נעה סלע מזרחי בבית החולים (צילום: באדיבות המצולמת)
נעה סלע מזרחי בבית החולים | צילום: באדיבות המצולמת

עשרה ימים לאחר שילדה, נעה סלע מזרחי (36) מקרית אונו ישבה במיטה והניקה את בתה בר. פתאום היא החלה להרגיש כאבים איומים בחזה, אף אחד לא תיאר לעצמו שמה שהיא עוברת באותם רגעים זה התקף לב.

"הכאבים היו בלתי נסבלים, לא הצלחתי לנשום, וזה קרה בבת אחת, ללא הכנה מוקדמת, לפני כן הרגשתי טוב, הייתה לי רק עייפות הטבעית לאחר לידה", מספרת נועה.

כשהתינוקת בידיה, נעה ביקשה מבעלה, רועי, שייקח את בתה. הוא אמר לה לנוח, כי ככל הנראה היא סובלת מהתקף חרדה.

אותו היום היה יום קשה נפשית עבור נועה, שעברה למעשה שני הריונות צמודים. לפני ההיריון עם בר היא עברה לידה שקטה בשבוע ה-24. שלושה חודשים לאחר מכן כבר הייתה בהיריון. באותו היום הייתה בטיפת חלב, שם נאמר לה שבר לא מעלה במשקל, מה שהוסיף למפלס החרדה.

נעה מספרת שלאחר מספר רגעים שבהם חוותה כאבים בעוצמה מאוד גבוהה היא הרגישה שיד שמאל שלה משתתקת והיא לא מצליחה להרים אותה. "אמרתי לרועי: "אני לא מצליחה לנשום והיד נשמטת לי, ואלו סימנים של התקף לב, אבל זה הזוי ואין סיכוי שיש לי התקף לב, נכון רועי? הוא אמר לי "אני לא יודע מה את מרגישה", ואמרתי לו : "תביא לפה מישהו שיפסיק את הכאב אם לא אני מתה".

לא כל יום מגיעה אישה בת 35 עם התקף לב

"מעולם לא חוויתי כאב כזה חד ואת זה אומרת אישה שילדה לפני זמן קצר", אומרת נעה, "רציתי רק שהכאב ייעלם. רועי הזמין אמבולנס ואיחוד הצלה הגיעו לפני מד"א, תוך 5 דקות, בדקו לי את הלחץ דם ואמרו לי שלפי הבדיקה אני לא בהתקף לב. מזל שחיכינו למד"א, שהגיעו אחרי 12-15 דקות. הם עשו לי בדיקת א.ק.ג. ואני זוכרת שהמבט שלהם היה מוזר. הם התקשרו מייד להתייעץ עם שיבא ואמרו לי שאני הולכת לצנתור דחוף".

כשנועה הגיעה לשיבא, המצנתר כבר חיכה לה בכניסה. "פחדתי שיחתכו לי את החזה ויהיו לי צלקות, אבל הסבירו לי שהטיפול נעשה דרך היד. הכול קרה כל כך מהר, העבירו אותי ממיטה למיטה כמו איזה עוף, הפשיטו אותי, לא הבנתי מה קורה, רק לפני רגע הנקתי את התינוקת שלי במיטה, ופתאום אני כאן בדרך לצנתור".

כשהסתיים הצנתור ונעה הועברה לטיפול נמרץ, הקתרזיס הגיע והדמעות לא הפסיקו לרדת. "השעה שתיים עשרה בלילה. אני לבד, וכל המשפחה שלי בחוץ. בזמן הצנתור, סבלתי מכאבי תופת ביד, היכן שמחדירים את הצינורית, והרופאים שם אמרו לי: 'לא כל יום מגיעה בת 35 עם התקף לב'. מטיפול נמרץ עברתי למחלקת לב, היו שם אנשים ממש מבוגרים, ואמרתי לעצמי, "מה לעזאזל אני עושה כאן"?

