התינוק שלכם כבר גדל ובימים אלו עושה את צעדיו הראשונים? זו בהחלט תקופה מרגשת! השלב הסופי של התפתחות התינוק הוא שלב העמידה וההליכה; התינוק לומד ורוכש את המיומנות הזו בזכות השלבים השונים שעבר עד כה - התהפכות, זחילת גחון, עמידת שש וכו'. ככל שהתינוק יעבור תנוחות ושלבים רבים יותר לפני העמידה וההליכה, כך הוא יתנסה יותר בתנועה ויהיה לו קל יותר ללכת.

"הגיל הממוצע להליכה עצמאית של צעדים ספורים הוא 13 חודשים, וטווח הנורמה הוא שתי סטיות תקן מעל ומתחת לממוצע - כלומר, מגיל תשעה-עשרה חודשים ועד 18 חודשים, שהם שנה וחצי", אומרת ד"ר רותי טרקל דאבר, מנהלת המכון לנוירולוגיה והתפתחות הילד בשירותי בריאות כללית במחוז חיפה.
 
אז עכשיו צריך להוסיף עוד אביזר למלתחה: נעליים לקטנטנים. כמו בכל דבר חדש, אתם בוודאי מלאי שאלות בעקבות דברים ששמעתם מחברים וממשפחה, מעצות שקראתם באינטרנט ואפילו מהערות שנזרקות לעברכם בגינה. מה נכון, ממה לא כדאי להתרגש ואיך תתנו לתינוק שלכם את התנאים הטובים ביותר לביסוס ההליכה שלו? המומחים של רשת נעלי הילדים "פפאיה" המתמחה בנעלי צעד ראשון אספו עבורכם 5 מיתוסים שיעשו לכם סדר בראש.

1. "כף הרגל של ילדי שטוחה"

סביר להניח שלא. "הורים רבים נכנסים למרפאה וחוששים שכף הרגל של ילדם שטוחה. הם באים עם הנחה זו מאחר והם רואים שלכף הרגל של ילדם אין קשת אורכית, אך רוב הסיכויים שאין מדובר בבעיה" אומר אורתופד הילדים ד"ר שמואל היינמן, המלווה את רשת נעלי הילדים פפאיה. "למעשה", הוא מסביר, "בגילאים הרכים כלל לא ניתן לדעת אם כף הרגל אכן שטוחה או לא, מאחר ורק בגילאי 4 עד 7 כף הרגל מקבלת את צורתה הסופית".

בשורה התחתונה: חשוב להקפיד שהסוליה תהיה רכה, כך שתוכל להתאים לצורה של כף הרגל, השונה מילד לילד. בנוסף, כדאי לדעת גם שסוליה רכה מאפשרת למוחו של הילד לקבל חיווי מהעצבים ברגליים אודות תוואי השטח (לרבות שינויים, כגון אבני חצץ שבדרך) ולהתפתח בהתאם. טכנולוגיה חדשנית כגון "בייבי ג'ל" של יצרנית הנעליים 'פפאיה' מאפשרת חלוקה טובה של העומס על כף הרגל ונוחות גדולה יותר בהליכה, במקביל לשמירה על העברת המידע בין העצבים בכף הרגל לבין המוח.

2. "כפות הרגליים של הבן שלי פונות פנימה באזור האצבעות, הוא לא יוכל לנעול נעליים סגורות"

לא נכון. ראשית נקדים ונסביר שיש לא מעט תופעות אשר גורמות לכפות רגליים לפנות לזוויות שונות, כך שתמיד כדאי להיוועץ באורתופד. יחד עם זאת, אם אתם רואים שאצבעות כפות הרגליים של ילדכם פונות רק בחלקן הקדמי (האצבעות) פנימה, רוב הסיכויים שמדובר בתופעה מולדת שלא שמתם לב אליה כל עוד הילד לא עמד. תופעה זו נקראת "מטהטרסוס אדוקטוס" או "כף רגל עקולה"  והיא מתרחשת עוד ברחם מסיבות הנובעות מצפיפות. אצל רוב הילדים התופעה חולפת ללא כל התערבות עד גיל שנה וחצי-שנתיים.

בשורה התחתונה: אצל רוב הילדים אצבעות הרגליים הינן גמישות, אז ניתן בקלות בעזרת האצבע להזיז את קדמת כף הרגל לעמדה ישרה. לפיכך, הדבר לא מפריע כלל לנעילת נעליים רגילות. במידה ואתם שמים לב כי הנטייה הצידה אינה גמישה אלא קשיחה פנו לרופא.

