כמויות אדירות ומגוונות של בקטריה חיות במערכות העיכול של כולנו, ומשחקות תפקיד חשוב בהתנהלות הגוף ובהתפתחותו. לבקטריה יש השפעה על מערכת העיכול, המטבוליזם, הבריאות הכללית, וספציפית על מערכת החיסון של הגוף. תינוקות שנולדים בניתוח קיסרי, יותר ויותר מהם יוצאים לאוויר העולם כל שנה, בעקבות אופנות, לידות בגילאים מבוגרים יותר, לידות מרובות עוברים בעקבות התפתחויות מדעיות, וסיבות נוספות, לא זוכים לעבור דרך הבקטריות שבתעלת הלידה, ובעצם נחסכות מהם בקטריות חשובות. למדע יש פתרון חדש וקל לסיפור הזה, אבל הוא קצת קשה לעיכול, תרתי משמע.

מערכת העיכול התינוקית היא טאבולה ראסה, ובעוד התינוקות שחווים לידה וגינלית ועוברים בפירנאום שליד פי הטבעת, יפגשו שם יצורים זעירים רבים, ממערכות גופה של האם, תינוקות הקיסרי יצאו מהחוויה נקיים בהרבה, וזה לא לטובתם. החוקרים מציינים שתינוקות מלידה וגינלית מצויידים, שעות לאחר הלידה, בכמות נדיבה של בקטרואידים וביפידובקטריות, החשובים ליצירת הפלורה במעי. מחקרים שונים מצאו קשר בין לידה קיסרית לבין מחלות הקשורות למערכת חיסונית חלושה בבגרות, ומאז מחפשים החוקרים את האופן שבו ניתן יהיה להעניק לתינוקות שנולדים בניתוח נקודת פתיחה שוויונית.

ניתוח קיסרי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים)
מערכת חיסונית נקייה יותר היא מערכת חלשה יותרר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים

בניסויי עבר שתלו מדענים מיקרובים וגינליים של האמהות בגוף התינוקות, אך הניסויים לא הצליחו כפי שקיוו. ד״ר ווילם דה ווס, מיקרוביולוג מאוניברסיטת הלסינקי, האחראי על המחקר החדש, מאמין שהבקטריות החשובות כלל לא מגיעות מהוגינה אלא מאיזור פי הטבעת של האם, ושעל מנת לחזק את הבטן הזעירה של תינוקות הקיסרי יש לטמון בה כמות קטנטנה של צואת האם היולדת.

17 אמהות אמיצות הסכימו להשתתף במחקר, ולאחר הלידה נלקחו מהן דגימות צואה, ונסרקו. אצל עשר מהנשים נמצאו בדגימות פתוגנים כמו סטרפטוקוקוס מסוג בי והרפס, בין היתר. שבע הציגו דוגמיות נקיות מפתוגניים. לאחר הלידה דיללו החוקרים מיליגרמים בודדים של חומר צואתי לתוך 5 מ״ג של חלב אם, של האמהות עצמן, והתערובת ניתנה לתינוקות. במשך 12 שבועות ניטרו החוקרים את צואת התינוקות הללו, והשוו אותה לזו של 29 תינוקות שנולדו בלידות וגינליות, ועוד 18 שנולדו בקיסרי, ללא התערבות.

לשמחתם מצאו החוקרים כי בשלושה שבועות הצליחה מערכת העיכול של התינוקות שקיבלו את הצואה האמהית להדמות לזו של תינוקות הלידה הוגנילית. לרוב לוקח לפחות שנה עד שרואים את ההשתוות הזו, מציינים החוקרים, שיצאו עכשיו לדרך עם עוד סדרה של מחקרי המשך בנושא, ניסויים מבוקרים בעשרות תינוקות נוספים, שמצבם הבריאותי ינוטר למשך כמה שנים. ד״ר דה ווס מדגיש: ״זה לא משהו שהורים צריכים לנסות לעשות בעצמם,״ ובמילים אחרות: בשום פנים ואופן אל תנסו את זה בבית.