בואו נודה על האמת: לא לזה פיללנו. במקום תינוק חמים ומתמסר, שפופרת פלסטיק נוקשה או חצוצרת סיליקון צמיגית. במקום רעשי גמיעה מתוקים ומכמירי לב – זמזום מכני חרישי במקרה הטוב, או רעשי טרקטור תקוע בבוץ במקרה הפחות נעים.

תינוק בלבן יונק משד אימו בטורקיז עוצם עיניים (צילום: jupiter images)
את קולות הגמיעה המתוקים מחליפים קולות טרטור המכונה; אבל כשצריך אז צריך | צילום: jupiter images

שאיבה היא לא הבחירה הראשונה של אף אחת, אבל לפעמים זה כורח המציאות. שאיבה עבור תינוק שמתקשה לינוק או פג שמזונו צריך להימדד במדויק, ואפילו שאיבה יומיומית עבור תינוק יונק שאמו חוזרת לעבודה, יכולות להיות מתישות ומתסכלות. אז לכן השואבות למרחקים ארוכים, וגם לכן השואבות המזדמנות, כמה טיפים שיעזרו לכם למלא את הבקבוק הבא.

1. בחרי את המשאבה הנכונה עבורך. אם התחלת לשאוב כבר בבית היולדות, ודאי נתקלת במשאבות האימתניות והסופר יעילות שם. משאבות ברמת בית חולים הן יקרות מאוד, וגם מחירי ההשכרה שלהן גבוהים. על פי רוב אפשר להסתפק במשאבה רגילה, אבל במצבים מיוחדים, כמו אם שצריכה לשאוב עבור תאומים או עבור פג, אפשר לקבל משאבה כזו בהשאלה מיד שרה, בהצגת אישור מיועצת הנקה מוסמכת.

ואם כבר יד שרה, כאן המקום לנפץ מיתוס (תחביב ידוע בתחום ההריון והלידה). בעבר אולי הושכרו שם משאבות איומות ומאולתרות, אולם כיום ניתן לשאול מסניפי הארגון משאבות מאיכות סבירה בהחלט. אם את רוצה לרכוש משאבה, כדאי להתנסות במספר סוגים. ישנן יועצות הנקה ומרכזי תמיכה לאמהות שמאפשרים "למדוד" מספר משאבות, כדי שתוכלי לבחור את המתאימה לך ביותר.

2. נסי לנטרל הפרעות חיצוניות. אחרי שתתמקצעי בשאיבות תוכלי לדבר בטלפון ואפילו לשטוף כלים תוך כדי, אבל עד שתצברי את הקילומטראז' הדרוש את צריכה ריכוז מקסימלי. אם את שואבת מחוץ לבית, נסי למצוא חדר צדדי ושקט, רצוי עם מנעול לדלת. הפרעה בשאיבה תביך אותך ואת המפריע (לא בטוח את מי יותר), ובטח שלא תועיל לאווירת האוקסיטוצין הרגועה שאת מנסה ליצור.

3. תירגעי, לחץ מפריע לשאיבה. אחרי שהשגת משאבה, נסגרת בחדר וצלחת את המדריך למשתמש, הגיע יום פקודה. קודם כל, תירגעי. לחץ אף פעם לא עוזר, ובזמן שאיבה הוא יכול ממש להפריע. קחי נשימה עמוקה, שתי משהו (יש נשים שנשבעות שאחרי כמה כוסות מים השאיבה מניבה הרבה יותר חלב), שימי לידך ספר ואיזה נשנוש ושבי בנוח.

4. תמצאי את זמן השאיבה המתאים לך. כמו שיש טיפוסים של בוקר וטיפוסים של לילה, גם השואבות מתחלקות לסוגים מבוססי זמן. יש כאלה שמתעוררות אחרי שנת לילה גדושות וששות אלי משאבה, ולעומתן נשים שזקוקות לזמן כדי להניע את הייצור. כאשר תזהי את הזמנים המתאימים לך, תוכלי להגביר את תפוקת החלב מבלי להאריך את זמני השאיבה, ולסדר את היום כך שתגיעי לשאיבה במצב אופטימלי: למשל, כאשר התינוק ישן, את אחרי האוכל ובדיוק מתחיל פרק של "היפים והאמיצים".

