החלטת להניק? מצוין! את ודאי חושבת, ובצדק, על הקשר שיווצר לך עם התינוק, על רגעי האושר בו תסתכלי עליו או עליה באושר, שעה שהם יונקים בצורה נעימה ושקטה, ללא בעיות. הנקה היא התזונה המיטבית לתינוקך, ומחזקת את הקשר מדהים של האם עם התינוק. עם זאת, בימים הראשונים היא עלולה להיות מתסכלת, בעיקר מכיוון שעבור חלק מהאמהות זו פעולה חדשה שמעולם לא חוו, וגם למי שחוותה, בכל פעם יש תינוק חדש. לכן נשמח לתת לך כלים כדי להתחיל את ההנקה בצורה הטובה ביותר, ולהכין אותך לקראת הבאות.

בדיוק כפי שיש הכנה ללידה, מומלץ להשתתף גם במפגש הכנה להנקה. מפגש שבמהלכו תקבלי מידע חיוני שיעזור לך לתפקד בזמן ההסתגלות להנקה וייתן לך כלים להתמודד עם פעולה שנתפסת כטבעית, אך גורמת לעיתים לתסכול אצל נשים שלא מצליחות או מתקשות להניק. במפגש ההכנה תקבלי תשובות לשאלות נפוצות כמו "למה זה כואב?" ו"למה התינוק לא מתחבר?". במפגשים מסוג זה לומדים מה הם צרכי התינוק ואיך נוכל לדעת שאנחנו מספקות לו את מה שהוא צריך.

View this post on Instagram

A post shared by @breastfeedingart on

לפנינו שישה טיפים שעשויים להפוך את התהליך לחלק יותר:

1. קולוסטרום מתחיל להיווצר בשד החל מהשבוע ה-15, ובימים הראשונים לאחר הלידה יש בשד קולוסטרום. קולוסטרום הוא החלב הראשוני, המכיל המון נוגדנים ורכיבים שמאוד נכונים לתינוק בימים אלו. בימים הראשונים האם לרב לא תרגיש תחושה שונה בשד. תחושה של מלאות בשד והגעת החלב תהיה לרוב בין היממות השלישית עד החמישית לאחר הלידה. חשוב לאפשר לתינוק לנסות לינוק מיד לאחר הלידה. החיבור הזה נכון לתינוק ברגעים הראשונים שלו מחוץ לרחם. במידה והדבר לא מתאפשר, אפשר לבקש מנשות הצוות עזרה ולנסות לסחוט קולוסטרום מהשד ולתת אותו לתינוק. בכל מקרה אם מאיזה שהיא סיבה הייתה הפרדה בין האם לתינוק, ניתן ליצור את הבונדינג המיוחל באמצעות הנקה במפגש המחודש.

2. תינוקות בהנקה מלאה, זקוקים במהלך החצי שנה הראשונה לפחות ל-8-12 ארוחות ביממה, בכל האכלה נציע לתינוק לינוק משני הצדדים.

3. כדי לוודא שהתינוק שלנו יונק בצורה יעילה יש לעקוב אחרי כמויות הצואה והפיפי שהוא עושה. החל מהיממה הרביעית לאחר הלידה (עם הגעתו של החלב) נצפה למינימום 6 חיתולים עם פיפי ו-3 עם צואה.

View this post on Instagram

A post shared by @breastfeedingart on

4. "הלילה השני" הוא שם קוד ללילות הראשונים. ביממה השנייה ושלישית יש לתינוקות נטייה ללילה לבן. זהו לילה שמתאפיין בהמון הנקות, בהתנהגות של חוסר שובע, חוסר שביעות רצון וחוסר שקט מתמשך. ההתנהגות הזו של התינוק עלולה ליצור אצל האימא תחושה של חוסר בטחון בנוגע ליעילות ההנקה. חשוב כמובן לוודא שהתינוק אכן עושה קקי ופיפי ושאין ירידה במשקל של יותר מ10 אחוז. אם כל המדדים תקינים חשוב לאפשר לתינוק לינוק כמה שיותר ולהתעודד שלרוב ביממה למחרת הם משלימים שעות שינה – וזה יהיה הזמן שלך לנוח.

5. הנקה לא אמורה לכאוב. אם את מרגישה תחושה של כאב או חוסר נוחות בהנקה אל תחכי עם זה. פני בהקדם ליועצת הנקה, שתוכל להדריך אותך מה לעשות כדי לשפר את החיבור של התינוק לשד ולהוריד ואף למנוע את הכאבים וחוסר הנוחות. חשוב להבין כי כאשר יש כאבים בזמן ההנקה סימן שהחיבור לא מספיק מדויק ובמקרה כזה מעבר לכאבים אפשריים סביר שגם לתינוק יותר קשה ופחות נח, ולכן חשוב לתת על זה את הדעת בהקדם.

View this post on Instagram

A post shared by @breastfeedingart on

6. נשים רבות מתנסות בשאיבות, בין אם על מנת להגביר את כמויות החלב, ובין אם על מנת ליצור מאגר קטן של כמה מנות שאובות. נשים אשר מתחילות בשאיבות לצורך הגברת כמויות עלולות לחוש תסכול רב מאחר ובהתחלה הכמויות יכולות להיות קטנות. אך אל ייאוש, כל שאיבה, וכל טיפה מביאה איתה טיפה נוספת. משאבות שונות מפיקות כמויות שונות של חלב, כך שגם סוג המשאבה וגם תדירות השאיבה עשויות להשפיע על כמויות החלב. אם ההנקה זורמת וטובה, עדיף לדחות את השימוש במשאבה עד להתבססות ההנקה. לנשים שמסיבות שונות אינן מניקות בימים הראשונים ומעוניינות להאכיל את התינוק בחלב אם, מומלץ בשלושת הימים הראשונים לסחוט את הקולוסטרום ידנית, מכיוון שהוא מגיע בכמות קטנה וצמיגי ולרוב המשאבה אינה מצליחה לפנות אותו.
במידה והתינוק אינו יונק ניתן להתחיל לשאוב החל מיממה שלישית או רביעית - מומלץ לפנות ליועצת הנקה כדי לקבל עזרה בשאיבה.

כיצד נשמור את החלב השאוב? חלב שאוב יכול להחזיק במקרר בין 6-8 ימים בתוך המקרר, ולא על דלת המקרר. במידה ולא השתמשת בחלב שנשאב, אפשר להקפיא אותו. רצוי להקפיא סמוך ככל האפשר למועד השאיבה. את החלב השאוב מומלץ להקפיא בשקיות שאיבה. רצוי להקפיא את שקיות החלב כשהן שוכבות, על מנת להקל על הפשרתן. חלב שהופשר במקרר טוב לשימוש למשך 24 שעות. רצוי לא לחמם את החלב על מנת לשמור על כל הערכים התזונתיים שלו. במידה ויש ספק לגבי טריות החלב מומלץ להריח אותו. לחלב אם מקולקל יש ריח חמוץ, ובכל אופן חלב אם מחזיק מעמד זמן רב יותר מתמ"ל.

View this post on Instagram

A post shared by @breastfeedingart on

לאחר כל זאת, זריקת העידוד החשובה ביותר היא שבראש ובראשונה כדאי ונכון ללמוד להקשיב לתינוק, לעצמכן ולגוף שלכן.

הכותבת היא רותי מירז, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC למלון היולדות בייבי ליס. כחלר מהמערך התומך, אחת לחודש מתקיים במלונית "מפגש הדרכה לקראת הנקה" חינם, שפתוח בפני כל מי שנמצאת בטרימסטר השלישי.