו גם תחושה של סטלה – מעין ריחוף בין ערות לשינה. "לא נדיר שאישה לאחר ניתוח קיסרי סובלת מבחילות והקאות", מאשר ד"ר יוסקוביץ', "אכן קיים קשר בין השימוש באופיאטים בזמן ביצוע הרדמה להתפתחות של בחילות והקאות, אך גם בלי השימוש בהם יכולות להיות בחילות והקאות לאחר ניתוח קיסרי. חוץ מבחילות והקאות נשים שקיבלו אופיאטים באפידורל או בהרדמה ספינלית יכולות להרגיש גרד באזור הפנים ולעיתים על פני כל הגוף. הגרד עובר בד"כ תוך שעתיים-שלוש מהפסקת מתן החומרים".

מה יקרה אם זזים בזמן זריקת האפידורל?
הרגע בו הרופא המרדים מבקש ממך להישען קדימה, ואת מחבקת את הכרית ומתפללת לטוב – הוא לא רגע נעים, בלשון המעטה. את יודעת שאסור לך לזוז ומקווה שלא יגיע ציר, כי איך תצליחי לא לזוז עם הכאב הזה? ד"ר יוסקוביץ' מרגיע ומסביר למה שיתוף הפעולה של היולדת כל כך חשוב ברגע הזה. "תוך כדי החדרת המחט חשוב שהאישה תתרכז ולא תזוז כדי שלא תהיה חדירה עמוקה מדי של המחט האפידורלית", הוא אומר, "במקרה שכן הייתה חדירה של מחט אפידורלית עמוק ממה שמתוכנן, יכולים להתפתח כאבי ראש. הכאבים האלה עוברים לבד או שדורשים טיפול". 

כאבי לידה (צילום: Shutterstock)
מתי נותנים הרדמה מלאה בלידות? | צילום: Shutterstock

האם יכול להיות שהאפידורל לא יעבוד?
"עד חמישית ממטופלות האפידורל לא ירגישו הקלה מוחלטת בכאבים, או שירגישו רק צד אחד רדום", אומר ד"ר יוספוביץ'. "זה קורה בגלל החלקת הקטטר האפידורלי לאחד מצדי הגב, או שבחלל האפידורלי של האישה ישנן מחיצות שלא מאפשרות לחומר האפידורלי להתפשט באופן שווה לשני צדי הגב. במצבים כאלו על הרופא המרדים לנסות לשנות את המיקום של הקטטר האפידורלי על ידי משיכתו כלפי חוץ, ובמידה ושינוי המיקום לא עזר ויש עוד זמן עד הלידה, ניתן לבצע את ההחדרה של החומר מחדש".

האם יש לידות שדורשות הרדמה כללית?
רובן המוחלט של הלידות מתבצעות בהרדמה אזורית, כולל הלידות המתבצעות בניתוח קיסרי. אבל ד"ר יוספוביץ' מספר כי מחקרים אחרונים מדגישים כי במקרים מסוימים היתרונות בהרדמה כללית עולים על החסרונות: "למרות שהעדיפות היא לא לבצע הרדמה כללית, ישנם מצבים בהם חייבים לבצע אותה. אצל נשים הסובלות מבעיות רפואיות כלשהן כמו כאבי גב, מחלות לב, מחלות שפוגעות בתפקודי קרישה, זיהום כלשהו בגוף, מחלה נוירולוגית או רגישות להרדמות – עולה משמעותית הסבירות לשימוש בהרדמה כללית. במצבים האלה התועלת עולה על הסיכון, ולכן מומלץ לקיים פגישה מוקדמת עם הרופא המרדים במטרה לתכנן ולהתאים את ההרדמה המיילדותית למצבה הרפואי המסוים של האישה".

>> כל האמת בפרצוף: מה באמת חושבות עלינו יועצות השינה?