אין יותר מלחיץ מכאשר פריט שאנו נותנים בו מבטחנו ומשתמשים בו לטיפול תדיר ברך הנולד שלנו מתגלה כמסוכן, ומאות אלפי הורים מודאגים וזועמים מפעילים בימים אלה לחץ על הממשל הצרפתי, על מנת שיובן ויובהר כיצד קרה שחיתולים שנמצאים בכל מרכול התבררו כמלאי כימיקלים מסרטנים.

מספר מעורב של חומרים נמצא בחיתולים שנלקחו לבדיקה, חיתולים שונים ממותגים שונים, המטריד בהם נקרא גליפוסייט, קוטל עשבים סינתטי ומוכר, הנפוץ ביותר לשימוש בארה״ב. הגליפוסייט הוכרז כמסרטן בשנת 2015, ולאחרונה עלה לכותרות לאחר שתאגיד החקלאות מונסנטו נאלץ לשלם לאדם שהשתמש בחומר לקטילת עשבים וחלה בסרטן לימפומה 289 מיליון דולר פיצויים.

אישה מחליפה חיתול 2 (צילום: AVAVA, Istock)
"מדובר בבדיקה בחיתולים שמסוגה לא ערכו קודם בכל העולם" | צילום: AVAVA, Istock

על פי הדו״ח שהגיע לתקשורת, נמצאו בחיתולים המדוברים רמות גבוהות באופן מסוכן של החומר, שיכול להזיק לילדים. הממשלה הכריזה כי היא נותנת ליצרנים 15 ימים של התארגנות והצגת תוכנית לתיקון המצב, ותאפשר לחברות חצי שנה של איחור בייצור על מנת למצוא דרכים שונות ונקיות להפקת המוצרים. הדו"ח לא מפרט את שמות היצרנים שבמוצרים שלהם נמצאו החומרים המסוכנים.

מי שגילו את החומרים הם אנשי הסוכנות הצרפתית למזון, בריאות וגהות, ANSES, ומדובר בחיתולים שנמצאים בכל סופרמרקט. מדובר בבדיקה בחיתולים שמסוגה לא ערכו קודם בכל העולם, מספרים בסוכנות, כך שיכול להיות שנכונים עוד ממצאים רבים.

תינוק רגיל משתמש בכ-4,000 חיתולים בשלוש השנים הראשונות לחייו, ומובן שהבשורות המטרידות מיד יצרו סערה תקשורתית. שרת הבריאות הצרפתית אגנס בוזין התייחסה למקרה והצהירה כי אין סיבה לבהלה ואין סיכון רציני ומיידי לבריאות התינוקות. "מובן שעלינו להמשיך לחתל את התינוקות שלנו, אנחנו עושים את זה כבר למעלה מחמישים שנה", מסרה לציבור המבוהל וחסר האונים.

"החומרים עשויים להשתחרר מתוך החיתול עם השתן, ואז לבוא במגע עם העור של התינוק למשך זמן ממושך", מסבירים בסוכנות את הסכנה. ״חלק מהכימיקלים הוספו לחיתולים באופן מכוון: בישום שעשוי לדרום לאלרגיות, למשל, אבל אחרים הם פשוט חלק מתהליך וסביבת היצור הלא נקיה.״ יש לקוות שמדובר בתפנית ונורת אזהרה שהגיעה בזמן, ושמעכשיו הפיקוח בנושא יהיה מוקפד יותר.