אמא מניקה תינוק על הספה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"בכל מקרה חלב אם עדיף על תחליף" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מעבר לכוח העל-סודי שלו להצית ויכוחים בדציבלים גבוהים כל אימת שהוא עולה לדיון – לחלב אם יש עוד כמה יתרונות, לתינוק ולאם; הגנה בפני זיהומים, חיזוק המערכת החיסונית, מניעת השמנה, הפחתת קשיי עיכול ומניעת דלקות אזניים הם רק חלק מהם.
מחקר חדש מאשר, בפעם המי יודע כמה, את יתרונות ההנקה, אבל מעלה ממצא נוסף: בחלב של נשים שמנות, או נשים שעברו ניתוח קיסרי, יש פחות מרכיבים חיוניים.

"בלידה רגילה מופרשים הורמונים שתורמים לאיכות החלב"

הקשר בין תזונת האישה ואורח החיים שלה לבין איכות חלב האם וכמותו כבר נחקר ואומת; ידוע, למשל שישנם מאכלים הנחשבים למגבירי ייצור של חלב אם, כמו חילבה, שקדים ותה שומר, ומאכלים שנחשבים כמייבשים, כמו נענע ומרווה. כמו כן, חלב אם מכיל את כל מה שמצוי בדמה של האם – ובכלל זה מחלות זיהומיות, תרופות, ניקוטין, אלכוהול וסמים.

עכשיו מתברר שחלב האם מושפע גם ממשקל גופה של האישה ואפילו מסוג הלידה שעברה; במחקר שנערך באוניברסיטת ולנסיה שבספרד ופורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition , מצאו החוקרים כי משקלה של האישה לפני ההריון, מספר הקילוגרמים שהעלתה במהלכו ואפילו האופן שבו ילדה השפיעו על הרכב החלב שלה.
החוקרים גילו כי ככל שמשקלה של האישה היה קרוב יותר למשקל תקין יחסית לגובהה, הכיל החלב יותר בקטריות ידידותיות, וכי חלב של נשים שילדו בלידה וגינאלית הכיל יותר בקטריות טובות מחלב של נשים שילדו בניתוח קיסרי.

נתון מעניין במיוחד מתייחס להבדל בין נשים שעברו קיסרי מתוכנן לכאלה שעברו קיסרי חירום; התברר שכאשר האישה התחילה בתהליך של לידה רגילה, היו רמות הבקטריות כמעט זהות לאלו של נשים שילדו בלידה רגילה, גם אם האישה סיימה את הלידה בחדר הניתוח, בעוד שהחלב של נשים שילדו בקיסרי אלקטיבי שהוזמן מראש ובוצע בתאריך שרירותי  הכיל פחות רכיבים טובים. לדברי החוקרים, יש בכך כדי להוכיח את הקשר שבין ההורמונים המופרשים בלידה לאיכותו של חלב האם.
בנוסף אומרים החוקרים כי המשימה הניצבת בפניהם כעת היא למצוא דרך לבודד את הבקטריות הטובות, כך שכך התינוקות יזכו לקבלם, בין אם הם יונקים או מקבלים פורמולה.

"תמיד עדיף להניק"

חלב אם נוצר בגוף כבר במהלך ההריון, על ידי שני הורמונים: פרולקטין ולקטוגן. ה"בום הגדול" מגיע אחרי הלידה, כאשר רמות ההורמונים סטרוגן ופרוגסטרון צונחות, ומפנות את הבמה להורמונים האחראים על ייצור החלב.

החלב משתנה לאורך תקופת ההנקה – ואפילו לאורך שעות היום. כך, למשל, בימים חמים במיוחד החלב מימי יותר, בשעות הלילה החלב עשיר ומשביע יותר וככל שהתינוק גדל החלב הופך לעשיר יותר בקלוריות, כדי לענות על צרכיו המשתנים.
למעט מקרים של תת תזונה קיצונית, חלב אם יכיל את כל צרכיו התזונתיים של התינוק, וייצורו לא ייפסק גם בתנאים קשים. במחקר הנוכחי נמצא שבחלב האם יש יותר מ-700 רכיבים חיים (שם מכובס לבקטריות).  

אבל בעוד שהקשר ההורמונלי בין הלידה להרכב החלב נהיר יחסית, הממצא הנוגע לקשר שבין משקלה של האם לאיכות החלב דורש הסבר: "חלב אם הוא נוזל גוף לכל דבר, ומהווה למעשה מיקרוקוסמוס של כל הגורמים החיידקיים, הפטריתיים והבקטריאליים שיש בגופה של האישה", מסבירה ד"ר שרון ברנסבורג-צברי: אימונולוגית, יועצת הנקה בינ"ל מוסמכת IBCLC  מדריכת לה לצ'ה. "בגוף יש יותר חיידקים מתאים – עד פי עשרה - ובשנים האחרונות נערכים לא מעט מחקרים שבדקו את הקשר שבין חיידקים ובקטריות לבין השמנת יתר, המצביעים בבירור על כך שפלורת המעיים, כלומר מרבץ החיידקים שיש לכל אחד מאיתנו בדרכי העיכול, משפיע על משקלנו.
"החיידקים משפיעים על תחושת הרעב והשובע, וכן על הדרך שבה אנו מעכלים מזון, ובהחלט ניתן להצביע על הבדלים בפלורת מעיים של אדם במשקל תקין לעומת פלורה שתימצא במעיו של אדם שמן. מכיוון שכך, ההבדלים יתבטאו גם בחלב האם של אישה שמנה מול חלב של אישה רזה, אבל כמובן שגם אם אישה סובלת מעודף משקל, אין מדובר בסיבה שאמורה למנוע ממנה להיניק, ואפילו להפך.

"מכיוון שכיום אנחנו יודעים שהשמנת יתר עוברת בתורשה, ההנקה היא דרך לתקן במקצת את נקודת ההתחלה הבעייתית של התינוק, ולהגדיל את סיכוייו להפוך למבוגר שמשקלו תקין. כבר הוכח, במספר רב של מחקרי על, כי ישנה זיקה בין אי הנקה והשמנת יתר, ולכן הנקה נמצאת בהמלצות של ארגוני בריאות גדולים בעולם למניעת וטיפול במגיפת השמנת היתר בעולם המערבי.מעבר לכך, להנקה יש כמובן יתרונות נוספים, רגשיים, שאינם קשורים רק בהעברת חלב אם מגוף האם לקיבתו של התינוק, ולכן כאשר האמא מעוניינת בכך, משקל עודף לא צריך לגרום לה לחשוב פעמיים אם להניק או לא".

סייעה בהכנת הכתבה: טובה קראוזה, דיאטנית קלינית ומחברת הספר "המדריך השלם לתזונה בהריון"  

6 מיתוסים על חלב אם

בואי לדבר על זה בפייסבוק של 9 חודשים