ויכוח החיסונים הוותיק נעשה יותר ויותר פופולרי, וכבר לא מתנהל רק בשולי החברה ואצל קבוצות הדוגלות בדרך חיים מסויימת. בעבר הסיבה העיקרית לפחד של הורים מחיסונים, וחוסר האמון שלהם בשיטה, נבע מהקשר בין החיסונים לבין אוטיזם, אלא שמחקרים רבים עסקו בהתרת הקשר הזה והפיכתו למיתוס מיושן, ונראה שהעבודה חילחלה, כי זו כבר אינה הדאגה הראשונה המובילה את ההורים הבוחרים שלא לחסן. המחקר החדש בנושא מגיע מהאקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים, ומוצא כי הסיבה מס׳ 1 כיום היא החשש כי חיסונים אלה אינם נחוצים, ושמדובר במקרה של הכנסת ראש בריא למיטה חולה.

מעל 600 רופאים השתתפרו במחקר, שנערך משנת 2006, והתבקשו להעריך את אחוזי ההורים בהם נתקלו שסירבו או דחו את החיסונים, ולתאר את הסיבות שהציגו בפניהם. עד שנת 2013, 87 אחוז מהרופאים הצהירו כי לפחות מטופל אחד במרפאה ביקש לשנות את מועדי החיסונים, 73 אחוז מאותם הורים שסירבו או דחו את מועד החיסון הצהירו שהם עושים זאת כי הם מאמינים שהחיסונים מיותרים, עליה של עשרה אחוז באמונה זו משנת 2006.

״בעבר אנשים פחדו מפוליו ומשעלת. הורים כבר לא חוששים מהמחלות האלה״, מסבירה את הנתונים רופאת הילדים ד״ר לוליטה מקדייויד מאוניברסיטת קליבלנד. ״זו דרך מאוד חסרת ביסוס וידע לנהל את בריאותו של ילד, אבל הממצאים לא מפתיעים אותי״. גם ד״ר קתרין יו-טלפורד, שעמדה בראש צוות החוקרים לא מופתעת. ״יהיה מעניין לראות במחקרים עתידיים איך תשתנה תפיסת ההורים אחרי התפרצויות מחלות עתיקות שונות. לפי ההערכות החיסונים מנעו כ-322 מיליון מחלות, 21 מיליון אשפוזים ו-732 אלף מיתות בילודים בארה״ב משנת 1994״.

חיסון תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הכאב והנטל על המערכת החיסונית הן עוד סיבות להמנעות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הרופאים מדווחים שכשליש מהפעמים בהן ההורים מציגים את החששות המדוברים הם מצליחים לשכנע אותם לחסן בכל זאת. ההבנה לסיבות העומדות מאחורי הסירוב של הורים לחסן קריטיות למערכת הבריאות, ולמאמינים בנחיצותם האקוטית לחברה בריאה, כך יוכלו הרופאים להתייחס באופן ממוקד יותר לחששות ולדעת מה מעסיק את ההורים, כך מסבירים החוקרים. ״כשאני מדברת עם משפחות אני מדגישה כי חיסונים הם בטוחים לגמרי, אפקטיביים ומצילי חיים,״ אומרת יו-טלפורד. ״כולנו רוצים את אותו הדבר בסופו של יום: שהילדים יהיו בריאים".

OBJעוד סיבות שהוצגו להימנעות מחיסונים:
1. הכאב הכרוך בחיסון ובמחלות שהוא יוצר פעמים רבות לילד
2. נטל מיותר על מערכת החיסון הצעירה
3. החשש מאוטיזם, שעוד קיים ויורד עם הזמן.

הרופאים מדווחים שדווקא משפחות שחיות בסביבה כפרית נוטות לחסן פחות מההורים העירוניים. עוד נתון מעניין הוא עליה גדולה במספר המקרים בהם ׳מפטר׳ הרופא את הפציינטים ומסרב לקבל אותם: המספרים הוכפלו משנת 2006, סביב הנושא הזה, של הורים שמסרבים לחסן ורופאים שמסרבים להמשיך ולקבל אותם במרפאה. ״אני וההורים יחד מלידתו של הילד ועד שהוא מגיע גיל 18,״ מסבירה יו-טלפורד, שגם היא העזיבה פציינטים קטנטנים על סעיף זה. ״אני לא יכולה לטפל בילד באופן שאני מרגישה שהוא מיטבי ככה. יצא לי לשלוח את ההורים לטיול חינוכי לבית הקברות הישן ולהראות להם כמה תינוקות היו מתים פעם בגילאי שנה עד שלוש בגלל מחלות כאלה. אנשים לא נתקלים בזה יותר, ולכן הם הפסיקו לחשוש״.

>> ומה ההורים בישראל שמסרבים לחסן חושבים?