נעלי פפאיה (צילום: מנחם רייס)
נעל אופנתית בהכרח לא נוחה? תחשבו שוב | צילום: מנחם רייס

 
3. "חשוב שהנעל תהיה בדיוק בגודל כף הרגל"

לא נכון. אכן, חשוב מאוד שהנעל תהיה במידה הנכונה אך מידה זו איננה בהכרח צמודה, אפילו להפך. מידה מדוייקת היא כזו שמשאירה קצת רווח מקדימה (מאחר והאצבעות זזות למעלה ולמטה עם כל צעד) וכן אינה צמודה מדיי מאחור. כיצד יודעים שהמידה נכונה? ראשית, יש למדוד את כף רגלו של התינוק בעזרת סרגלי מדידה שאותם ניתן למצוא בחנויות או באתרי האינטרנט. לאחר מכן יש לוודא שיש מרווח של 5 מ"מ בחלק הקדמי של הנעל. בנעל סגורה ניתן להשחיל אצבע של מבוגר מאחור, באזור העקב. אם האצבע מצליחה להכנס (לא בקלות מידי) הרי שקיים מרווח רצוי. בנוסף ניתן ללחוץ בעדינות על חלקה הקדמי של הנעל ולבדוק האם אותו מרווח קיים (שימו לב שכשאתם לוחצים, לא מופעל לחץ בלתי סביר על האצבעות של ילדכם). בנעל פתוחה בחנו וראו בעיניים האם יש מרווח של 5 מ"מ בחלק הקדמי. שימו לב כי חשוב מאוד לוודא שכל שלבי המדידה יתבצעו כשהתינוק עומד.

בשורה התחתונה:
"חשוב לזכור שכפות הרגליים של ילדים גדלות בקצב מהיר יחסית" מציין ד"ר היינמן "לכן, כדאי לבדוק מדיי חודשיים-שלושה אם הנעל עדיין טובה או שיש לעלות במידה". כאמור, יצרניות מסויימות מאפשרות גם להוריד סרגלי מדידה מהאינטרנט. כך, לדוגמה, ניתן להוריד סרגל שכזה באתר פפאיה או לגשת לאחד מסניפי הרשת ולמדוד.

4. "אם הנעל נראית אופנתית ויפה כנראה שהיא לא נוחה"

לאו דווקא.
זה אולי ישמע מפתיע אבל בהחלט יש חשיבות לא קטנה למראה החיצוני של הנעל בעידוד ההליכה. כדי שהילד יתלהב וירצה לנעול את הנעליים כדאי שהן יראו מושכות ויפות. יחד עם זאת זה ממש לא העיקר. חשוב להבין שלחווית הצעד הראשון יש תפקיד מכריע במוטיבציה להליכה. אם הנעליים הראשונות לא יהיו מספיק איכותיות ונוחות, הילד שלכם עלול לפתח אנטגוניזם כלפי ההליכה ואילו אתם תמצאו עצמכם ממשיכים לשאת אותו על הידיים או לצפות בו זוחל.

בשורה התחתונה: כדי להמנע ממצב זה ולהעניק לילד חווית הליכה ראשונה נעימה, בטוחה ונוחה חשוב לרכוש את נעלי הצעד הראשון ממותג מוכר, ותיק ואמין.

5. "בחודשי ההליכה הראשונים מומלץ לנעול סנדלים שסגורים מקדימה"

לא בהכרח. ילד שמתחיל ללכת לומד מלאכה חדשה ובלתי מוכרת. לכן, חשוב לתת לו את כל הכלים הנכונים, קרי סוליה גמישה ורכה, נעל שגם אוחזת את הרגל היטב וגם בעלת אחיזה טובה בקרקע, פשוט כדי לא להקשות עליו. למרות שהדעה הרווחת בקרב אנשים היא שנעליים סגורות מגנות על האצבעות, למעשה מבחינת ההשפעה על ההליכה עצמה לסנדלים פתוחות אין חסרון ולכן בימים חמים אין מניעה מלרכוש סנדלים פתוחות.

בשורה התחתונה: בעונות החמות ניתן בהחלט לבחור סנדלים פתוחים כנעלי צעד ראשון. לא מומלץ לבחור בכפכפים, המאלצים את הילד לאמץ את שריריו על מנת למנוע מהם ליפול מהרגל. הקפידו לבחור נעל או סנדל שיהיו בעלי אחיזה טובה לרגל.