אין אמא שלא זוכרת את השעה המדויקת שבה הגיח הצאצא שלה לעולם. בין אם זה היה אחרי 40 שעות צירים, בלידת בזק נטולת אפידורל או אחרי ניתוח קיסרי חירום בהרדמה מלאה – אותה דקה שהתינוק נשם את נשימתו הראשונה תיחקק לנצח. אלא אם כן "זכית" בניתוח קיסרי מתוכנן, הרי שאין שום דרך לדעת מראש מתי יחליט התינוק שנמאס לו והוא רוצה החוצה. אבל מתברר, אמהות יקרות, שלרגע הזה יש חשיבות. כעת טוענים מומחים שלא כל שעה ביום היא שעה טובה ללידה. כמובן שאין הכוונה שזה משפיע איכשהו על התינוק שלך, אבל זה בהחלט יכול להשפיע עלייך.

במשך שנים ניסו חוקרים שונים לגלות מה היום והשעה האופטימליים ללדת בהם. כעת מציע מחקר חדש שכנראה חיפשנו תשובות במקומות לא הכי נכונים. "יש כל מיני עבודות על הטיימינג של לידה, אבל אף אחד לא ניסה לעשות חיזוי או מודל לכמה עייף יהיה הרופא שלך כשתבואי ללדת", אומר ד"ר ג'יימס סקוט, חוקר בתחום הסטטיסטיקה מאוניברסיטת טקסס. הוא פרסם מאמר חדש בג'ורנל האמריקאי לגניקולוגיה ומיילדות, שבו הוא חקר לידות טבעיות, הפוכות מאלקטיביות, בבריטניה. סקוט וצוות החוקרים שלו העריך את שלל המשתנים של כל לידה בלמעלה מ-24 אלף לידות שהתרחשו בין ינואר 2008 ועד אוקטובר 2013. בכל המקרים שבהם השתמשו במחקר, הרופאים עבדו במשמרות של 12 שעות.

בשעה התשיעית של משמרת העבודה

ממצאי המחקר הסטטיסטי היום מעניינים: לא היו הבדלים דרמטיים בין לידות יום, לידות לילה או לידות בימי השבוע השונים. הם גם לא מצאו שינויים או הבדל בין הניסיון ודרגת הבכירות של הרופאים. מה שהחוקרים כן מצאו, זה שהיה שינוי די דרמטי בניתוח של שעות העבודה של הרופאים, והמשמרות. בשעה התשיעית למשמרת, אומר סקוט, גילה המחקר שהסיכון שאמהות יאבדו דם ותינוקות יסבלו מרמות נמוכות של חמצן – גובר. במילים אחרות, זאת שעה שבה סימנים קטנים של בעיה עלולים לא להתגלות לאור עייפות הרופאים.  "מצאו שיש פיק בשעות השמינית עד העשירית אחרי תחילת המשמרת, כשבאופן יחסי לבייסליין, עולה הסיכון של אובדן דם אצל האם מעל ליטר וחצי, ב-30 אחוזים. כך גם ירידת דופק העוברי", מספיר סקוט. החוקרים מצאו דבר מעניין נוסף – גורמי הסיכון יורדים באחוזים בשעות ה-11 וה-12 למשמרת, כשהרופאים לקראת סוף המשמרת שלהם, מה שאומר שהם מעבירים לידות מורכבות יותר לקולגות שבאו להחליף אותם.

המחקר הזה למעשה טומן בחובו בשורה טובה לאמהות – כי הוא מוצא שאין שעה אחת של היום שפחות טובה ללדת. העניין היחיד הוא נושא עייפות הרופאים, וזה, למרבה הצער, כבר לא בשליטתנו. הדבר היחיד שתמיד אפשר להציע זה קפה ממש ממש חזק. 

>> ליסטריה בהריון: החיידק שחשוב מאוד שתכירי לטובתך ולבריאות העובר