בפגייה בבית החולים לניאדו בנתניה נאבקים לשמור על פג שנולד במשקל של 600 גרם בלבד בשבוע 25 – שלב מוקדם ביותר, בו מערכות גוף רבות אמנם קיימות, אך הן עדיין אינן בשלות. במצב כזה, הפג זקוק לסביבה תומכת, שתעניק לו תנאים דומים לאלה שבהם התפתח במהלך שהותו ברחם. בין היתר, הפגייה דואגת לו להזנה, לשמירה על חום גוף תקין ולעיתים אף לסיוע נשימתי.

ארגון רופאי הילדים האמריקאי (AAP) מדגיש כי חלב אם הוא הבחירה הטובה ביותר עבור כל הילודים ובכלל זה עבור פגים שנולדו בשלבים מוקדמים. בהתאם לכך, צוות הפגייה בלניאדו ממליץ לאימהות לפגים להניקם, כדי להעניק להם את הרכיבים הטבעיים החיוניים להישרדותם.

אולם, במקרה הזה, הפג הקטן לא זכה לינוק מאימו, שסבלה ממחסור בחלב ולמרות מאמצים רבים לא הצליחה להניקו. מסיבה זו, פנתה אתי ליטיג, האחות האחראית בפגייה, ל"בנק החלב הלאומי", המאגד תרומות של חלב אם במטרה להעניקן לפגים ולתינוקות הנמצאים במצבי חירום שונים.                   

"למרבה השמחה, הפג זכה להזנה הרצויה וקיבל מספר מנות של חלב אם לשימוש מידי", מספרת ליטינג. "מנות החלב ניתנות לו כבר מספר ימים, יחד עם טיפול תרופתי אינטנסיבי וסיוע תמיכתי בהנשמה. נוסף לכך, הפג המתוק נהנה ממגע מערסל - 'עור לעור' בחיק אימו, שאף הוא הוכח כמסייע בהישרדות פגים. אנחנו מקווים שהטיפול הכולל יאפשר לו להתפתח בצורה בריאה בעתיד. אמנם צפויה לו עוד דרך ארוכה, אבל כל צעד קטן של התקדמות מעודד את המשפחה ואותנו".

אחיעד שניר, יועצת הנקה בלניאדו המקדמת את הקמתו של בנק החלב כבר מספר שנים, מוסיפה כי חלב אם הוא חומר המיועד להזנת תינוקות, המותאם במיוחד לגוף התינוק הרגיש בתחילת חייו. "חלב אם משמש כתרופה בכך שהוא מונע מחלות וסיבוכים האופייניים לתינוקות ומאפשר להם לספוג מאות רכיבים המסייעים להתפתחותם".                                                                                                                

בימים האחרונים הודיע מד"א על אילוצים שגרמו לסגירת בנק החלב ועוררו מחאה ציבורית. אולם השבוע, עם או בלי קשר למחאה, הודיע משרד הבריאות שהבנק ימשיך לפעול לאחר שגובש הסכם חדש לאחר מאמצים משותפים של משרד הבריאות, מגן דוד אדום, האיגוד הנאונטולוגי ועמותת לה"ב – למען הפגים בישראל. "בנק החלב יאפשר למאות ילודים הנמצאים בסיכון לקבל תרומת חלב אם בסטנדרטים הבטיחותיים הגבוהים ביותר בעולם, למניעת תחלואה קשה", לדברי המשרד.

אנחנו כמובן מחזיקים אצבעות לפג המתוק ומאחלים המון בריאות גם לפגים אחרים שנמצאים במצב דומה.