יש נשים שיודעות בדיוק איך הן רוצות שהלידה שלהן תראה. בפועל, לא תמיד הרצון מתיישר עם המציאות: יש כאלה שבוחרות באפידורל אבל לא מספיקות כי מהלך הלידה זריז מידי, יש כאלה שמתכוננות ללידה טבעית ובסוף מוותרות על התענוג המפוקפק שבצירים ויש מי שמגלה שדווקא אמצעי אחר עוזר לשכך את הכאב.

כך או אחרת, חשוב שתכירי את כל הדרכים שיעזרו לך להרגיע את הכאבים – ובאותה ההזדמנות גם את החרדות. ד"ר עוז בן צור, רופא מרדים בבי"ח מאיר, עושה סדר ומפרט את כל סוגי אלחוש העומדים לרשות היולדת. עם זאת, הוא מציין כי יעילות האפידורל בהקלה על כאב היא המשמעותית ביותר מבין האופציות הבאות.

גז צחוק

נשים שהשתמשו בגז צחוק מתארות את השימוש בו כמו תחושה קלה של ריחוף. הגז המכיל תחמוצת חנקן וחמצן ומאפשר לאלחש כאב במידה מסוימת בלבד. ד"ר בן צור מציין שבתקופת הקורונה חלק מבתי החולים נמנעו משימוש באמצעי זה, בשל החשש להגברת הסיכון להידבקות הצוות המטפל.

פטידין

מדובר במשכך כאבים המיועד לשימוש רק בשלב מוקדם של הלידה, וניתן בזריקה תת עורית או לשריר. מקל על הכאב עד שלוש שעות.

טנס

מכשיר הטנס ניתן להשכרה, והוא מאפשר להזרים פולסים חשמליים קלים שאמורים לשבש את מסר הכאב שמגיע מהעצבים למוח. נשים שהשתמשו בו מדווחות על הקלה קלה, בעיקר מנטלית. לעיתים רבות המכשיר משמש כאמצעי עזר עד לקבלת אפידורל.

אפידורל

אפידורל הוא אמצעי האלחוש הפופולרי וגם היעיל ביותר. העובדה הבאה כנראה תטלטל את עולמך: בניגוד לסברה הרווחת, אפידורל הוא אינו שם הזריקה המוכרת. למעשה, הכוונה היא לחלל אנטומי שנמצא בעמוד השדרה. (EPI זה מעל ו DURA  - מעטפת העצבים). אל תוך החלל הזה מוחדרת המחט האפידורלית, כדי לאלחש את שורשי העצבים העוברים דרך החלל האפידורלי.

כיצד מתבצעת פעולת הדקירה?

בשלב הראשון, הרופא המרדים יחטא את האזור המיועד להזרקה בגב. לאחר מכן הוא יניח סדין סטרילי, כדי למנוע חדירה של מזהמים המצויים על העור לחלל האפידורלי. בשלב זה מתבצעת הרדמה מקומית על מנת להקל על הכאב בעת החדרת המחט האפידורלית, אשר מוחדרת מיד לאחר מכן. לתוך החלל האפידורלי מוחדר צנתר שדרכו מוזרמת התרופה המיועדת לאלחוש הכאבים. כך, כאשר היולדת סובלת מכאבים היא יכולה ללחוץ על שלט המאפשר לה להזרים מינון גבוה יותר של תרופה. פעולה זו מתאפשרת בכל 12-15 דקות.

באילו מקרים לא ניתן לקבל אפידורל?

ראשית, חשוב לציין כי האלחוש באמצעות אפידורל נתון לשיקולה ולרצונה הבלעדי של היולדת, ומובן שאין כל חובה לבחור באמצעי אלחוש זה. בכל מקרה, הפרוצדורה לא אפשרית אם היולדת סובלת מהפרעות בתפקודי קרישה, נוטלת תרופות נוגדות קרישה, או סובלת מזיהומים על העור. כמו כן, הפעולה לא מתאפשרת אם ספירת הדם של היולדת מעידה על מספר טסיות נמוך, בהתאם לטווח שקבע בית החולים.

באיזה שלב ניתן לקבל אפידורל?

בכל שלב במהלך לידה פעילה. עם זאת, במקרים שבהם הלידה מתקדמת בקצב מהיר, כדאי לשקול את העניין. לעיתים הלידה כל כך מהירה כך שאין באמת טעם לזריקת אלחוש.

מהם החסרונות בשימוש באמצעי זה?

שימוש באפידורל עלול להיות מלווה בתופעות לוואי כמו כאב מקומי, ירידת לחץ דם, רעד וגירודים. כמו כן כדאי לקחת בחשבון שאי אפשר לקום מהמיטה לאחר ההרדמה, ולעיתים יש צורך בקתטר שתן.

מהם היתרונות?

