תינוק עיף (צילום: zergkind, GettyImages IL)
"את כבר משכיבה אותו? אבל הוא בכלל לא נראה עייף!" | צילום: zergkind, GettyImages IL
"רפי, שגרה זה רע?", שואלת רעייתו המאנפפת של רפי בפרסומת האלמותית. מאז שהפכתי לאמא ברור לי ששגרה זה טוב ואפילו חיוני לתינוקות: הם ישנים טוב יותר, רגועים יותר ושמחים יותר. עם זאת, ברגע שהיינו צריכים לסטות מהשגרה, בטיול בסופשבוע או בערב חג שבו הארוחה נמשכת אל תוך הלילה, מיד נלחצתי והייתי מוטרדת. איך הדבר ישפיע על בתי שיר? היא לא תקבל שעות שינה מספקות ותהיה עייפה ונרגנת, לא תירדם בזמן בערב והדבר ישפיע לרעה על שנת הלילה שלה.

לאחר לידת בתי השנייה, רוני, הדברים קיבלו פרופורציות. בתי הגדולה, שיר, כבר גדלה, ושינויים בשגרה כמעט ולא השפיעו עליה, כך שידעתי שהדברים עוברים ומשתפרים עם הזמן. בנוסף, ברגע שיש שני ילדים, צריך למצוא את האיזון ולעשות פשרות כדי שכולם יוכלו ליהנות מהזמן החופשי המשותף עם מינימום פגיעה בהרגלי השינה. ובשורה התחתונה: אלה הם בסך הכל כמה ימים של שינוי, והכל ישוב על מקומו בשלום עם החזרה לשגרה.

השתדלו להישאר לישון בבית המארח

יש כמה דברים שבכל זאת ניתן לעשות על-מנת לצמצם פגיעה בשינה של הקטנטנים שלנו בימי חג. לרוב התינוקות עם שגרה סדורה יהיה לא קל להתמודד עם השינוי ולהיות ערים עד לשעה מאוחרת. הם רגילים לישון בשעה סבירה (בין 18:30-20:00) ולא מבינים מדוע במקום ללכת לישון הם צריכים להישאר ערים, לשבת בכסא ולהיות מוצפים בגירויים של הרבה אנשים, רעש, שיחות, אורות ועוד. הם זקוקים לשגרה שלהם ולשינה והעובדה שמדובר בערב חגיגי לא רלבנטית להם כלל.

אני ממליצה למשפחות עם תינוקות עד גיל שנה ואף שנתיים, אם הדבר אפשרי, להישאר ללון בערב החג בבית המארח ולהשכיב את התינוק לפני תחילת הסעודה. נכון, כולם רוצים לראות את התינוק במשפחה, ומי שרוצה מוזמן לעשות זאת לפני השעה שבע בערב. אם התינוק יעבור מיד ליד של אנשים שהוא לא כל-כך מכיר (המשפחה המורחבת), ישחקו איתו במשחקים, ישירו לו שירים ועוד, הוא עלול להיות מבוהל ומוצף בגירויים, להיכנס להיפראקטיביות, לבכי – ולהתקשות מאוד להירדם. ואז אתם תמצאו את עצמכם מעבירים את ארוחת החג בהרגעת התינוק על הידיים, בקפיצות, בטיולים בעגלה ועוד.

אם אפשר, יש לקיים את שגרת הערב של התינוק כולל מקלחת, הלבשה והשכבה ואז להצטרף לארוחת החג וליהנות ממנה. יש סיכוי שהילד יתקשה להירדם מכיוון שהוא נמצא בסביבה זרה ולא מוכרת. ניתן לעזור לו באמצעות חפצי המעבר שלו (מוצץ, חיתול טטרא וכד'), מגע וקול, ולא לחשוש מכך שהוא לא נרדם כהרגלו. יהיה לו מעט קשה, אך לבסוף הוא יירדם. אל תדאגו מכך שהילד מפסיד את המפגש המשפחתי - התינוק יגדל וייהנה מארוחת חג רבות עוד בעתיד.

