קים קרדשיאן תאכל את השלייה (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
בתיאבון ובהצלחה. קים קרדשיאן מתענגת | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

"מה בוער לך? עדיף שייצא מאוחר מאשר מוקדם";  "זה יקרה כשזה יקרה"; "עוד לא נולד התינוק שלא נולד"; אם גם הידיים שלך מתאגרפות אוטומטית למשמע ההערות המלבבות האלה, כנראה שהגעת לחודש תשיעי – ומעתה אין דבר בעולם שאת רוצה יותר מללדת כבר.

אם תמתיני לשבוע 40 פלוס אחד, יש סיכוי שתצליחי לשכנע את הרופא שלך לזרז את הלידה באמצעים כימיים (כמו טבליות פרוסגלנדינים או פיטוצין, אם כבר נרשמה פתיחה כלשהי) או מכניים (סטריפינג – הפרדת קרומים שאמורה לגרום ללידה להתפתח או בלון, שמרחיב את צוואר הרחם).
אם הרופא לא משתף פעולה, אפשר לפנות לפתרונות הסקסיים יחסית (לקיים יחסי מין או לעסות את הפטמות), התמוהים (ללוש בצק או לטייל על חול רטוב), ואפילו להיעזר ברפואה משלימה (עם טיפולי שיאצו, דיקור סיני ורפלקסולוגיה שיכולים לזרז את העניינים). אבל מה עושים כשאין לך חשק אפילו לחשוב על סקס, לא בא לך לצאת מהבית למדקר או לרפלקסולוגית, ורק המקרר נותר לך כמפלט אחרון? פשוט נעזרים במזון כדי לנסות לזרז את הלידה.

בא לך ליקריץ?

ישנם מספר מאכלים שנחשבים כבעלי סגולות זירוז והשראת לידה. חלקם אקזוטיים למדי (בהצלחה עם למצוא מקורות מימון לאננסים טריים), אחרים נמצאים בכל פיצריה – וכולם טעימים למדי (בטח יותר משמן קיק, מזרז יעיל אך מחריד בטעמו). אגב, לא משנה באיזה מאכל  מזרז תבחרי – כדי להתכונן לאפשרות שהמזימה תצליח ואכן תלדי בקרוב,  מומלץ לשלב פחמימות מורכבות בארוחה, כדי שתהיה לך אנרגיה זמינה ברגע האמת. בהצלחה – ובתיאבון.

חצילים: מועילים בכיווץ הרחם
ישנן מספר מנות מיתולוגיות, כמו חצילים חריפים או חצילים בפרמזן, שנחשבים למזרזי לידה מובהקים. ההסבר ליעילותם של החצילים מורכב מעט, ומתבסס על העובדה שהם עשירים בגליקואלקלואידים, אשר גורמים לעלייה של כמות האציטילכולין בגוף. האציטילכולין הוא מוליך עצבי שמעורב בפעילות של כיווץ שרירים – ומכיוון שהרחם, אחרי הכל, הוא בסך הכל שריר גדול, בהחלט ייתכן שהסביח שתקעת בצהריים יביא אותך לחדר לידה בערב.

תמרים: חביבי המחקרים
מחקר שנערך ב-2011 באוניברסיטה ירדנית, ואף פורסם בכתב העת היוקרתי עד מאוד Obstetrics and Gynecology, מצא שלמסורת של הנשים הבדואיות יש תימוכין מדעיים חזקים. תמרים מכילים פוליפנולים, שמסייעים לרחם  להתכווץ ומנקים את כלי הדם, כדי להבטיח זרימה אופטימלית של דם לרחם. בנוסף, הם מונעים אנמיה, ומבטיחים שיהיה לך כוח ללחוץ.
בין היתר הוכיחו החוקרים כי נשים שאכלו לפחות שישה תמרים ביום בחודש התשיעי להריון נזקקו לפחות זירוזים כימיים (28% לעומת 47% אצל נשים שלא הקפידו על צריכת תמרים קבועה), ילדו לידות ספונטניות (ללא ואקום, מלקחיים או ניתוח) – 96% לעומת 79% ואף השיגו פתיחה של צוואר הרחם בזמן קצר יותר.

