הנה משהו שלא ממש הפיל אותנו מהרגליים: לפי סקר חדש שבחן 1,000 אמהות לתינוקות צעירים באוסטרליה, נשים ישנות כשלוש שעות בלילה בלבד. מומחים טוענים שמחסור כה חמור בשעות שינה שווה ערך לסדרת עינויים וקשה יותר מכל לחץ חברתי או כלכלי. ספר לנו על זה. עוד בנתוני הסקר עלה כי רוב האמהות סיפרו  שהן קמות כחמש פעמים לאורך הלילה לטפל בתינוק הצעיר, ואחת מכל ארבע אמהות הודתה שבסופו של דבר היא נשארת לישון על הרצפה בחדר הילדים.

הסקר חושף שחוסר השינה מקשה על תפקודן היומיומי של האמהות, פוגע בזיכרון ומונע מבעדן לבצע משימות פשוטות. הן שוכחות את השמות של חברים קרובים, מאבדות את המפתח לבית ובאופן כללי מתקשות לטפל בעצמן ובתינוק.

אמהות עייפות שפונות אלי לעזרה פעמים רבות פורצות בבכי, הן מרגישות בודדות ואבודות ומשתפות אותי בקושי הרב שהן חוות, באתגר שבגידול הילדים ובמתח הגדול שמתפתח בבית כתוצאה מכך. איך בכל זאת ניתן לישון קצת יותר טוב, גם עם תינוקות צעירים?

בשנה הראשונה מתפתחים דפוסי השינה של התינוק בקצב מאוד מהיר. ילוד בתחילת חייו ישן בממוצע 16 שעות לאורך כל שעות היממה אך כבר בחודשיים הראשונים מתחילה השינה להתרכז בעיקר בלילה ובהדרגה שנות היום הולכות ומצטמצמות. ישנם גורמים פיזיולוגים אשר משפיעים על איכות השינה ועל אורכה אך חשוב להבין שלהורים יש השפעה ניכרת, וביכולתם להקנות לילדים הרגלי שינה טובים כבר מהיום הראשון. בגיל חמישה חודשים תינוקות גם מסוגלים ללמוד להירדם בעצמם ולישון לילות רצופים, שכן אז רמת המלטונין (הורמון השינה) בשיאה והילד בשל מבחינות רבות להירדם לבד ולהיות עצמאי בכל הקשור לשינה.

כמובן שישנם תינוקות המצליחים לישון לאורך הלילה גם לפני גיל חמישה חודשים, זה תלוי הרבה בהרגלים שההורים יקנו להם. הנה מדריך מקוצר לאמא העייפה – איך תקני לילד שלך הרגלי שינה טובים כבר מהיום הראשון?

מספר שעות שינה לאורך היום

1. סדר יום

התאימו את סדר הים לצרכים של הילדים ולהתפתחותם, בגילאים כה צעירים יש שינויים כל הזמן.

2. הפרידו בין יום ולילה

חשפו את הילדים לאור במהלך היום והקפידו על סביבה חשוכה ורגועה בלילה, זה יעזור מאוד לתינוקות שנולדו עם שעון ביולוגי הפוך להתרגל לחיים החדשים מחוץ לרחם.

תינוק עיף (צילום: zergkind, GettyImages IL)
זהו את סימני העייפות של התינוק. אגב, הם ממש דומים לסימנים שלך | צילום: zergkind, GettyImages IL

3. תנומות יום

השינה ביום חשובה ויש לה השפעה גדולה על השינה בלילה, ולכן חשוב שהילד ישן שינה טובה ואיכותית גם ביום. עייפות יתר גורמת ליקיצות רבות בלילה ולשינה טרופה. אני ממליצה שרוב תנומות היום יהיו בבית ובמיטתו של הילד.

אין זה אומר שאת צריכה לבלות את כל חופשת הלידה שלך בבית בניסיון להרדים את הילד וזה דווקא חשוב שגם את תבלי לך בקניות ובבתי קפה אך נסי לעשות זאת בחוכמה ולכן השתדלי שלא לצאת לימים שלמים מחוץ לבית, נחמד לפעמים לארח עוד חברה בחופשת לידה לקפה אצלך. אם יש לך המון תוכניות במשך כמה ימים רצופים נסי לתכנן ימים רגועים יותר בהמשך. וכמובן תמיד שימי לב למה שהילד שלך מסמן לך – אם הוא לא רגוע ואינו מצליח להירדם מחוץ לבית הביני שהוא זקוק לקצת שגרה, ובימים הקרובים חשוב שתקפידי עבורו על שגרת שינה נוחה.

4. סימני עייפות

זהו את סימני העייפות של הילדים (פיהוק/ גירוד באוזניים/ שפשוף עיניים וכו') והשכיבו אותו לישון עד חצי שעה מהופעתם. היענות מוקדמת תקל על תהליך ההירדמות ותיטיב את איכות השינה.

5. טקס שינה

לטקס שינה קבוע ישנה חשיבות גדולה כדי לסמן מתי נגמר היום ומתחיל הלילה, בנוסף יש לו גם חשיבות פיזיולוגית והוא מעודד הפרשת מלטונין (הורמון השינה). צרו טקס הבנוי כמשפך להפחתת גירויים והקפידו על סדר פעולות קבוע (סיפור/ שיר/ עיסוי וכדו') שיחזור על עצמו כל ערב - כך תעזרו לילדים לדעת מה מצפה להם ולהירגע לקראת השינה.טקס השינה צריך להיות בחדר הילדים ובאור מלא.

הקפידו על טקס שינה גם עבור תנומות היום אך צרו הפרדה ברורה בין הטקסים כדי למנוע בלבול.

6. שעות השכבה לשנת לילה

שעות אידיאליות להתחלת הלילה 18:30-20:00 בערב, ובתוך טווח זה לפי סימני עייפות

7. עקביות

עקביות היא המפתח להצלחה, רק כך תצליחו להעביר מסר ברור לילד שלכם ולמנוע בלבול. זכרו שילד מבולבל הוא ילד מתוסכל.

מס עקרות הבית: 2,000 ש"ח בשנה (צילום: news.com.au)
זמן קניון וקפה הוא יקר וחשוב, אבל השתדלו לא להעמיס | צילום: news.com.au

8. תנו לילד מעט עצמאות

הימנעו מתגובה מהירה ומוגזמת לתלונות קלות (שאינן בכי) הן בהרדמות והן כשהילדים ישנים – תופתעו לגלות שלפעמים הם חוזרים לשון בלי שום עזרה. מחקרים מראים שתינוקות שהוריהם משהים מעט את תגובתם מפתחים יכולת הרגעה עצמית ושינה טובה יותר.

לעומת זאת, אם הילד בוכה תמיד תענו לקושי שלו והרגיעו אותו במגע או על הידיים, אף פעם אל תשאירו תינוק לבכות במיטה. בצורה הזו תחזקו את הביטחון שלו והוא יהיה נינוח ורגוע יותר במיטתו.

*הכותבת היא גלי חן – יועצת שינה בשיטת 'לילה טוב', 058-456-5755, פייסבוק