אומרים שגברים ממאדים ונשים מנגה. לא משנה על איזה כוכבים נדבר אין ספק שאנחנו שונים – מאד. עבור הרבה זוגות ההבדלים האלה מתחדדים ככל שההריון מתקדם והלידה מתקרבת.

בשיחות שלי עם נשים רבות לקראת הלידה, הן מספרות שחשוב להן מאד שבן הזוג שלהן יהיה שותף פעיל בלידה, אבל חוששות שהוא לא ידע מה לעשוות, לא יצליח לעזור להן או במקרה הגרוע יותר - יתעלף.

ד"ר מישל אודנט, גורו הלידות הטבעיות מצרפת, טוען שגברים בכלל לא אמורים לקחת חלק בתהליך הלידה. המהות הגברית, לדבריו, סותרת את כל תהליך הלידה מבחינה הורמונלית ומעכבת אותו.

מהנסיון שלי, בני הזוג שלנו מאד רוצים לעזור בלידה. בדיוק כמו ביום יום העזרה מבחינתם מתבטאת בעשייה, במרץ, באדרנלין. במהלך תהליך הלידה, הגוף הנשי זקוק בדיוק להיפך – לנוכחות רגועה, לשקט, למנוחה – לאנדורפינים.

ובכל זאת – אני לא מסכימה עם ד"ר אודנט. אני מאמינה בחום שהלידה היא חוויה זוגית – חוויה משפחתית – ושהיא יכולה להיות חוויה בונה למשפחה כולה, אם רק בן הזוג יגיע עם מספיק הכנה ותמיכה.

כדי שתוכלי להכין את בן הזוג שלך לחוויה כזו, אספתי עבורך רשימה של דברים שהוא חייב לדעת לקראת הלידה:

תני לו להיות מועיל. לקראת הלידה – כשהכובד והעייפות מתחילים להתיש אותך, זה זמן מצויין לנתב את המרץ והרצון לעשות של בן זוגך – הכנת תיק הלידה, הכנת פלייליסט ללידה וארגון כל מה שצריך ללידה כולל החדר לתינוק וקניות אחרונות יכולות להיות משימות חשובות ומועילות שהוא בהחלט יכול לבצע ולהרגיש מועיל.

שיהיה זמין תמיד. על מנת להפחית את אלמנט חוסר הוודאות, וכדי שתרגישי בשליטה – לפחות במה שאפשר לשלוט בו – חשוב שתדעי שבן הזוג שלך זמין לך בכל רגע נתון לקראת הלידה. כדאי שיוודא שהטלפון טעון וזמין תמיד ורצוי שישתף אותך בלוח הזמנים שלו בתקופה הקרובה ללידה.

לייצר אווירה רגועה. בתחילת תהליך הלידה, כשהצירים מתחילים – אם תצליחי להרגיש בטוחה ורגועה ולנוח כמה שיותר, יופרשו בגופך יותר הורמונים שיקדמו את הלידה ויעזרו לך להתמודד טוב יותר עם הצירים. בשלב הזה התפקיד של בן זוגך משמעותי ביותר: לייצר אווירה רומנטית ושקטה – להחשיך את הבית, להשמיע מוזיקה נעימה, לדאוג לך לנשנושים בריאים וממלאי אנרגיה, לחבק, ללטף ולהרגיע עד שהתהליך יתקדם.

הוא יודע מתי הזמן הנכון לצאת. בדרך כלל, הם לא מאמינים לי כשאני אומרת להם את זה, אבל בני הזוג יודעים הכי טוב מכולם מתי כדאי לצאת לחדר לידה: אם הוא שם לב לתיזמון הצירים ולשאר סימני הלידה, אם הוא מכיר אותך מספיק טוב ואם הוא קשוב לך – לקולות שלך, להתנהגות שלך, לאיך הפנים שלך נראות ולמה אומרות העיניים שלך – הוא ידע בדיוק מהו הזמן הנכון עבורך לצאת לחדר לידה – לא מוקדם מדי, ולא מאוחר מדי.