5. הקפידי על סטריליות. גם אם את לא מהאמהות שמרתיחות ומחטאות כל מה שהתינוק נוגע בו, בענייני שאיבות אין מקום לקיצורי דרך. מכיוון שמדובר בחומר חי, שלא עובר פסטור או הרתחה, הוא רגיש מאין כמוהו לקלקולים. קצרי למינימום את משך הזמן שהחלב נמצא מחוץ למקרר או למקפיא, הקפידי להעביר את כל החלקים הרלוונטיים סטריליזציה קפדנית ואל תתפתי לפתרונות פרוביזוריים.

אישה שואבת חלב אם במשאבה ידנית (צילום: Joakim Leroy, Istock)
לא סקסית במיוחד, אבל עושה את העבודה. המשאבה והשואבת | צילום: Joakim Leroy, Istock

עצות כמו "חבל על הכסף, מה את צריכה שקית מיוחדת לחלב, שימי בשקית סדוויצ'ים והיידה לפריזר", או "אני הקפאתי חלב לשלושה ילדים בכוסות פלסטיק חד פעמיות" יגרמו ליועצות להרגיש כמו אודטה דה-לה-שמאטע, אבל מכיוון שאת לא יודעת כמה ביספנול יש או אין בשקיות האלה, או איזה חומרים מפרישות הכוסות בהקפאה, השקיעי באביזרים תקניים. אם את רוצה לחסוך, נסי לסנג'ר מישהו שיביא לך שקיות טובות (פלייטקס, לנסינו, מדלה וגרבר הם השמות החמים בתחום), כוסיות להקפאה או בקבוקונים למקפיא במחירים זולים משמעותית מהממוצע בארץ (או שפשוט תוסיפי לרשימת המתנות ללידה).

 

6. חשבי על התינוק שלך, זה עוזר. כדי לעודד את הגוף להתחיל בהפרשת החלב, נסי לחשוב על התינוק. יש נשים שמחזיקות תמונה שלו בתיק המשאבה, אחרות מביאות בגד ספוג בריחו או צופות בסרטונים שצילמו בנייד. המצב האידאלי הוא כמובן לשאוב ליד התינוק, ולמתקדמות: לשאוב בזמן הנקה מהשד השני. אמנם דורש מיומנות וגמישות, אבל מאוד מתגמל מבחינת תפוקת החלב, שעולה משמעותית בשאיבות כאלו.

7. חממי את האזור. גם חימום עדין של השדיים, באמצעות מגבת חמימה, כרית חימום או בקבוק חם יכול לעזור לחלב להשתחרר. וגם אם לא, האפקט המפנק והמרגיע בטוח יתרום משהו לאווירה. ולא, זה לא יגרום לחלב להחמיץ.

8. סחיטה ידנית – כדאי לחשוב על כך ברצינות. יש נשים שכלל לא נזקקות למשאבה, ומצליחות לסחוט ידנית חלב בכמויות יפות. בהנחה שמדובר בטכניקה שלא כל אחת מתחברת אליה, אפשר לפחות לשאוב מהן השראה ולעזור למשאבה, בעזרת עיסוי עיקש, בנחישות וברגישות, של השדיים –מבחוץ כלפי העטרה.

9. תמדדי זמנים. קצת מוזר לדבר במספרים אחרי ההסברים על חשיבותן של הזרימה וההירגעות לייצור החלב, ועדיין: יש נשים שדווקא מדידת זמנים מדוייקת היא המפתח לשאיבה מוצלחת עבורן. שיטות שונות מדברות על שאיבה לסירוגין משני השדיים: 7 דקות מצד אחד, 7 דקות מצד שני, ואז 5 דקות מכל צד ולבסוף 3 דקות. אם השאיבה מתבצעת במשאבה דו צדדית כמובן שאין צורך להחליף בין הגביעים, אלא פשוט לתת לשני הצדדים לנוח למשך אותו זמן ששימש לשאיבה שלפני המנוחה (שאיבה של 7 דקות, מנוחה של 7 דקות וכו').

10. התינוק הוא המשאבה היעילה ביותר. אם את לא מצליחה לשאוב מספיק, זה ממש לא אומר שאין לך מספיק חלב. יש נשים שאף משאבה לא מצליחה לחלץ מהן כמויות משמעותיות, בלי כל קשר לכמות החלב שהן מייצרות. חשוב להיעזר ביועצת הנקה מוסמכת, שתסייע לך לתכנן ולהצליח בשאיבות, ותוכל לתת מענה מקצועי במקרה של בעיות.

>>נתקלת בבעיות בהנקה? קבלי ייעוץ ממדריכת הנקה מוסמכת