זריקת אפידורל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
פתיחה מלאה? אז כנראה שלא. זריקת אפידורל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
"תכף זה מגיע". "אני כבר שומע את הצעדים שלו במסדרון, תאמיני לי". "רק עוד סנטימטר לפתיחה, והוא יוכל לתת לך". "תנשמי עמוק, ממש עוד שנייה תקבלי". כשאת רוצה אפידורל, את רוצה אותו עכשיו. אתמול. לפני שנכנסת להריון בכלל.

לא משנה אם תכננת לידה טבעית, או בנית עליו מראש – ברגע שאת מרגישה שהגיעו צירים עד נפש, את לא מוכנה לחכות שנייה אחת נוספת לפני שתפגשי את המחט המיוחלת לדייט אינטימי בעמוד השדרה שלך. אבל לפעמים, מה לעשות, הדייט מבריז.

רוב הנשים שרוצות אפידורל יקבלו את מבוקשן במוקדם או במאוחר, אבל יש גם כאלו שלא. כדי שתוכלי להתכונן מראש, קבלי את רשימת הסיבות שימנעו ממך ומהמרדים להגיע לשלב התכל'ס. 

עוד ב-9 חודשים:

>> לא רק אפידורל: 5 שיטות להקלה על הכאב בלידה
>> 10 סימנים מפתיעים שאת בלידה

>> היולדת שהפכה לסיפור היום במחלקה

"מצטערים, הגעת מאוחר מדי"

1. קעקועים במקום ההזרקה. החדשות הרעות: לא מדובר באגדה אורבנית, ואכן יש מצב שהכאבים שהרגשתן בזמן שעשיתן את הקעקוע היו רק הפרומו. החדשות הטובות: מאוד תלוי איפה ממוקם הקעקוע בדיוק. "את האפידורל מזריקים במיקום מאוד ספציפי בגב, בתחום שבים חוליות L1 ו-L3", מסבירה ד"ר ליליאן קאופמן, מנהלת חדרי הניתוח במרכז רפואי זבולון של שירותי בריאות כללית בקריות.  "אם הקעקוע או חלק ממנו נמצא בטווח של עד סמנטימטר ממקום ההזרקה, האישה לא תוכל לקבל אפידורל, מחשש לזיהום החלל האפידורלי שמקיף את תעלת העצבים בעמוד השדרה". 

הקעקוע הוא חומר צבע כימי שמוחדר מתחת לעור, והחלל האפידורלי אמור להיות סטרילי, ולספוג רק חומרים נקיים, כמו חומרי ההרדמה שבהם משתמשים בהרדמה אפידורלית. "אם חלילה החלל האפידורלי מזדהם, עלולה להיגרם פגיעה קשה, ומכיוון שאפידורל, עם כל הכבוד לו, אינו הליך מציל חיים – לא שווה להסתכן". יש לציין כי קיימות שיטות מעקף שונות, אבל לא כדאי לבנות עליהן יותר מדי, מכיוון שלא כל הרופאים מסכימים לנסות אותן. 

2. בעיות קרישה. "ישנם שלושה גורמים הקשורים בקרישה, ועלולים למנוע מאישה לקבל אפידורל בלידה", מפרטת ד"ר קאופמן. "הקבוצה הראשונה היא נשים עם בעיות קרישה גנטיות, שבדרך כלל ידועות לאישה עוד לפני ההריון. הגורם השני הוא נשים הנוטלות תרופות נגד קרישיות יתר, כמו אספירין או קלקסן, והקבוצה האחרונה, והנפוצה ביותר, היא נשים שמסיבות שונות רואים בספירת הדם שלהן כמות נמוכה של טסיות, מרכיב הכרחי לקרישה".

ככלל, אישה שהתוצאה שלה בבדיקת הטסיות (PLT) נמוכה מ-100,000 לא תקבל אפידורל. מי שבכל זאת רוצה לנסות, יכולה לנסות לאכול הרבה מולסה, ירקות ירוקים ולצרוך אומגה 3, שנחשבים כמעודדי צמיחת טסיות. 

3. יולדת שמגיעה מאוחר מדי. "כשהפתיחה מלאה, אין ממש טעם לתת אפידורל, מכיוון שיש זמן שלוקח לחומר המרדים להשפיע, ומלבד זאת הצירים מאוד צפופים וקשה לאישה להתקפל בתנוחה המתאימה לקבלת הזריקה", אומרת ד"ר קאופמן. "עם זאת, אם יש צורך ללכת לקיסרי בגלל אי התקדמות בלידה, ואין לחץ של זמן, עדיף לפחות לנסות לקבל אפידורל, מכיוון שבניגוד להרדמה כללית, אין לו השפעה על העובר".

סובלת מבעיות גב?

4. אלרגיה לחומר ההרדמה. "חומרי ההרדמה שמשמשים לביצוע האלחוש האפידורלי הם לידוקאין או מרקאין, ומבחינה סטטיסטית: אחוזי האלרגיה אליהם הם אפסיים", מרגיעה ד"ר קאופמן. "בדרך כלל, מי שמגיעה ללדת יודעת מראש על האלרגיה לחומרי ההרדמה, ותנסה למצוא לעצמה פתרונות חלופיים להקלה על הכאב". 

אין תמונה
קעקוע בגב מונע קבלת אפידורל?

5. זיהומים בעור. אם יש לך פריחה, פצעים או נגעים באזור הזריקה, את יכולה לנופף למרדים לשלום. "כמו בקעקועים, גם כאן החשש הוא מהחדרת חומר מלוכלך לחלל הסטרילי בעמוד השדרה", מסבירה ד"ר קאופמן. "פצעים וזיהומי עור באזור הזריקה הם חד משמעית קונטרה אינדיקציה לביצוע האפידורל, כדי לא לסכן את האישה שלא לצורך".  

6. בעיות גב. "בעיות במערכת העצבים, בעיקר במערכת הפריפריאלית, הן אכן מניעה להזרקת אפידורל", אומרת ד"ר קאופמן. "מומים מולדים בעמוד השדרה, כמו עקמת למשל, לא מהווים מניעה א-פריורית, אבל כמובן שיש חשיבות למיקום המומים ביחס לאזור שבו נרצה להזריק. גם בעיות גב אחרות, כמו פריצות דיסק, לא מהוות בהכרח בעיה. המרדימים בחדרי לידה מאוד מיומנים, ויכולים למצוא דרך". בכל מקרה, רצוי לבקר את האורתופד במהלך ההריון, ולקבל ממנו מכתב שיפרט בדיוק מהן הבעיות מהן את סובלת והיכן בדיוק נמצאים מוקדי הבעיה.