שולחן ארוחת החג (צילום: RonTech2000, Istock)
בלי צרחות של תינוקות עייפים תגלו שהסדר יכול להיות חוויה קצת נחמדה | צילום: RonTech2000, Istock

אם אתם לא יכולים להישאר לישון, אני ממליצה לנסות להשכיב את התינוק לישון בעגלה בשעה הקבועה שלו, וכשנוסעים הביתה להעבירו למכונית. רוב הסיכויים שימשיך לישון ואז המעבר למיטתו יהיה קל והוא יקבל את שעות השינה להן הוא זקוק. ילד עם שגרה סדורה יידע להתמודד עם שבירת שגרה מדי פעם ויחזור בקלות לשגרה המוכרת לו. אל דאגה, השינוי  לא יפגע בהרגלים הטובים שרכש.

אם אתם חוששים מכך שהתינוק לא יירדם במקום זר, מתוך ניסיון דומה בעבר, ואתם מעדיפים שיהיה אתכם ער בזמן הארוחה המשפחתית, ניתן להשכיב לשנת אחה"צ מאוחרת, שתעניק לו כוחות כך שיחזיק מעמד בארוחת החג עד כמה שניתן. אני ממליצה להצטייד במוצץ, חפץ מעבר ומספר צעצועים שהתינוק נהנה לשחק בהם, על-מנת להקל עליו ברגעים שבהם הוא ישתעמם מחברת המבוגרים וירצה לעסוק בדברים המוכרים והחביבים עליו.

איך לשמור לתינוקות ולילדים על השגרה בחול המועד?

אחרי ליל הסדר, מגיע שבוע של חופשה מהמסגרת הקבועה שכולל בדרך כלל אירועים משפחתיים, מפגשים עם חברים וטיולים בחיק הטבע. איך בכל-זאת ניתן לשמור לתינוקות על השגרה ולצמצם "נזקים" בתקופה זו כך שלא ישפיעו על השינה ביום ובלילה?

 אחד הקשיים הוא שהייה בסביבה לא מוכרת. אחד הדברים שיכולים לסייע לקושי הוא הצטיידות בפריטים מוכרים, בדומה לנעשה בליל הסדר: חפץ מעבר, בובה אהובה, צעצועים החביבים על התינוק ועוד. מה שחשוב הוא לא לשדר לילדים את הקושי שלכם בחוסר השגרה, אלא להעביר מסרים חיוביים ככל הניתן. הילד משקף את מה שההורים שלו משדרים לו.

תינוק ישן על אמא באוהל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חופש זה דבר מעייף | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

נסו לשמור על השגרה של התינוקות והילדים עד כמה שניתן, במטרה להקל עליהם. אם ילד רגיל לישון צהריים, תכננו את היום כך שבשעת הצהריים תהיו בטיול רגלי ארוך ואז הוא יישן בעגלה, או בנסיעה ארוכה ואז יוכל לישון ברכב. אם יוצאים למסעדה בערב, השכיבו אותו לישון בעגלה. נסו לא ללכת לישון מאוחר מדי והקדימו את ההשכבה שלכם. כך תהיה גם לכם חופשה אמיתית מלאה בשינה ומילוי מצברים.

לקראת החזרה לשגרה, מומלץ להתארגן יום קודם עם יישור קו של סדר היום, תנומות היום, השכבה לשנת הלילה בזמן ועוד. הדבר יקל על הילדים לחזור לשגרה ולדמויות המטפלות שלא פגשו שבוע וחצי.

באופן כללי, יש תינוקות ששינויים בשגרה לא יפריעו להם כלל והם יזרמו עם כל שינוי, ויש תינוקות שכל תזוזה קלה בסדר יומם הקשיח יביא ליקיצות בלילה ופרקי בכי. אין לנו דרך לשלוט במזג של התינוק שלנו, אלא לנסות להתאים את הדברים עד כמה שניתן. ומלבד זה – גם לשחרר ולזכור שזה חולף, ומצד שני – חוזר כל שנה מחדש. אלה החיים, ויציאה מהשגרה היא חלק בלתי נפרד מהשגרה.

*הכותבת שרי גלזר היא יועצת שינה ומנחת הורים

יש לך שאלות לשרי? את מוזמנת לכתוב לה

>> 8 מיתוסים שגויים על שנת תינוקות