אם מניקה את תינוקה ואחיו מסתכל (צילום: istockphoto)
עם תאומים זה עוד יותר מורכב. הנקה | צילום: istockphoto

הנקה היא ללא ספק זמן איכות של האם עם האוצר החדש, זמן של קסם, חיבור ואהבה במיוחד בחודשים הראשונים אחרי הלידה. אבל גם אם לא תמיד נעים להודות, פעולת ההנקה יכולה להפוך למשימה תובענית, שמתרחשת שש פעמים ביום ויותר, למשך רבע שעה לפחות בכל פעם. זמן שעשוי לשעמם אימהות נמרצות או אפילו לגרום להן תסכול על חוסר המעש הנלווה אליהם.

בדיוק מהסיבות האלו, אם אחת תמימה, שחשה רגשות אשם על כך שהיא משתעממת בזמן הנקת התינוק, החליטה לברר באתר הורות אמריקאי מה אחיותיה למקלדת ולהנקה נוהגות לעשות בזמן הזה.
התשובות הכנות לא איחרו להגיע: חלקן ענו שהן מצליחות לגלוש באינטרנט באמצעות תמרונים שונים כמו הנחת הלפטופ על הספה. לדבריהן, הן גולשות באתרים של אימהות או אפילו כותבות פוסטים בבלוגים האישיים שלהן. היו שניסו להשלים פערים בסדרות אהובות באמצעות כפתור ה-pause השימושי, היו שנהגו לצפות בערוצי תוכן כמו דיסקברי או ערוצי המדע, אבל הרוב הודו שהן פשוט בוהות במה שיש באותו הרגע – טלוויזיה גרועה למדי.

קוראות, מפטפטות ומתמוגגות

היו אמהות שהודו שהן מנסות לקרוא, וחלקן אפילו סיפרו שהצליחו להשלים ספרים. אחת סיפרה שהיא קראה מתוך מכשיר הפאלם פיילוט, אבל הרוב אמרו שהן מעלעלות במגזינים אהובים.
היו שדיווחו שהן משוחחות בטלפון, אחת מהן סיפרה שהתקינה אוזנייה מיוחדת כדי שתוכל לפטפט בשלווה, אחדות דיווחו כי למדו איך להניק על הצד או על הגב וניצלו את הזמן כדי לתפוס תנומה קלה, אחת מסרה שהיא פותרת תשבצים בעזרת בעלה (שמקריא לה את השאלות), ושנייה סיפרה שהיא מנצלת את הזמן כדי לשיר לתינוק. והיו כאלו שדיווחו כי הן דווקא מתמוגגות מלהתבונן בתינוק או נוהגות לחלום במתיקות בהקיץ.
ומה קורה בתחום אצלנו? "אצלי זה משתנה", מספרת ענת, אם מניקה לתינוק בן ארבעה חודשים. "יש פעמים שאני פשוט מתמוגגת מהילד, אבל בהתחלה הייתי בעיקר עסוקה בהמון דברים – יד אחת על האינטרנט או על השלט, לפעמים קוראת ספר או עיתון ולפעמים מדברת בטלפון, תלוי כמה השיחה דחופה. עכשיו כשאני מנסה לעשות משהו, זה פשוט מפריע לו לאכול".

לדבריה, התנוחה שהיא מניקה בה היא סטנדרטית למדי. "אני משאירה יד אחת פנויה, ובדרך כלל משעינה את היד השנייה על הרגל ואז העומס פחות גדול", היא מספרת. "אבל בלי אביזרים או כריות מיוחדות".
"אני באופן אישי לא מאלה שמסוגלת לזוז, אז אני פשוט יושבת", מספרת נועה טמיר, אם מניקה לתינוק בן חצי שנה. "אני משתדלת שלא לדבר בטלפון, למרות שזה מפתה מאוד. כשהייתי בחופשת לידה צפיתי בעיקר בטלוויזיה – אז היה את "האח הגדול" אז הייתי מרותקת בעיקר לערוץ 20. היום כשאני מניקה בעיקר בערבים אני בעיקר מנצלת את הזמן לנוח".


אפרת קליין מפתח תקווה, אם לתאומים בני שבעה חודשים שמבלה את רוב שעות היום בהנקה, מודה שהיא מצליחה לעשות תוך כדי הנקה כמעט הכל. "אפילו הצלחתי להפעיל מכונת כביסה תוך כדי הנקה במנשא", היא אומרת. "לא הייתה לי ברירה, הייתי חייבת לכבס והקטנה שלי לא הסכימה להתנתק ממני. חוץ מזה, אני גם קוראת תוך כדי הנקה, מדברת בטלפון, ולפעמים אפילו מתאפרת; יום אחד הייתי חייבת לצאת בבוקר לפגישה, וניצלתי את זמן ההנקה להתארגנות. אני מאוד ממליצה על הנקה במנשא, זה מפנה לך שתי ידיים והופך את החיים להרבה יותר קלים.
"פה ושם אני גם יכולה לישון תוך כדי ההנקה: אם אחד מהתאומים מתעורר באמצע הלילה, אני לוקחת אותו איתי למיטה ומניקה בתנוחת צדית. גם ככה אני לא מצליחה לישון שינה עמוקה בלילות האלה, ככה שזה לא מסוכן. לפעמים שנינו פשוט נרדמים אחרי ההנקה, וכיף לנו".

האם נשים אמורות לחוש אשמה על כך שהן מנצלות את זמן ההנקה כדי לעסוק בדברים אחרים? "ממש לא", קובעת נעמי גטניו, עורכת פורטל דולה, מנהלת מרכז דולה, מדריכת הכנה ללידה, ומנחת קבוצות לאמהות. "בהתחלה נשים מניקות שמונה פעמים ביום, חצי שעה בממוצע ואפילו יותר, אז אי אפשר כל הזמן הזה רק להתחבר לתינוק. ברור שחלק מהזמן האם צריכה להקדיש לעצמה, למשהו שמרגיע אותה ועושה לה טוב. אפילו במערכת יחסים לא מתחברים עשרים וארבע שעות ביממה. לפעמים התינוק מהופנט ומסתכל בעיניים, ואז אי אפשר להתנתק, אבל עם כל הכבוד לתינוקות, צריך גם להירגע. כל אחת והכיף שלה – לראות טלוויזיה, ללמוד דברים חדשים, או לחלום על דברים שאי אפשר לעשות כרגע. התינוק הרי כבר דורש את שלו, ויש לו את הקרבה שלו לאם, ואם היא יכולה לעשות משהו דחוף או אחר באותו זמן, זה לא מפריע".
האם יש טכניקות מיוחדות שאפשר לסגל כדי להצליח לנצל את הזמן לדברים אחרים? "לכל אחת יש את התנוחה המועדפת שלה, אבל אפשר להניק בתוך מנשא למשל, או להניק בשכיבה על הצד וכך אפשר גם לנמנם. כמובן לוודא שהוא לא יכול ליפול מהצד השני", היא מוסי