איך נראו החיים שאחרי ההתקף?
"חזרתי כמה פעמים למיון עם כאבים חוזרים בחזה. אני חיה היום עם המון איסורים: אני לא יכולה להרים דברים כבדים, לא יכולה לעשות פעילות ספורטיבית. הייתי בשיקום לב במשך שלושה חודשים ועשיתי התעמלות מבוקרת, בדיקות שגרתיות, ארגומטריה, מאמץ לב, הייתי בדיאטה מסוימת תקופה ארוכה. בגלל שאין עדיין מחקר על התופעה הזו, של התקף לב בנשים אחרי לידה, מתייחסים אליי כמו לכל מי שעבר התקף לב. במשך שלושה וחצי חודשים הייתי כל בזמן בשיקום אבל אמרתי להם שאני רוצה לעשות שיקום מרחוק, שאני לא רוצה להיות שם יותר כי זה מדכא אותי".

נעה מספרת שמאז ומתמיד הייתה אדם בריא, אין היסטוריה של התקפי לב במשפחתה, ומלבד סכרת הריונית לא סבלה משום דבר, התקף הלב שחוותה בגיל 35 היה כרעם ביום בהיר. לאחרונה, כחלק מתהליך ההחלמה שנעה עוברת, היא בחרה לשתף את מה שקרה לה בקבוצת "מאמאצחיק" בפייסבוק. "ככל שאני משתפת ומדברת על זה, אני מרגישה שאני מתקדמת עם ההחלמה", היא אומרת. "כשזה קרה לי לא הבנתי, התביישתי, הרגשתי שהגוף שלי בוגד בי. לא הבנתי מה עשיתי לא בסדר ואולי זה קרה בגלל שלא הייתי ספורטיבית, לקח זמן עד שהרופאים הסבירו לי שמדובר בתופעה נדירה שיש לה שם ('סקאד') והיא לא מספיק נחקרה, הבנתי את העוצמה של השיתוף שלי, כשלאישה שראתה את הפוסט שלי היו כאבים בחזה, והיא עדכנה אותי שבעקבות הפוסט היא מתפנה למיון. אם אני הצלחתי להציל חיים של מישהי שאולי לא היתה הולכת להיבדק, מבחינתי עשיתי הכול".

נעה מספרת שהיום, בעקבות מה שעברה, היא גם עוברת שינויים בתחום המקצועי. "לפני ההתקף הייתי אשת שיווק במותגים גדולים כמו פוקס וקוקה קולה, מנהלת מותג של נביעות, וחייתי חיים מלאי סטרס שהכבידו עליי. הבנתי שמשהו חייב להשתנות והמירוץ הזה חייב להיפסק. החלטתי שאני נרשמת לקורס הדרכה בהתפתחות תינוקות. בינתיים אני חותמת אבטלה, מטפלת בילדים שלי, וכותבת בבלוג כדי להעלות את המודעות ללידה שקטה ולכל מה שעברתי".

נעה סלע מזרחי עם בתה בר (צילום: באדיבות המצולמת)
נעה סלע מזרחי עם בתה בר | צילום: באדיבות המצולמת

בין אחת לשתי נשים בחודש תחווה התקף לב אחרי לידה

"כשמדברים על התקף לב 'קלאסי', הכוונה היא לקריש דם ושומנים שחוסמים את העורקים הכליליים, ולכן אין אספקת דם לשריר הלב, מה שגורם להתקף לב או אירועים מוחיים, בהתקף לב גורמי הסיכון המוכרים הם: לחץ דם גבוה, עישון, חוסר פעילות גופנית, וכו'", אומרת ד"ר רומנה הרשקוביץ, קרדיולוגית בכירה, רופאה אחראית על מרכז רפואת לב בנשים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, "המנגנון של התקף לב עם קרע בדופן של העורקים הכליליים, זוהי תופעה ייחודית לנשים ולגמרי שונה זו למעשה מחלה נפרדת, לא קשורה לגורמי הסיכון הקלאסיים והרבה יותר נפוצה בנשים. 90 אחוז מאלה שעוברות התקף לב משני לקרע הדופן הן נשים זה מצביע על כך שיש משהו בגוף האישה שעושה את המנגנון הזה יותר שכיח בנשים".

