שבוע ההנקה הבין לאומי חל בתחילת אוגוסט, והשנה בעקבות הקורונה (ובארץ גם בעקבות מצב בטחוני), יעסוק בעיקר בהנקה בזמן סטרס.

בסרטים תמיד נראה שאמא מחברת תינוק לשד והוא יונק לו בנחת. אמא שמחה, יושבת לה ונהנית מתחושת ריקון השד ומהידיעה שהשד פחות לחוץ, שהתינוק אוכל, תיכף ישבע ויגדל טוב, בריא ומאושר.

קריאת מציאות לשנת 2021. קורונה, אזעקות, פיצוצים, יריות, טילים, סגר, נפתח סגר, ממשלה חדשה ועוד. התינוק עם חום, פקיעת שיניים, פציעות בשד, עייפות, והמחשבה המטרידה (שבטוח רק אני, האמא היחידה שאי פעם הרגישה ככה) שלא לזה התפללתי.

ההנקה תוציא ממך את הוונדרוומן שאת

היום יש בהורות המון אתגרים. אנחנו צריכים לעמוד בציפיות החברה, לצלם הכל יפה לרשתות, לחייך המון ולתת דין וחשבון לכל אחד שיש לו מה להעיר על ההורות שלנו, על האם אנחנו מטפלים טוב בתינוק, כן או לא הנקה, מה מקובל ומה אסור ולחץ מכל כיוון אפשרי. אמא מניקה כיום, צריכה להתמודד לא רק עם אתגרי ההנקה שתמיד היו, אלא עם אתגרי המציאות המשוגעת שבה אנו נמצאים כרגע וההנקה בתוך כל הכאוס הזה. הרי איך אפשר להניק באמצע חדר מדרגות? איך ממשיכים להניק עם הפצעים האלה? הטחורים זה גם לא משהו שכיף במיוחד לשבת עליו ולהניק בנחת.

העניין הוא כזה, ההנקה כן עוזרת. גם לאם וגם לתינוק. אני אפתח דווקא בכיוון ההפוך. אני תמיד אומרת לכולם שהחלב יושב בלב ולא בשדיים. בגלל שלעיתים בזמני סטרס, לחץ וזמני חירום, את יכולה להיות מפוצצת חלב אבל הוא לא ייצא. הנטייה שלנו היא לשחרר חלב, ברפלקס שחרור החלב בתנאים של נחת ורוגע. נסו להיזכר בתמונות שראיתן למשל על אמא דובה מניקה, היא נשכבת לה בנוחות ומניקה בנחת. כך גם אמא חתולה וכן הלאה. אז תכלס מה לעשות? פשוט קחי אויר, תספרי עד 10, והירגעי. גם כשהכל מסביבך לחוץ ומפחיד. את תהיי חייבת להפוך לסלע האיתן בסערה הזאת. למה? כדי שתוכלי להניק. זה יוציא ממך את הוונדרוומן שאת.
מה זה יעשה לתינוק שלך? הוא יקרא את ההתנהגות שלך. את השפה המילולית ובעיקר את הלא מילולית שלך. הוא ילמד שגם כשקשה, ניתן לנשום ולהירגע ולמצא פתרונות. הקרבה אל הגוף שלך בזמן ההנקה, מאפשרת לו להקשיב לקצב הדופק שלך, למהירות הנשימות שלך, לחוש את כיווץ או רפיון הגוף שלך, חוזק החיבוק שלך ועוד. אם תנשמי עמוק ותירגעי כדי שתוכלי להניק, הדופק שלך והנשימה יוסדרו, המגע שלך יחזור להיות רך ומלטף ואת תחייכי. זה מה שהתינוק יקלוט ממך. שאת השקט במרכז הסערה.

הנקה (צילום: Pixel-Shot, shutterstock)
לא כל אחת מצליחה או רוצה. אילוסטרציה | צילום: Pixel-Shot, shutterstock

בנוסף, בחלב יש המון רכיבים שמגנים על התינוק. תתפלאי אבל אפילו אחרי גיל שנתיים החלב שלך מגן על תינוקך. ולכן, אמנם ההנקה תמיד חשובה, אבל היא חיונית אף יותר בזמני מחלות, מגיפות, וירוסים, מחלות חורף, מחלות קיץ, טיסות ועוד. ההנקה שלך היא הדבר שמותאם ביותר עבור תינוקך ויגן עליו מבפנים. על השד שלך יש קולטנים שקולטים דרך הרוק של התינוק מחוללים שהוא נחשף אליהם ואת תייצרי נוגדנים במיוחד עבורו. גם אם את נחשפת למחוללים או אפילו לחיסונים, את תעבירי לו נוגדנים. כיום כבר ידוע שאמהות שחוסנו כנגד קורונה בהחלט העבירו נוגדנים לתינוקות.

לבסוף אני רוצה דווקא לסיים במחשבות קטנות - גדולות ומנחמות באופן מיוחד. הראשונה היא שחלב האם הוא מתוק, יש בו סוכר בדיוק במידה הנכונה, המתכון המושלם, ולכן זה תמיד מרגיש עבור התינוק כיף ומרגש בכל הנקה מחדש כאילו בכל פעם מקבל קינוח מושלם במסעדת 3 כוכבי מישלן. השניה, ההנקה ירוקה ואקולוגית ולכן מרגיש לאמא מניקה לפעמים כאילו היא נשיאת גרינפיס, השלישית, שההנקה מאלצת אותנו להתחבק, להתכרבל, להסניף אחד/ת את השניה ולשחרר את האוקסיטוצין שהוא הורמון האהבה. הוא ההורמון שגורם לנו להתאהב בילדים שלנו, בבני/ בנות הזוג שלנו, להרגע ולהלך על עננים.

אני יודעת שהמציאות פה קשוחה. אני יודעת שלהיות אמא זה לא קל. התוספת של ההנקה על הקשיים האלה היא לא תמיד קלה, ולא כל אחת בעניין או מצליחה להניק, אבל שתדעי שזה שווה את המאמץ, גם עבורך וגם עבור התינוק שלך.

הכותבת היא  אחות מוסמכת, יועצת הנקה מורשית משרד הבריאות ויועצת שינה מוסמכת. מייסדת BaLaOlam.