לדעת בדיוק איפה נמצא כל מסמך. כשאשה מגיעה עם צירים לחדר לידה, היא בהרבה מקרים פחות תקשורתית ונוטה להתכנס לתוך עצמה. בדיוק עבור מצבים כאלה, חשוב שבן הזוג שלך ידע היכן נמצאת הניירת הרפואית שלך, יזכור מידע בסיסי כמו מספר תעודת הזהות שלך , תאריך וסת אחרונה וסוג דם, וחשוב מהכל – ידע מהי תכנית הלידה שלך, מהם הדברים החשובים לך בתהליך ויזכור לבקש אותם עבורך.

עם קשב, ובלי להיעלב. במהלך הלידה הצרכים שלך עשויים להשתנות בן רגע. התפקיד העיקרי של בן זוגך הוא קודם כל להיות שם אתך, להבין שאת והתחושות שלך הן העיקר ברגעים האלה, להיות קשוב לך ולא להיעלב מכלום.

הוא שר התקשורת. אחד התפקידים החשובים של בן הזוג בתוך תהליך הלידה הוא לזכור את תכנית הלידה שייצרתם ואת הנקודות החשובות לשניכם ולשמש מעין "שר תקשורת" מול הצוות המטפל – לייצר חיבור נעים עם הצוות המטפל, לשאול שאלות, להזכיר לך מה רצית ולוודא שאת מקבלת אפשרויות בחירה בתוך התהליך.

לא להיבהל, לתמוך. כשהלידה מתקדמת, הצירים עוצמתיים, ובמיוחד אצל נשים בלידה ללא אפידורל, יש שינוי משמעותי במצב הרוח  - את כבר פחות מרוכזת בסביבה ופחות אכפת לך מה יחשבו ומה יגידו ומי יעלב. נשים רבות צועקות בשלב הזה ומבטיחות שזו הלידה האחרונה שלהן. זוהי נקודה נפלאה עבור תהליך הלידה אבל קצת מלחיצה עבור בני זוג רבים. במקרים רבים זה סימן להתקדמות טובה בתהליך הלידה וכל מה שכדאי לעשות זה לתמוך ולעודד עוד קצת.

יש מקום נכון להיות בו. בני זוג רבים מתלבטים אם נכון לראות את שלב יציאת התינוק או לא. חשוב שבן זוגך ידע שהוא יכול לעמוד בשלב זה באיזו נקודה שנכונה לו ולראות רק במידה שמתאימה לו. בעיני, אגב, הכי טוב שיהיה במקום בו יוכל לחבק אותך, להסתכל לך בעיניים ולעודד אותך ולראות יחד אתך – מזווית הראייה שלך – את הקסם שלכם בא לאוויר העולם.

להתייחס לתינוק, ולא לוואטסאפ. בהנחה שאת והתינוק שלך מרגישים טוב לאחר הלידה, אין סיבה למהר עם הפרוצדורות הרפואיות כמו שקילה והלבשה וגם אין סיבה למהר לעדכן את כל העולם ואחותו. הדקות הראשונות לאחר הלידה הן זמן קסום לחיבור הראשון שלכם כמשפחה. אם התינוק מונח עלייך מותר ורצוי שבן הזוג שלך יגע בו, ילטף אותו, ידבר איתו ויתחבר אליו.

להתחבר לתינוק. גם אם את זקוקה רגע למנוחה או לטיפול, בן הזוג שלך יכול לספק לתינוק את הצורך הכי משמעותי שלו בשלבים אלה – מגע עור לעור. הוא יכול להוריד חולצה, להניח את התינוק עליו ולכסות אותו בשמיכה. לא להבהל אם הוא יחפש פיטמה.

רוית שטרן גינת היא דולה, מדריכת הכנה ללידה ומכשירה דולות במיזם גְּדוּלָּה - מרחב להתפתחות ועוצמה נשית, ופתחת קורס דיגיטלי להכנה ללידה