מדוע היא תוקפת נשים לאחר לידה?
"סקאד אופייני לנשים צעירות, ואישה בגיל הפוריות סביב ההריון בעיקר בחלק השני של ההיריון או מיד אחרי הלידה. כאשר בתקופה זו בחייה היא עם כאבים בחזה ותמונה שמתאימה להתקפי לב חייבים לחשוב על קרע בדופן. יש עוד 'פיק' שבו התקף לב במנגנון קרע שכיח יותר, סביב גיל המעבר מה שמשותף לשניהם אלו השינויים ההורמונליים הדרסטיים שגוף האישה עובר.

לדברי ד"ר הרשקוביץ, הרבה פקטורים מעורבים במצב: "עשויה להיות בעיה מבנית של דופן כלי הדם, בנוסף שינויים הורמונליים שמתרחשים מיד אחרי ההיריון, המאמץ של הלידה. גם אם לא מדובר בלידה קשה יש שינויים המודינמיים במהלך ההריון עם השפעה על מערכת לב וכלי הדם. הריון והשינויים שמתחוללים בגוף האישה הוא סוג של מבחן מאמץ. בכלל המטופלות שעברו SCAD סביב ההריון, הוא שכיח יותר בנשים שעברו הרבה הירונות. בכלל המטופלות SCAD ,במעל מחצית מהמקרים מזהים טריגר כמו סטרס נפשי או פיזי כמו פעילות גופנית מאומצת."

נעה סלע מזרחי עם ילדיה (צילום: באדיבות המצולמת)
נעה סלע מזרחי עם ילדיה | צילום: באדיבות המצולמת

יש לנו דרך לדעת מראש למי זה עשוי לקרות?
"לא, יתרה מכך יש אחוז לא מבוטל של נשים שמפתחות אירוע חוזר, ואין לנו כלי לדעת למי זה יקרה".

מה ההשלכות של אירוע לב אחרי לידה על נשים?
"כאשר מדובר באישה בגיל הפוריות, שרוצה עוד ילדים, נכון להיום ההמלצה שלנו היא להימנע מהריון חוזר, ולהימנע מטיפולים הורמונליים גם כאשר מדובר באמצעים למניעת הריון. הטיפול האקוטי הוא חשוב ומציל חיים אבל הדגש מושם גם על מעקב ארוך טווח. מעבר לנושא הפוריות ומניעת הריון, בעבר, בשל קשר בין SCAD ומאמץ המלצתנו הייתה להימנע מפעילות גופנית. לאחרונה בשיקום הלב בשיבא מאפשרים חזרה לפעילות גופנית תחת השגחה והדרכה, וזה משפר את אורח החיים וכמובן את ההרגשה, בנוסף יש ליווי פסיכולוגי כדי לתת תמיכה לנשים אלו".

מהו ההיקף של התופעה הזו?
"בין 4%-2% מכלל התקפי הלב שרואים, במספרים מדובר במקרה אחד או שניים לחודש. העניין הוא שמתוך הרבה נשים שעוברות התקף לב יש קושי באבחון במקרים מסוימים ויכולים לעשות תת אבחנה של השכיחות".

היו פרסומים כי לאחרונה יש ריבוי של מקרים כאלו, מה גורם לכך?
"העלייה כביכול הולכת יחד עם היכולת שלנו להבין ולאבחן את המחלה, אז ככל שנהיה יותר טובים בזיהוי המקרים נראה כביכול עלייה בהם".

סימנים מקדימים להתקף לב אצל נשים

סימנים אלו יופיעו בעיקר  בחלק השני של ההיריון או בתקופה הראשונית לאחר הלידה באישה צעירה עם מעט גורמי סיכון קרדיו וסקולריים או כלל לא או אישה בגיל המעבר:

  1. כאבים בחזה עם הקרנה לגב או לצוואר, לכתפיים או לידיים
  2. עייפות יתר
  3. קוצר נשימה
  4. בחילות
  5. סחרחורת עם לחץ ואי נוחות בחזה