אחד הדברים שיכולים להשפיע דרמטית על חוויית הלידה הוא משך התהליך. אתן יודעות איך זה – ברגע ששומעים על מישהי שילדה בלידה קצרה במיוחד נוסח "כמה דחיפות קצרות והוא היה בחוץ" – רמות הפרגון נוטות לרדת פלאים. אנחנו רוצות שזה יהיה מהיר ותקין, ושיכאב כמה שפחות וכמה שפחות זמן. כי יש הבדל בין לשאת כאבי צירים במשך 20 שעות או במשך חמש.

סם מקולו, מדריכת לידה ודולה, היא גם אחת הכותבת באתר belly belly, והיא ערכה רשימה של דברים שלדעתה המקצועית עשויים לזרז את הלידה, או לפחות לקצר אותה מעט. נציין מראש שלמרות הטיפים של סם, אין שום הבטחה שהעצות פה אכן יקצרו את הלידה, אבל בגדול המטרה היא לשאוף ללידה יותר יעילה ואפקטיבית – ואם את תירתמי לעניין, ותעשי את הבחירות הנכונות בהתאם לנסיבות – ייתכן בהחלט שתוכלי לחולל הבדל.

1. תאכלי תמרים

 מחקרים הראו שתרופת הסבתא הזו יעילה – אכילת תמרים עשויה לצמצם את משך האירוע. המחקר הראה שנשים שאכלו שישה תמרים ביום במשך ארבעה שבועות לפני הלידה חוו מחיקה גבוהה יותר של צוואר הרחם, ושלב צירים קצר יותר – 8.5 שעות לעומת 15 שעות עבור אלה שלא אכלו תמרים.

2. הכיני את עצמך

 כמו לטפס על הר – גם לידה דורשת הכנה ומודעות. עוזר להיות מודעת לחלוטין לתהליך, כדי לדעת למה לצפוץת ואיך לעבוד עם הגוף שלך. הידע גם יכול להוריד את רמות הסטרס, מה שכמובן תורם לקיצור הלידה.

3. שמרי על כושר

לידה היא עבודה קשה, ואמהות לעתיד שנמצאות ברמה גבוהה של כושר גופני כנראה יוכלו לעבור את העבודה הזו בקלות יותר, ולקצר מעט את התהליך. אפילו אם מדובר בהליכות יומיות או יוגה הריון – כל פעילות שהיא יכולה להכין את הגוף טוב יותר ללידה, ולשמור על האגן פתוח.

4. נסי עיסוי

מסז' מסייע לגוף להירגע ולשרירים להרפות.  כמובן שצריך לבחור במעסה מקצועי ומוסמך לטיפול בנשים בהריון. גם במהלך הלידה עיסוי יכול לסייע לשחרר – בין אם להרפות את הגוף את את הנפש. הוא גם מסייע לשחרר אוקסיטוצין, ההורמון האחראי לצירים אפקטיביים.

5. הכיני את רצפת האגן

השרירים של רצפת האגן משחקים תפקיד קריטי בהריון והלידה. הם לא רק מורידים משקל מהבטן התופחת, הם גם נמתחים במהלך הלידה ומקלים בכך על יציאת התינוק. תרגולים ספציפיים לחיזוק האיזור ומתחיתו חשובים למדי – ביצועם יעזור לך להרפות אותם יותר במהלך הלידה וללחוץ באופן יותר אפקטיבי.

תמרים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
תרופת סבתא, אבל כזו שעובדת | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

6. שכרי דולה

 תמיכה מוחלטת ומתמדת במהלך הלידה מסייעת לחווית לידה חיובית. הדולה תומכת במנח שלך, מרגיעה את השרירים, מרגיעה את הנפש, מזכירה לך לנשום ונותנת הרגשה שאת לא לבד מול הממסד הרופאי. היא יכולה לסייע לקדם את הלידה אם היא נתקעת – אם על ידי שינוי תנוחה או עיסוי.

7. הישארי יותר בבית

 התחילו הצירים? את לא חייבת לטוס לבית החולים אלא אם כן יש לכך סיבה רפואית. בבית את ניידת יותר, חופשייה יותר, נתמכת יותר ורגועה יותר – וכל אחד מאלה עשויים לקצר את התהליך. זמן טוב להתחיל לנוע לבית החולים הוא כשאורך ציר הוא בערך דקה וההפרש ביניהם הוא בין שלוש לחמש דקות.

8. נקי את הראש

מטלה קשה הופכה קשה הרבה יותר אם מתחילים אותה במחשבות שליליות. הקיפי את עצמך במסרים חיוביים על לידה, והקיפי את עצמך במישהו או מישהם שיזכירו לך שאת חזקה ומלאת עוצמה. לעיתים לידה עלולה להתעכב כאשר ישנן עכבות, מה שגורם לפחד מהתהליך ולגוף להיסגר. שיחות מקדימות על פחדים עשויות לסייע.

9. הישארי פעילה ועומדת

 נכון שלא כל בתי החולים מאפשרים את הזכות הבסיסית הזו, אבל ידוע ששכיבה על הגב היא לא זרז הלידה הגדול בעולם. אם ההריון שלך תקין, העדיפי להיות בתנועה, הליכה, תנועות אגן – כל מה שיכול לקדם את התינוק בתעלת הלידה, וכמובן בעמידה, כך שכוח הכבידה עושה את העבודה שלו.

גבר עוזר לאישה בחדר לידה (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אל תפחדי לצעוק | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

10. השמיעי את קולך

 השמעת קולות במהלך לידה היא אחת הדרכים הטובות לשחרר את המתח בגוף. פתחי את הפה והשמיעי קולות נמוכים, זה ירגיע את שרירי האגן ויסייע להם להיפתח יותר בקלות. מתח מוביל לשחרור אדרנלין, שחוסם את האוקסיטוצין ובכך מעכב את התהליך.

11. השתמשי בסביבה שלך

אורך הלידה מושפע גם מהחלל שלך, מי נמצא בו וכמה בטוחה את מרגישה. לידה תתארך ככל שיש איומים או תחושת סכנה. מוח היונק שלנו מעדיף שקט, פרטיות וביטחון בתהליך הזה. בבתי החולים האור הבוהק, הרעש והאנשים הלא מוכרים מעודדים הורמוני סטרס, המשפיעים על הצירים ומשך הלידה. אפשר בהחלט לנסות לצמצם את הגורמים המפריעים, אם על ידי שינוי תאורה, השמעת מוזיקה אהובה ונעימה והיכרות מוקדמת ככל שניתן עם הצוות.

>> מה קורה בכל אחד משבועות ההריון לפי חודשים?