ג'ינג'ר: גם מעורר מינית, אגב
אמנם הוא עלול להזכיר לכן מנות סושי אהובות ונשכחות, אבל אם אתן לחוצות ללדת, כדאי שתחלטו לכן תה ג'ינג'ר, או לפחות תוסיפו אותו לאיזה סיר מרק או מאכל מוקפץ שאתן מכינות. הג'ינג'ר מעורר מינית ומעודד הפרשת אוקסיטוצין – הורמון שמקדם את הלידה (וגם משכך כאבים). ואם זה לא יעבוד, אתן יכולות לנצל את העוררות המינית ולנסות זירוז טבעי אקטיבי יותר.

קינמון: מגביר את אספקת הדם לרחם
ליולדות שלא סובלות מלחץ דם גבוה, כדאי לנסות חליטת קינמון, או פשוט להוסיף קינמון לקפה או לתבשילים; הקינמון ממריץ את הדם, מגביר את האספקת הדם לרחם – ובתקווה גם יעודד את הרחם המפונק להתחיל לעבוד קצת ולייצר צירים.
טיפ קטן: את יכולה להכין עוגיות קינמון, לאכול עד שהלידה מתחילה – ולקחת את הנותרות לחדר לידה. תואר חביבת הצוות מובטח לך.

אין תמונה
אורגנו ובזיליקום ימריצו לך זרמים שם למטה
אורגנו ובזיליקום: ממריצי זרימת דם שם למטה
ביחד או לחוד, על פיצה או כעלים טריים בסלט – הצמד האיטלקי החביב הזה יכול לגרום לך לזעוק "מאמה מיה" די מהר. שני העשבים הללו נחשבים לממריצי זרימת דם, ובפרט באזור הוואגינלי. למעשה, לאנשים הנוטים לדימומים בשתן אסור לצרוך אותם, מכיוון שהם עוצמתיים למדי. גם במהלך ההריון לא מומלץ להגזים עם השימוש בתבלינים הארומטיים הללו, אבל כשהגיעו מים עד נפש (ושבוע 40 לקיצו), כל האמצעים כשרים – כמו גם הפיצריה הקרובה בספיד דייל שלך.

אננס: טרי בלבד
ההריוניות המבוססות שבחבורה יכולות לאכול אננס טרי (ולא, אי אפשר להסתפק באננס מקופסה, שמקסימום יזרז את הצרבת). באננס – ולמרבה הצער, בעיקר בחלקים הפנימיים והסיביים יותר, הקרובים לליבה, יש ברומלין - אנזים שמבשיל ומרכך את צוואר הרחם. אגב, מריחת הברומלין נחשבת גם כטיפול יעיל לצלוליטיס, כך שאם לא תסיימי את כל האננסים לפני הלידה, כדאי שתשאירי כמה במקרר. את עוד תודי לנו.

ליקריץ: לא מומלץ בהריון
מתברר שלממתק הרטרו יש גם כמה יתרונות – כמו למשל גליסיריזין, חומר שנמצא כגורם ללידות מוקדמות. נשים בהריון לא אמורות לאכול יותר מדי ליקריץ (ומחקר שנערך באוניברסיטת מרילנד לפני שנה אף גילה כי צריכה של יותר מ-500 מ"ג ליקריץ טהור בשבוע עלולה לפתח לידה אצל נשים שטרם הגיעו לשבוע 37) – אבל כאשר לידה היא בדיוק מה שאת רוצה להשיג, זה הזמן לפשוט על הפיצוציה.

מרווה: טריטפנים או משהו כזה
כאשר כבר יש צירים, הרחת שמן מרווה מרושתת מועיל מאוד בחיזוקם. אבל אם את רוצה לייצר צירים מאפס, ולהתחיל כבר את הלידה הזו, את יכולה לשתות תה מרווה, או להוסיף כמה עלי מרווה לרוטב של פסטה – הטריטפנים והפוליפנולים שבעלי הצמח גורמים להתכווצויות ברחם (ולכן מומלץ להימנע מצריכת מרווה בזמן ההריון).

בואי לדבר על זה בפייסבוק של 9 חודשים

סייעו בהכנת הכתבה: שרון כהן, דולה, מטפלת ומלווה נשים, נשים בהריון ולאחר לידה;  אפרת אדר, נטורופתית ומטפלת במגע, מלווה נשים לפני הריון, במהלכו ולאחריו