סטפני מקדוגל (צילום: צילום ביתי)
סיבת כאבי התופת להנקה של סטפני מקדוגל | צילום: צילום ביתי
לכאבים בהנקה יכולות להיות הרבה סיבות. תפיסה לא נכונה של הפטמה בפיו של התינוק, גודש, יובש ועוד מרעין בישין. אבל שום דבר לא הכין את סטפני מקדוגל, אמא אמריקאית שנאבקה בכאבי הנקה קשים, לסיבה שגרמה לה לסבול כל כך. בטור שפרסמה ב"האפינגטון פוסט" היא חלקה את הגילוי עם הקוראים. 

"הנקה היא עניין מאתגר. לכל דבר - מצורת הפטמה של אמא ועד הלשון של התינוק - יש השפעה על הצלחת ההנקה. יש אנשי מקצוע שמתמחים בפתרון בעיות בהנקה, אבל אף אחד מהם לא הצליח לזהות מה שהיה ממש מתחת לאף שלו - או יותר נכון, ממש מתחת לאף של הילד שלי.

"עוד לפני שילדתי ידעתי על לשון קשורה, וביקשתי שיבדקו את העניין ממש אחרי הלידה. הלשון של הבן שלי הייתה משוחררת, אבל עדיין כל הנקה הייתה גורמת לי לכאבים איומים. האשמתי את עצמי, חשבתי שאני לא עושה משהו כמו שצריך, ושאם הייתה בעיה מישהו מאנשי הצוות בבית החולים היה עולה על זה.  

"הנקתי במשך שישה חודשים. כל הנקה שיסעה אותי, אבל לא הייתי מוכנה לוותר. בערך בשלב הזה הוא כבר ממש לא הצליח לתפוס את הפטמה, ועברתי לשאיבות מפרכות. יום אחד, כששיחקנו יחד במיטה שלי, ראיתי משהו מוזר בפה שלו. השפה העליונה נראתה לי מחוברת מדי לחניכיים. העליתי תמונה לקבוצת וואטסאפ של אמהות שאני חברה בה, ושאלתי אם זה נראה להן כמו שפה קשורה. הן אמרו שכן, ולמחרת כבר הייתי אצל הרופא, שהתקשה לקבוע ושלח אותי לקבל חוות דעת שנייה מקולגה שלו, שגם מבצעת ניתוחי התרה. 

"שניות אחרי שנכנסנו למרפאה של הרופאה, היא כבר הודיעה לנו שאמנם יש לילד חיך גבוה, לשון קשורה ושפה קשורה - אבל יש גם דבר מפתיע בהרבה בפה שלו - שתי שיניים כלואות, בקדמת הלסת העליונה. בו במקום היא ביצעה התרה - ניתוח קטנטן שבו מפרידים את החלק המחובר מדי. נכון, היה לי קשה לראות את התינוק שלי מדמם מהפה ובוכה את נשמתו, אבל אחרי כמה דקות של בכי הוא נרגע, ואני ידעתי שמנעתי ממנו קשיים אפשריים בדיבור, באכילה ואפילו בנשימה ובצמיחת השיניים. 

"בגלל שההנקה הייתה הרוסה לחלוטין, כבר לא חזרתי לנסות ולהיניק, והמשכתי לשאוב. חוץ מהגילוי המפתיע במרפאה, שמחתי מאוד לשמוע מהרופאה שעצם העובדה שהצלחתי להניק עד גיל חצי שנה מרשימה ביותר, נוכח מצב הפה של התינוק שלי. ממש הרגשתי גל של גאווה והקלה שוטף אותי באותו רגע. אז נכון, את ההנקה של הבן שלי לא שיקמתי, אבל את הביטחון והרוגע שלי שיקמתי ועוד איך - וזה חשוב לא פחות".

אז עד כמה זה נדיר? "לשון קשורה ושפה קשורה מופיעות בשלושה עד חמישה אחוז מהתינוקות, ונפוצות יותר בבנים", אומרת נירית אוליבקוביץ, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC. "כיום, בניגוד לעבר, לא ממהרים להתיר את הקשירה בניתוח, ומנסים לפתור את הבעיה בעזרת ייעוץ הנקה וטיפולים משלימים, כגון אוסתאופתיה לתינוק. חשוב להדגיש, עם זאת, כי אם האם סובלת מכאבים קשים או מגודש בלתי פתיר, או אם התינוק לא משגשג ולא עולה מספיק במשקל, תבוצע התרה מהר ככל האפשר. במקרה שלפנינו, לא בטוח שהשיניים הכלואות הן שגרמו לבעיה, וייתכן כי הכאבים נבעו מהשפה הקשורה דווקא". 

 >> פנטזיית הנקה: "הנקה יכולה להכאיב אבל התחושה עילאית"