כל יולדת טרייה שהחליטה להניק, מכירה את התופעה: התינוק בוכה בלי סוף ונראה ששום דבר לא מרגיע אותו מלבד השילוב הקדוש: ידיים והנקה.

חיפוש קצר ב"ד"ר גוגל", יוביל אתכם למונח: "קפיצות גדילה". בהתאם להסבר העומד מאחוריו, כל הקרנבל שהתינוק מארגן לכם, למעשה נובע מהצורך הבסיסי שלו לינוק יותר, כי הוא פשוט גדל. חלק מהמומחים אפילו מסבירים שמשמעות השימוש במילה "קפיצות", נובע מכך שמדובר בתופעה המתרחשת במועדים ספציפיים, למשל בגיל שלושה שבועות או שלושה חודשים.

בדקנו את הנושא עם ד"ר שמואל גור, מומחה ברפואת ילדים, מחוז שרון שומרון, וניסינו להבין האם באמת קיים דבר כזה שנקרא "קפיצות גדילה".

"אני לא בטוח שהמילה 'קפיצות' אכן מתארת את המצב הנכון" מסביר ד"ר גור, "זאת משום שלכל תינוק יש צרכים משלו, ולא ניתן לתחום זאת בשבוע כזה או אחר. ואולם, בהחלט אפשר לציין שבתקופת הגדילה הראשונית של התינוק, כלומר בשלושת החודשים הראשונים לחייו, הוא עשוי לדרוש יותר חלב אם. אחרי הכל, זוהי תקופה שבה התינוק גדל וזקוק לתגבורת של מזון".

מה עושים? האם ממשיכים להרים, להניק בלי סוף ולקוות לטוב או שיש פתרון אחר? ובכן, שימו לב למסר המרגיע הבא: "חשוב לזכור שני דברים חשובים: ראשית – מדובר בתקופה קצרה יחסית, ולכן גם אם יש קשי הוא עובר. שנית, גוף האישה מספק את החלב בהתאם לצרכי התינוק באופן טבעי, ולכן לרוב כדאי להיות קשובים לצרכי התינוק, ולהניק בהתאם לדרישה, גם אם הביקוש גדל".

איך יודעים אם לא מדובר בבעיה מסוג אחר שבעקבותיה התינוק חסר מנוחה?
"אם יש חשש, תמיד ניתן להתייעץ עם רופא ילדים. לרוב, רופא שמתמחה בכך, יוכל לאבחן האם מדובר במצב שדורש התייחסות שונה. ברוב המקרים, אם התינוק ערני, פעיל וגם נרגע באמצעות הנקה - אין סיבה לדאגה, ואפילו אין צורך להתרגש מבכי. למעשה, דווקא מצב שבו הילד חסר תאבון או מראה אפתיה, עלול להעיד על מחלה". 

יכול לקרות מצב שבו האם לא תעמוד בדרישה מבחינת כמות החלב?
"באופן כללי, לרוב הנשים המניקות יש מספיק חלב, וכאמור – הכמות גדלה בהתאם לדרישה. בכל מקרה, אם לא בטוחים, אפשר להתייעץ עם אחות טיפת חלב שתוכל להדריך כיצד להניק נכון יותר. לעיתים שינוי בטכניקת ההנקה יכול לפתור את העניין". 

מתי נכון "לרווח" בין הנקות ולהתחיל ליישם סדר קבוע של האכלה?
"בעקרון, עד גיל 3 חודשים, ההמלצה היא להניק את התינוק בכל עת שהוא מעוניין בכך. לאחר מכן, בהחלט אפשר להתחיל ליישם סדר יום קבוע יותר ולהניק בכל 3-4 שעות. "תינוק הוא 'יצור' עם רצונות משלו. הוא יקבע את סדר היום, את תדירות ההאכלה ואת מצב רוחו. הסנכרון והתאום מול האם, לרוב יבטיחו את סיפוקו ובטחונו".