בראש ובראשונה, הקלה על כאב. בניגוד לשאר אמצעי האלחוש שהוזכרו, אפידורל הוא היעיל ביותר. מעבר לכך יש עוד כמה יתרונות: כך למשל, האפידורל מאפשר להימנע מהרדמה כללית במקרים שבהם הלידה מסתבכת והיולדת מופנית לניתוח קיסרי. כמו כן, הוא מקל על הכאבים בעת התפירה במקרים שבהם נוצר קרע בנרתיק בעת הלידה.

האם אפידורל מעכב את הלידה?

אין הוכחות לכך, אך לעיתים האלחוש האפידורלי מחליש את יכולת היולדת ללחוץ את התינוק החוצה.

האם שימוש באפידורל מנטרל לחלוטין את כאבי הצירים?

מטרת האלחוש האפידורלי היא להקל על הכאבים אך לא להעלימם לחלוטין. חשוב שהיולדת תחוש ותחווה ולו במעט את מהלך הלידה, תמשיך להיות שותפה פעילה ואף תתריע במקרים קיצוניים. ההשפעה נבנית לאורך זמן: לעיתים מורגש רק לחץ בזמן הצירים ולעיתים כלל לא. כאמור, אפשר תמיד להעלות ולהוריד מינון לפי הצורך.

ואם יש לי קעקוע בגב – אפשר?

ניתן לבצע אפידורל גם במקרה שליולדת קעקועים על העור. בד"כ הדקירה תתבצע באזור שאינו מכוסה בקעקוע, אך אם זה בלתי אפשרי - יתבצע חתך בעור ודרכו הרופא ידקור עם המחט.

מה לגבי פריצות דיסק או בלט דיסק?

אין שום בעיה לבצע אפידורל ליולדות הסובלות מפריצות או מבלט דיסק, משום שהמחט אינה מגיעה לאזור זה.

מהי התנוחה שבה מתבצעת ההרדמה?

בישיבה עם קימור של הגב או בשכיבה על הצד בתנוחת עובר.

מה הכי חשוב לעשות בזמן שמקבלים זריקת אפידורל?

עכשיו הגענו לחלק הקריטי: מאחר שמדובר בפעולה שמצריכה דיוק מירבי, הכי חשוב זה לא לזוז במהלכה. אם את חווה ציר, חשוב שתשתפי את המרדים בתחושותייך כדי שידע להתאים את התזמון האופטימלי להזרקה.

מה לגבי סיכונים?
למרבה הצער, בדומה לכל פעולה חודרנית אחרת, תמיד קיים סיכון לסיבוכים. תופעת הלוואי העיקרית היא כאב ראש אשר נובע מנקב שנוצר בדורה (המעטפת הפנימית של חוט השדרה). כתוצאה מכך עשוי להתרחש דלף של נוזל עמוד השדרה, העלול לגרום לכאבי ראש. אלה בדרך כלל עוברים בצורה ספונטנית עם טיפול שמרני הכולל שתייה מרובה עשירה בקופאין וטיפול במשככי כאבים סטנדרטיים. כמו כן, עלול להופיע כאב מקומי באזור החדרת המחט אשר נמשך מספר ימים עד שבועיים.

בנוסף, כיוון שהאלחוש האפידורלי עשוי להחליש את יכולת היולדת ללחוץ את התינוק החוצה, ראש העובר לא יוצא בצורה הטבעית שלו, מה שמגביר את הצורך בלידה מכשירנית.

מעבר לסיבוכים אלה, קיימים גם סיבוכים נוירולוגיים. הם נדירים במיוחד, מאחר שההרדמה כלל לא אמורה להיות כרוכה בחדירה לחוט השדרה.

מה יכול להקל על לחץ וחרדה במהלך ההרדמה?

בין שתבחרי ללדת תחת הרדמה אפידורלית או תחת כל אלחוש אחר, לידה עלולה להיות אירוע מלחיץ במיוחד – בטח אם מדובר בלידה הראשונה שלך. אבל אל דאגה, ד"ר בן צור מסביר שיש כמה דברים שאפשר לעשות כדי להירגע: "באופן כללי, אני בעד כל דבר שעוזר ליולדת. היכולת להירגע היא כמובן אינדיבידואלית וכל אחת מוצאת משהו אחר שמסייע לה במשימה. דברים שיכולים לעזור הם למשל: נשימות עמוקות, מוזיקה מרגיעה, רפלקסולוגיה וגם שימוש בדולה.

"למי שלחוצה במיוחד מעניין ההרדמה, אני תמיד מציע לתת יד לשותפ/ה שמלווה אותה. יש דרכים שונות ללדת – בעוד שחלק מהנשים מוצאות ששימוש באפידורל הוא האופציה הטובה ביותר עבורן, אחרות יעדיפו להשתמש באמצעי אלחוש אחר או כלל לא להשתמש בכזה. כל עוד היולדת שלמה עם הבחירה שלה, הכל בסדר", מסכם ד"ר בן צור.