אי אפשר להפריז בחשיבותו של כיסא הבטיחות לרכב. יש אינספור עצות וטיפים לבחירת מושב הבטיחות המושלם, וכולנו כבר יודעים מה לא לבחור, אבל מקרה טראגי שהתרחש בארה"ב מעלה נקודה קריטית: כיסאות הבטיחות נועדו לשימוש ברכב - וברכב בלבד. 

שפרד דוד, תינוק בן 11 שבועות, ישן את שנת הצהריים שלו בסלקל שהונח על רצפת מעון היום שבו שהה. שעתיים לאחר מכן, כשצוות המעון הבחין כי הוא לא מתעורר, ניגשה אחת העובדות לדרו, וגילתה כי הוא אינו נושם. שפרד הובהל לבית החולים, אבל זה היה מאוחר מדי, ומותו נקבע מיידית. "כשהגענו לבית החולים, נתנו לי לגשת אליו", סיפר דרק, אביו של התינוק. "נישקתי אותו על המצח והוא היה קר, ידעתי שזה הסוף".

אבל איך קורה אסון כזה? והאם ניתן היה למנוע אותו? בהחלט כן. מותו של שפרד נגרם מחנק תנוחתי - מצב שבו התנוחה שבה נמצא התינוק מונעת ממנו לנשום כראוי, ומביאה, במקרים קיצוניים, למותו. בעבר מתו שלושה תינוקות בארה"ב באופן דומה לאחר שנחנקו למוות במנשא ערסול, ומאז נכנסו לתוקף תקנות בטיחות חדשות לנשיאת תינוקות. גם טרמפולינות, נדנדות ופופים עלולים לסכן את נתיב האוויר של התינוק, ולכן יש להשתמש בהם רק בהשגחה צמודה.

לפי הנחיות משרד הבריאות, יש להשכיב תינוקות לישון רק על הגב, על מזרן קשיח וללא בובות, כלי מיטה או שמיכות העלולים לגרום לחנק. "הסלקל וכסאות הבטיחות לרכב אינם מיועדים לשינה שגרתית בבית ובמיוחד  לא עבור תינוקות מתחת לגיל 4 חודשים. יש להעביר את התינוק בהזדמנות הראשונה למיטתו. כמו כן, בשימוש במנשא יש לדאוג שפני התינוק נמצאים מעל לבד המנשא, עם פנים גלויים ללא חסימה לאף ולפה". 

(רשימת ההוראות המלאה למניעת מוות בעריסה נמצאת כאן). 

>> רביעייה בהפתעה: הסיפור המדהים של מיכל ביטון