מלונית - אמא ותינוק בן יומו (צילום: joruba, Thinkstock)
"טרנד חדש שמגיע מאוסטרליה מנסה להשלים את החסר בתחום החיידקים" | צילום: joruba, Thinkstock
מעבר לעובדה שהיא חוסכת חתך לא קטן בבטן והחלמה מאתגרת לאמא, ללידה נרתיקית יש יתרונות רבים עבור התינוק - המרכזיים שבהם הם סחיטה נמרצת של כל הנוזלים מהריאות של התינוק כשהוא עובר בתעלת הלידה, וחשיפה לחיידקים שונים שנמצאים בנרתיק, ונותנים חיזוק משמעותי למערכת החיסון שלו. את הסחיטה קצת קשה לחקות (והתינוקות שנולדים בניתוח נאלצים להסתפק בשאיבת נוזלים בעזרת מכשיר מיוחד), אבל טרנד חדש שמגיע מאוסטרליה מנסה להשלים את החסר בתחום החיידקים - וככה זה קורה. 

תכירו את ה"סידינג" - מריחה של פיו, פניו וגופו של תינוק שנולד זה עתה בניתוח קיסרי בנוזלי הנרתיק של אמו, המכילים חיידקים חשובים להתפתחות מערכת החיסון שלו. יולדות ברחבי אוסטרליה שנחשפו לשיטה מבקשות מהמיילדות והרופאים בחדר הניתוח להספיג מעט מנוזלי הנרתיק שלהן בפדים סטריליים, ולמרוח את התינוק - כדי לפצות על העובדה שלא באמת עבר בתעלת הלידה ונחשף אליהם במהלכה. 

במהלך לידה נרתיקית, התינוק נחשף לכ-300 סוגים שונים של חיידקים בתעלת הלידה של האם. כאשר התינוק נולד בניתוח קיסרי, הוא לא פוגש את אותם חיידקים - מה שהופך אותו, לפי סברות מסויימות, לחסין פחות בפני מחלות שונות, ואף מגביר את סיכוייו לסבול מעודף משקל בהמשך החיים (כפי שגילה מחקר שנערך בקרב 10,000 ילדים בריטיים ופורסם לפני שתיים ב-International Journal of Obesity). הטרנד האוסטרלי של מריחת התינוקות בנוזלי הנרתיק אמנם חדש, אולם מחקר ראשוני שנערך בנושא בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ניו-יורק גילה כי לפחות חלק מאותם חיידקים חיוניים יכולים להגיע למערכת העיכול ולמערכת החיסונית של התינוק אם ייחשף באופן מלאכותי לנוזלי הנרתיק של אמו אחרי שיוולד בניתוח. 

"זו לא טכניקה מושלמת, וברור שאי אפשר להשיג את כל היתרונות של השהייה הממושכת בתעלת הלידה בעזרת מגע קצר עם הנוזלים בחדר הניתוח", מסבירה ד"ר מריה גלוריה דומינגז-בלו, ממובילות המחקר באוניברסיטת ני-יורק. "עם זאת, גם את ההצלחה חלקית, מדובר בפרקטיקה ששווה לנסות. כרגע אנחנו אוספים נתונים על העניין, ומקווים להגיע למסקנות נחרצות בקרוב". 

חשוב לציין כי אם הניתוח הקיסרי נערך בשל זיהום פעיל אצל האמא, או עקב נוכחות של הרפס באיברי המין, חל איסור חמור לבצע את המריחה, שכן הניתוח נועד למעשה למנוע את המגע עם אותם נוזלים כדי לא להדביק את התינוק. האם נראה את הטרנד בקרוב גם בחדרי הלידה בציון? ימים יגידו. 

>> ניתוח קיסרי בתמונות
>> הסלבס שילדו בניתוח

>> למה עדיף ללדת ואגינלית?